Her ile sulh komisyonu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Vatandaşımızın kamu ile uyuşmazlıklarında mahkeme mahkeme dolaşmadan; dilekçeler, başvurular, dosyalar arasında vakit kaybetmeden hakkına kavuşmasını istiyoruz. Yakında her ilde sulh komisyonlarını devreye alıyoruz" dedi.

Haberler 28.09.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen 24üncü Dönem Adli Yarg Hakim ve Cumhuriyet Savclar Kura Törenine katld. Burada konuan Erdoan, görevlerine balayacak 1008 adli yarg hakimi ve cumhuriyet savcs ile 7 idari yarg hakimini tebrik ederek, u anda ülkemiz genelinde toplam 21 bin 844 hakim ve savc görev yapmaktadr. Bugünkü kura törenimizle inallah bu say, 22 bin 859a yükseltmi olacaz diye konutu.

Cumhurbakan Erdoan, kura ile atamalar gerçekletirilen hakim ve savclarn görevlerini en iyi ekilde yapabilmeleri için gereken her türlü destei vermeye devam edeceklerini vurgulayarak, Son 19 ylda bu amaç dorultusunda adliye kapsn, adaletin kaps haline getirmek için tarihi nitelikte birçok adm attk. ktidara geldiimizde 9 bin 349 olan hakim-savc saysn neredeyse 2,5 kat artrarak mahkemelerimizin yükünü hafiflettik. Ayn ekilde mahkeme saysn adli yargda yüzde 84, idari yargda yüzde 38 çoaltarak yarg süreçlerini hem basitletirdik hem de hzlandrdk dedi.

ADALET BÜYÜMENN LOKOMOTFDR

Yarg mensuplarnn görevlerini huzur ve güven içinde yapabilmelerini temin etmek için hiçbir fedakarlktan kaçnmadklarn söyleyen Erdoan, unlar kaydetti:

Hepimiz u gerçei gayet iyi biliyoruz, adalet mülkün temeli olduu kadar sosyal barn, refahn, istikrarn, kalknma ve büyümenin de lokomotifidir. Temel hak ve özgürlüklerin teminat altna alnmad, adaletin salanmad, adalete güvenin zedelendii bir toplumda siyasi iradenin ekonomik kalknma ve ilerleme yönünde yapaca hamleler de eksik kalmaya mahkumdur. Suriye bata olmak üzere; yakn corafyamzda yaanan müessif hadiseler adaleti, temel hak ve özgürlükleri, hukuku ve insani deerleri hiçe sayan ülkelerin ayakta kalamayacaklarn ac bir ekilde göstermitir. Adalet terazisinin doru tartmas kadar, adaletin gecikmemesi de önemlidir. Hep söylediimiz gibi Geciken adalet, adalet deildir. Bu ilkeden hareketle, göreve geldiimizden beri adalet mekanizmalarnn etkin çalmas ve adalet sisteminin hzl ilemesi için çaba harcyoruz. Adalet kurumlarnn modern ve fonksiyonel mekanlara kavuturulmasna ayrca önem ve öncelik veriyoruz. Türk adaletine hakimlerimize, savclarmza, avukatlarmza o kurumlarda görev yapan insanlarmza yakr adalet saraylar ina ediyoruz.

2021 YILI BTMEDEN TEMEL ATACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, 2002 ylndan bu yana ina ettikleri 275 adalet hizmet binasyla adliyelerin altyap eksikliklerini giderdiklerini belirterek, Hakim ve savclarmz merdiven altlarnda kurulan masalarda adalet datma gibi utanç sahnelerinden kurtararak adalet hizmetlerinin mehabetine uygun alanlarda yürütülmesini saladk. Bakentimize de anyla ismiyle tarihi ile mütenasip adliye binas kazandrmak için çalmalarmz devam ediyor. Yaklak 700 bin metrekare kapal alana sahip olacak bu binann hazrlklar Adalet Bakanlmz ile çevre ve ehircilik Bakanlmz tarafndan yürütülmektedir. nallah 2021 yl bitmeden, yeni adliye binasnn temelini atmay planlyoruz dedi.

