HDP'li Irmak'a 1 yıl hapis cezası

KOCAELİ'de tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada, 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Irmak'ın SEGBİS ile savunma yapmak istememesi üzerine duruşmada hakim ve avukatlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Haberler 18.01.2018 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmakn, 14-15 Kasm 2015 tarihlerinde düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi Genel Kurul Toplants srasnda, bir televizyondaki programa telefonla balanarak yapt konumada, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aalama suçunu iledii iddiasyla yarglanmasna devam edildi. Kocaeli F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Irmak, Diyarbakr 9uncu Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davaya, SEGBS ile katlmak istemediini belirterek, sistem odasna gitmedi. Mahkeme bunun üzerine, Irmakn zorla getirilmesi yönünde ara karar verdi. Mahkemenin kararndan sonra Irmak, Kocaeli F Tipi Cezaevinde bulunan SEGBS odasna getirildi.fadesi tercüman

aracl ile alnan Irmak, bu artlarda savunma yapmak istemediini belirterek, 2 durumadr zorla SEGBSe çkarlyorum. Mahkemeye gelip savunmam yapmak istiyorum. Bu uygulamay kabul etmiyorum. Savunma hakkm kstlanyor. Avukatlarmla görüemediim için hukuki destek alamyorum. Bu durumda savunma hakkm kstlanyordedi.

IRMAKIN TALEB GÜVENLK GEREKçESYLE REDDEDLD

Söz alan Irmakn avukatlar Reyhan Yalçnda Baydemir ve Erhan Ürküt zorla SEGBS uygulamasnn hukukta ve usulde yeri olmadn belirterek, Yüz yüzelik ilkesi kabul edilerek müvekkilimizin duruma salonunda bulunmasn talep ediyoruz. Aksi takdirde bu koullar altnda savunmasn yapm olamayacaktr. Güvenlik nedeniyle getirilmemesi durumunu kabul etmiyoruz dedi.

Ara kararn açklayan mahkeme, kamu güvenlii açsndan zaafiyet dourabilecei ve PKK terör örgütü mensuplarnca provokatif eylemler yaplabilecei gerekçesiyle, Irmakn duruma salonunda hazr bulunmas talebini reddetti.

SAVUNMA HAKKIMDAN VAZGEçMYORUM.

Yeniden söz hakk verilen ve ifade vermedii taktirde savunma hakkndan feragat edecei hatrlatlan Irmak, tutuklu bir milletvekili olduunu belirterek, Hakkmda dava açlm ancak savunma yapmam engelleniyor. Savunma yapma hakkm var ve hakkm engelleyemezsiniz. Bu dava bu ekilde gidemez. Güvenlik sorunu olduunu söyleyemezsiniz. Bu bir mazeret deildir. u anda bir odada ve ekrann karsnda sanal bir durumaya çkyorum. Bu, hak kstlamasdr. Bu ara karar doru bulmuyorum. Savunma hakkmdan vazgeçmiyorum ve savunma yapmak istiyorumdedi.

IRMAKIN AVUKATI BAYDEMR DAVADAN çEKLD.

Irmakn avukat Reyhan Yalçnda Baydemir ise davaya yeni katldn ve dosyay incelemek için süre verilmesini istedi. Ara kararn açklayan mahkeme Baydemirin taleplerini reddederek, durumaya devam etti. Bunun üzerine yeniden söz hakk alan Baydemir, Irmakn avukatsz bir ekilde savunma yapmaya zorlandn, savunma hazrlamak için süre talebinin reddedilmesinin hukuka aykr olduunu belirterek, savunma hakk engellendiini için dosyadan çekildiini söyledi

HAKM:BEN NYE ZORLUYORSUNUZ?

Irmakn dier avukat Erhan Ürkütün savunmas srasnda da durumada gerginlik yaand. Ürkütün, mahkemenin tutumunu doru bulmadn ve savunma hakkna engel olunduunu söylemesi üzerine hakim araya girerek, Üst snr 2 yl olan bir suçtan yarglama yapyoruz. Ceza verecek olsam, maksimum vereceim ceza 2 yldr. Böyle bir suç için beni niye bu kadar zorluyorsunuz? Milletvekili olmas bir eyi deitirmez. Herkes gibi bir vatandatrdedi.

MAHKEMELERDE BLE KENDMZ SAVUNAMIYORUZ

Son sözü sorulan Selma Irmak ise yarglamann hukuki olmadn belirterek, Ben milletvekiliyim ve konumalarmdan dolay yarglanyorum. Mahkeme, salkl bir savunma yapmama izin vermedi. Konuma hakkm Türkiyede ortadan kaldrlmtr, adil yarglama taleplerim ortadan kaldrlmtr. Ben zaten konumalarmda bu durumu eletiriyorum.

Mahkemede bulunsaydm, konumalarmn ne anlama geldiini dile getirecektim, ancak izin vermediniz. Türkiyede, AKP politikalarndan dolay konumalarmz yarglamaya konu oluyor ve mahkemede savunma yapmamz engelleniyor. Bu tavr deimelidir. Mahkemelerde bile kendimizi savunamyoruz. Son sözümde savunmamn engellendiini söylüyorum. Sonuç olarak adil yarglama yaplmamtr. Türkiye demokratiklemedii sürece sizlerle bu davalarda yüz yüze geleceiz. Bu zihniyetin deimesi gerekir. Bu konumalarn mahkemelerde deil, mecliste yaplmas gerekir. Türkiyenin demokratikleme sorunu, mahkeme salonlarnda konuuluyor. Bu deimedii sürece Türkiye demokratiklemez dedi.

Kararn açklayan mahkeme, Selma Irmak Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, TBMMyi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve yarg organlarn alenen aalama suçundan 1 yl hapis cezasna çarptrd. Irmakn kiilii, geçmii ve yarglama sürecindeki davranlarn dikkate alan mahkeme ceza orannda herhangi bir indirim yapmad.

Sann yarglama sürecinde pimanlk duyduu ve yeniden suç ilemeyecei kanaatinin olumadn belirten mahkeme, cezann ertelenmeyeceini de açklad.

Ana Sayfaya Git