HDP'li Bilgen: Kürt sorunu değişti

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, yeni dönemde partilerinin atacağı adımları değerlendirdi.

Haberler 30.07.2018 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziran seçimlerinde yüzde 11,7 oy alarak 67 milletvekilini TBMMye gönderen Halklarn Demokratik Partisi (HDP) geçen hafta Vanda üç gün süren tartmann ardndan hafta sonu da Parti Meclisinde (PM) toplad. PM toplantsnn ardndan netleecek yol haritas Merkez Yürütme Kuruluna (MYK) sunulacak ve son eklini orada alacak. Vanda gerçekletirilen toplantlarn ardndan HDP Grup Bakanvekili Ayhan Bilgen, yeni dönemde partilerinin ataca admlar BirGüne anlatt. Bilgenin önümüzdeki döneme ilikin temel tespitleri öyle:

HDP, içerisine farkl dinamikler katld diye Kürtleri temsilden vazgeçmi saylmaz. Kürtlerin sorunlarnn çözümünde elbette hala en etkin aktör HDPdir. Ama artk Kürt sorununu sadece kimlik sorunu üzerinden tartamayz. Artk snf mücadelesi ile kültürel haklar mücadelesi iç içe geçmi durumda. Bunun önemli nedenlerinden birisi göçtür. Kürt illerinden batya göç, Kürt sorununu bir bölge sorunu olmaktan çkard. Büyük ehirlerdeki isizlik sorunu, i cinayetleri, sosyal bozulma gibi sorunlar da Kürt sorununun bir parças haline geldi. Kürt sorununu yorumlayanlarn bunu dier sorunlardan tecrit ederek salt bireysel haklar balamnda ele almas sorunlu bir yaklam olur. 90larda yaanan sorundan çok daha baka bir hale geldik.

ORTAK BR YOL

Van toplantsnda ortaya çkan öneriler elbetteki PM tarafndan tartlacak. Sadece PM deil, bileenlerimizin, dier toplumsal muhalefetin kaps çalnacak ve yeni döneme ilikin ortak bir yol bulunmaya çallacak. Önümüzdeki yeni durumu birlikte deerlendirip birlikte mücadele hatt kurma zorunluluumuz var. Ayrca yerel seçimler var. Bu iki durum, farkl çevrelerin parlamento d tartmasn gündemimize getirdi.

MÜCADELE PARLAMENTO MERKEZL OLMAYACAK

Bugüne kadar nihai karar süreçlerini parlamento merkezli yürütmedik. Bundan sonra da böyle olacak. Toplantnn en önemli tartma noktalarndan birisi buydu. Meclisi etkin kullanacaz ama toplumsal muhalefet eksenli yapacaz bunu. Seçimi kazanm bir iktidar var ama gittikçe büyüyen bir toplumsal memnuniyetsizlik var. Bu memnuniyetsizlii örgütlü bir muhalefete dönütürmek, yeni dönem hedeflerimiz arasnda yer alyor.

KTDAR MERKEZLETKçE BZ YERELLEMELYZ

PMden MYKye verilecek yetkilendirme, bir takm temaslar da beraberinde getirecek. Geni kesimlerle bir araya gelmek istiyoruz. Önümüzdeki dönemin anahtar kavram yerellerde tartmalar olacak. ktidar merkeziletikçe biz yerellemeliyiz. Bizimle ayn kanaatte olmayan muhalefet dinamikleriyle de bir araya gelmeyi göze almalyz.

EKSKLKLERMZ VAR

Yerel seçimler için, genel seçimlerdeki eksiklerin giderilmesi gerekiyor. Sandk güvenliine yönelik eksikliklerin tespiti, il ve ilçe örgütlerinin güçlendirilmesi de toplantlarmz boyunca deerlendirildi. Kayym atanan belediyelerde yürüteceimiz çalmann çok önemli olduu fikri öne çkt. Esas olan toplumsal siyasettir. Parlamento, toplumsal muhalefetin sokakta, okullarda, çalma hayatnda yürütülen mücadelelerin görünür olduu bir yerdir. Bunun bilincindeyiz.

cadelelerin görünür olduu bir yerdir. Bunun bilincindeyiz.

Ana Sayfaya Git