HDP'ye 60 gün süre

Anayasa Mahkemesi, kapatma davası için HDP'ye 60 günlük ek süre verdi

Haberler 17.02.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi (AYM), Halklarn Demokratik Partisinin (HDP) kapatlmas istemiyle açlan davada, partiye esas hakkndaki savunmasn hazrlamas için 60 günlük ek süre verdi.

Yüksek Mahkeme, 29 Kasm 2021de Yargtay Cumhuriyet Basavclnca hazrlanarak AYMye gönderilen esas hakkndaki görüü, savunmann hazrlanmas için HDPye göndermi ve partiye, savunmasn hazrlamak için 30 günlük süre vermiti.

Alnan bilgiye göre HDP, esas hakkndaki savunmasn hazrlamak için 4 aylk daha süre istedi.

HDPnin savunma yapmak için istedii süre talebini görüen Anayasa Mahkemesi, partiye 60 günlük daha ek süre verilmesine karar verdi.

Tannan toplam 60 günlük ek sürenin de sonra ermesinin ardndan esas hakknda savunmann tamamlanarak mahkemeye sunulmas gerekiyor.

SÜREç NASIL LEYECEK?

Kapatma davasnda ileyen süreç kapsamnda, daha sonra belirlenecek bir tarihte Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardndan, davaya ilikin bilgi, belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkndaki raporunu hazrlayacak. Bu ilemler sürerken Yargtay Cumhuriyet Basavcl ve daval HDP, ek delil veya yazl ek savunma verebilecek.

Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine datlmasnn ardndan AYM Bakan Zühtü Arslan, toplant için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

15 ÜYENN 10UNUN OY çOKLUUYLA KARAR VERLEBLECEK

HDP hakkndaki kapatma davasn, 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Anayasann 69. maddesinde saylan hallerden ötürü partinin kapatlmasna veya dava konusu fiillerin arlna göre devlet yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna, toplantya katlan üyelerin 3te 2 oy çokluuyla yani 15 üyenin 10unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davas sonucunda verilen karar, Yargtay Cumhuriyet Basavcs ile ilgili siyasi partiye tebli edilecek ve Resmi Gazetede yaymlanacak.

Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin kapatlmasna neden olduunu belirlemesi halinde bu kiiler, kesin kararn Resmi Gazetede gerekçeli yaymlanmasndan balayarak 5 yl süreyle bir baka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetimcisi olamayacak.

Yargtay Cumhuriyet Basavcs ahin, 7 Haziran 2021de HDPnin kapatlmas istemiyle Anayasa Mahkemesine dava açm, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu da 21 Haziran 2021de iddianamenin kabulüne oy birliiyle karar vermiti.

Ana Sayfaya Git