HDP’den ön savunma

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin 21 Haziran’da Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle başlayan süreç kapsamında HDP ilk savunmasını verdi.

Haberler 06.11.2021 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP), Yargtay Cumhuriyet Basavclnca kapatlmas istemiyle açlan davada yazl ön savunmasn Anayasa Mahkemesine sundu.

Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin tarafndan HDPnin kapatlmas istemiyle Anayasa Mahkemesine açlan davada ön savunmann hazrlanmasnn ardndan baz partililer ve avukatlar, HDPnin yazl savunmasn Anayasa Mahkemesine teslim etti.

HDP Hukuk ve nsan Haklar Komisyonundan Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs Ümit Dede, ön savunma dosyasn Anayasa Mahkemesine verdikten sonra çkta basn açklamas yapt.

Dede, 173 sayfalk bir ön savunma hazrladklarn ve Yüksek Mahkemeye sunduklarn belirtti. Yarn parti genel merkezinde buna ilikin bir basn açklamas düzenleyeceklerini bildiren Dede, Yargtay Cumhuriyet Basavclnca hazrlanan iddianamede eksiklikler bulunduunu öne sürdü.

SÜREç NASIL LEYECEK

Ön savunmann Anayasa Mahkemesine verilmesinin ardndan Yargtay Cumhuriyet Basavcs ahin, esas hakkndaki görüünü sunacak. Bu görü de HDPye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardndan davaya ilikin bilgi, belgeleri toplayacak raportör, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken gerek Yargtay Cumhuriyet Basavcl gerekse daval HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan Bakan Zühtü Arslan, toplant için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

15 ÜYENN 10UNUN OY çOKLUUYLA KARAR VERLEBLECEK

HDP hakkndaki kapatma davasn, 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69. maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatlmasna neden olduunu belirlemesi halinde bu kiiler, kesin kararn Resmi Gazetede gerekçeli olarak yaymlanmasndan balayarak 5 yl süreyle bir baka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

EK SÜRE STEMT

Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, 7 Haziranda HDPnin kapatlmas istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açm, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziranda iddianamenin kabulüne oy birliiyle karar vermiti.

Bunun ardndan Yüksek Mahkemeye ön savunmasn göndermesi gereken HDP, Anayasa Mahkemesine bavurmu ve ek süre istemiti. Anayasa Mahkemesi de 2 Eylülde partiye 60 günlük süre tannmt.

Ana Sayfaya Git