HDP'nin kapatılması davasına Semra Güzel'in dosyası da ek delil oldu

Kapatma davasıyla ilgili ek delillerin incelemesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, eski HDP Adıyaman Milletvekili Behçet Yıldırım ile HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile ilgili dosyaların da davaya ek delil olarak girmesine karar verdi

Haberler 13.05.2022 - 00:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi, Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) kapatlmas istemli davada, ek delillere ilikin taleplerin incelenmesini tamamlad.

Alnan bilgiye göre Yüksek Mahkeme heyeti, terör örgütüne üye olmak suçundan yarglanan eski HDP Adyaman Milletvekili Behçet Yldrm ile öldürülen PKKl teröristle fotoraflar basna yansyan ve TBMM tarafndan yasama dokunulmazl kaldrlan HDP Diyarbakr Milletvekili Semra Güzel ile ilgili dosyalarn davaya ek delil olarak girmesine karar verdi.

Bu kapsamda, dava dosyasna giren yeni bilgilerin Yldrm, Güzel ve partiye iletilmesine karar veren Yüksek Mahkeme, istemeleri halinde ilgililerin 30 gün içinde bunlara ilikin beyanlarn bildirmelerinin istenmesini kararlatrd.

DAVADA SIRA SÖZLÜ SAVUNMALARDA

Kapatma davasnda ileyen süreçte, daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardndan, davaya ilikin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken Yargtay Cumhuriyet Basavcl ve daval HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan Anayasa Mahkemesi Bakan Zühtü Arslan, toplant için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

HDP hakkndaki kapatma davasn 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69uncu maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla, yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Ana Sayfaya Git