HDP'li Çelik: "Süryaniler, hiçbir zaman iktidara gelen yönetimler tarafından dikkate alınmadı"

HDP Mardin Milletvekili Tuma Çelik, "Süryaniler, Türkiye'de maalesef uluslararası sözleşmelere rağmen hiçbir zaman iktidara gelen yönetimler tarafından dikkate alınmadı, sorunlarına eğilinmedi, talepleri hiçbir şekilde dinlenmedi, ihtiyaçları karşılanmadı." dedi.

Haberler 17.06.2020 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, Mecliste düzenledii basn toplantsnda, dün 15 Haziran 1915te yaananlarn yl dönümü olduunu anmsatarak Süryaniler, 1915 öncesinde bugünkü topraklarn içerisinde yaklak 700 bin civarnda bir nüfuslar vard. 1915 ve sonrasnda yaananlarla ortaya çkan sonuç günümüzde Süryanilerin Türkiye snrlar içerisindeki nüfusunu 25 bin civarna düürdü. Bunun çok ciddi bir tarihi var. 1915te yaklak 300 bin insan katledildi, 200 bine yakn insannda kimlikleri deitirildi ya da göç etmek zorunda kald. görüünü savundu.

Geçmii temizlemeden gelecein doru bir ekilde kurulamayacan ifade eden çelik, öyle konutu:

Dümanl, katliam, suçu eer cezalandrmamsak gelecekte insanlarn çok rahat bir ekilde aynsn yapabileceklerini düünüyoruz. Yani biz, geçmii gelecei kurabilmek için sorguluyoruz. Süryaniler, Türkiyede maalesef uluslararas sözlemelere ramen hiçbir zaman iktidara gelen yönetimler tarafndan dikkate alnmad, sorunlarna eilinmedi, talepleri hiçbir ekilde dinlenmedi, ihtiyaçlar karlanmad. Hatta sahip olduklar birçok deer ellerinden alnd.

Ana Sayfaya Git