HDP’nin hamlesi 2. Turu getirir!

Altan Tan: “HDP aday hamlesi ile seçimi ikinci tura taşır, bu hamle Millet İttifakı’nı zora soktu”

Haberler 12.01.2023 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halkların Demokratik Partisinin (HDP) cumhurbaşkanlığı seçiminde kendi adayını göstereceğini açıklamasıyla ilgili tartışma sürerken, HDPden üç dönem Diyarbakır milletvekilliğini yapan Altan Tan, HDPnin bu hamlesinin seçimi ikinci tura taşıyacağını iddia etti. Hamlenin AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana fiili destek gibi göründüğünü ve Millet İttifakını zora soktuğunu ileri süren Tan, Bu şartlarda her iki ittifakın da HDP ile kamuya açık müzakere yapamayacaklarını tahmin ediyorum dedi.

HER İKİ İTTİFAK DA HDPYE SİZİNLE GÖRÜŞMEYİZ AMA OYLARINIZI KARŞILIKSIZ VERİN DİYOR

Gazeteci Ferit Aslanın sorularını yanıtlayan Altan Tan, her iki ittifakın da açıktan görüşme yapmamasının HDPyi zor duruma soktuğunu, başta eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş olmak üzere partideki sol kesimin, Erdoğan karşısında kim olursa olsun onun desteklenmesini istediklerini söyledi. Tan, Ama geniş bir kesim Millet İttifakına karşılıksız destek vermek istemiyor. Kürt meselesi ve demokratikleşme ile ilgili Millet İttifakından bir şeyler duymadıklarını söylüyorlar. Her iki ittifak da HDPye Sizinle görüşmeyiz, bize selam vermeyin, ama oylarınızı karşılıksız verin diyor. Yani bir bakıma HDPye vebalı muamelesi yapılıyor. HDP, böyle zor bir durumda bulunuyor. HDPnin bu hamlesi yapılan anketlere bakıldığında seçimi ikinci tura taşır. Ama ikinci turda da HDP seçmeni yine aynı durumla karşılaşabilir dedi.

HDP ADAY GÖSTERİRSE SEçİM İKİNCİ TURA KALIR

HDPnin bu hamlesinin Erdoğana örtülü destek olarak değerlendirildiğini belirten Tan, şöyle devam etti: Örtülü mü ya da örtüsüz mü bilmem ama bana göre fiili destek olarak değerlendirilebilir. HDP aday gösterirse seçim ikinci tura kalır ve önümüzdeki dört ayda neler olabileceğini kestirmek mümkün değil. HDP, aday hamlesinden sonra yaptığı Diyalog ve müzakereye açığız beyanı ile açık kapı bırakmıştır. Doğru olan budur. HDPnin bu girişimi gördüğümüz kadarıyla Millet İttifakını zora soktu. Ben Millet İttifakının İYİ Parti orada olduğu sürece HDP ile görüşme veya sözleşme yapmasını mümkün görmüyorum.

HDP SEçMENİNİN BÜYÜK çOĞUNLUĞU KILIçDAROĞLUNA DESTEK VERİR

Seçimin ikinci tura kalmasının AK Parti ve Erdoğana psikolojik üstünlük sağlayacağını savunan Tan, Seçmen aynı zamanda parlamentodaki duruma bakacak ve kim orada güçlü ise onun adayı daha şanslı durumda olacaktır diye konuştu. Deneyimli siyasetçi, Millet İttifakının Kemal Kılıçdaroğluna aday göstermesi durumunda HDPnin de yönlendirmesi ile HDP seçmeninin büyük çoğunluğunun Kılıçdaroğluna destek vereceğini belirtti.

Ana Sayfaya Git