HDP'li Osman Baydemir'e 'Kürdistan' cezası

TBMM’nin yeni içtüzüğündeki yaptırımların ilk uygulaması bütçe görüşmelerinde gerçekleştirildi. Genel Kurul’da HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, seçildiği bölgeye “Kürdistan” dediği için Meclis’ten iki günlüğüne atıldı. Baydemir’in maaşının üçte ikisine de el konulacak.

Haberler 14.12.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HDPli Baydemir, bütçe görümeleri srasnda Genel Kurulda Bizim bir rolümüz var, bir misyonumuz var. Ben Kürt halknn bir evlad olarak, Kürdistandan gelen bir temsilci olarak benim öyle bir rolüm var deyince tartma çkt. Meclis Bakanvekili Ayenur Bahçekapl, Türkiyede Kürdistan diye corafi ve siyasi bir tanmlama yoktur diyerek Baydemire nereyi kasettiini sordu. Baydemir, elini kalp hizasna götürerek birkaç kez, te, oras Kürdistan karln verdi. AK Partili Elita yeni içtüzük hükümlerinin uygulanmasnda srar etti. Bahçekapl da tutanaklar incelemesinin ardndan Baydemire ceza verilmesini oylamaya sundu.

KÜRDSTAN BÜTÜNÜN PARçASI

Savunma için kürsüye gelen Baydemir, Bu hitabm bir savunma deil, yüreimden bizi izleyen milyonlarn yüreine hitaptr. Hiçbir zaman gizli bir ajandam olmad, bundan sonra da olmayacak. Bundan yüzyllar Dünya yuvarlaktr dedii için insanlar yargland. Hayr ne münasebet dünya tepsidir dediler. Kürdistana Kürdistan demek suç deildir, suç olmamaldr. Kürdistan bütünün bir parçasdr. Bu parçann ilelebet ayrlmamas için adalete ihtiyacmz var, eitlie ihtiyacmz var. Hayatma kastedebilirsiniz, ama Kürdistan gerçekliini yok edemezsiniz. Gelin istiare yöntemiyle, diyalog yöntemiyle, gelin birbirimizi anlayarak hakikate hep birlikte sahip çkarak bu sorunun köklü çözümünü hep birlikte bulabiliriz. Baydemirin yüreindeki ve zihnindekini çkaramazsnz, hakikati örtemezsiniz. Yaasn Kürt ve Türk halknn kardelii, yaasn Anadolu Mezopotamya halklarnn kardelii, yaasn özgürlük, eitlik, adalet, onurlu bar ve birlikte yaam diye konutu.

GOOGLEA GRN

Konumasnn ardndan Baydemirin iki birleim Meclisten çkarlmas cezas oylanarak kabul edildi. AK Parti ve MHP gruplarnn oyuyla Baydemire iki günlüüne Meclisten geçici çkarma cezas verilmesi kabul edildi. CHP ve HDP milletvekilleri, karar yeter says oluumuna katkda bulunmamak amacyla oylamaya katlmadlar. HDP yöneticileri, Cumhurbakan Tayyip Erdoann defalarca Kürdistan sözcüü kullandn belirterek karara tepki gösterdiler. Bahçekapl ise, Evet Sayn Cumhurbakan bu sözü söylemitir, ama bunu hangi balamda söylediine dikkat edin, balamndan koparmayn. Googlea girin sayn Cumhurbakannn bunu hangi balamda söylediin gayet iyi anlarsnz dedi.

CHP: KARIYIZ, AMA KÜRSÜ ÖZGÜRLÜÜ

CHP Grup Bakanvekili Özgür Özel ise, Erdoann söyledii balamda da Baydemirin kulland anlamda da bu ifadeye kar çktklarn, ancak bu ifadeleri kürsü dokunulmazl kapsamnda gördüklerini söyledi. Özel, Bir parlamentoda en aykr, en ok edici fikirlerin dahi dinlenilebilmesi ve tahammül edilmesi gerektiini düünüyoruz. Bu bir demokratik olgunluk meselesidir dedi.

12 BN LRA KESNT

Yeni TBMM çtüzüü, Türkiyenin, Anayasada düzenlenen idari yapsna aykr tanmlamalar yapmay geçici çkarma cezas verilecek disiplin suçlar kapsamnda sayyor. çtüzükte ayrca, Meclisten geçici olarak çkarma cezasna çarptrlan milletvekilinin bir aylk ödenek ve yolluunun üçte ikisi kesilir hükmü bulunuyor. Buna göre Baydemir, bütçe görümelerinin yarnki ve cuma günkü birleimlerine katlamayacak. Baydemirin maann 12 bin lira civarndaki bölümü de ödenmeyerek Meclis bütçesine aktarlacak. Baydemirin maandan 12 bin lira dolaynda kesinti yaplmas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git