REFORM RADEMZ DAMA CANLI TUTTUK

Türk hukuk sisteminin en büyük açmaznn neredeyse her 10 ylda bir antidemokratik müdahaleye maruz kalmas olduuna deinen Erdoan, öyle konutu:

Ayn ekilde yarg camiamz, uzun yllar boyunca ya vesayetçilerin, ya halka ramen halkçlk yapan jakoben zihniyetin tasallutu altnda kalmtr. Öyle ki bu ülke sadece belli siyasi görüe ve merebe mensup hakim ve savc almakla övünen adalet bakanlar görmütür. Adaleti tesis etmek adna bir sadan bir soldan gençlerin daraacna gönderildii günler yaand. Uyduruk davalarla babakan ve bakanlarn yargland, asld, ehit edildii, yüz kzartc durumlara ahitlik ettik. Darbeciler karsnda selam duran, darbecileri ayakta alklayan, önüne cübbesini seren sözde yarg mensuplar gördük. Son 19 ylda bir taraftan mevzuatmzdaki vesayet kalntlarn temizlerken, dier taraftan Türk yargsna musallat olan ite bu zihniyete kar da amansz bir mücadele yürüttük. Haksz ithamlara ve eletirilere ramen 2002den bu yana ülkemizde adaleti hakim klmak, insan haklar ve demokrasi standartlarn yükseltmek için reform irademizi daima canl tuttuk. Türkiyeyi sadece ekonomide ve demokraside deil ayn zamanda temel hak ve özgürlükler alannda da büyütmenin çabas içinde olduk.

CRA KONULARINI, çOCUKLA KSEL LK KURULMASINDAN çIKARACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, hukukun, insanlarn hayatnda zorlatrc deil kolaylatrc yük olan deil yük alan rol üstlenmesini istediklerini dile getirerek, unlar söyledi:

Reform admlarmzn gerisindeki temel yaklam da çözüm odakl bir ekilde yargda i ve ilem kolayl salamaktr. Bu bakmdan reform kavram bizim için siyasetin ve vatandamza hizmet etmenin en önemli araçlarndan biridir. Türkiyenin adalet ve kalknma baarsnn srr devletin milletle beraber yol yürümesi, yol boyunca da kendini sürekli olarak yenileyebilmesidir. Dünyada, devlet birey ilikisi köklü ekilde deiirken ülkemizde de hemen her alanda büyük bir zihniyet devrimi yaanmaktadr. Elbette siyaset gibi yargnn da bu deiime bigane kalmas düünülemez. Adalet sisteminin ileyiini güçlendirmek, yargya ve kararlarna güveni en üst düzeye çkarmak önümüzdeki dönemde de önceliimiz olacaktr. Meclisimizin iradesine sunacamz yeni yarg paketlerinde deien artlara göre ortaya çkan ihtiyaçlar, talepleri ve beklentileri kolaylatrc bir yaklamla karlamay esas alacaz. Bu adli ylda, madur odakl adalet hizmetlerinde gerek mevzuat gerekse idari faaliyetler açsndan çalmalarmz en üst seviyeye çkaracak bu tür düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlyoruz. Örnein; icra konularn, aile hukuku alannda çocukla kiisel iliki kurulmasndan tamamen çkaracaz. Bunun yerine madur hizmetleri mekanizmasn tehis ederek çocuun üstün yararn hakim klacaz.

HER LDE SULH KOMSYONLARINI DEVREYE ALIYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, hukuk güvenliini artracak yeni admlar atacaklarn belirterek, Bu kapsamda idare sulh usulü sistemi rahatlatacak bir yeniliimiz olacak. Vatandamzn kamu ile uyumazlklarnda mahkeme mahkeme dolamadan; dilekçeler, bavurular, dosyalar arasnda vakit kaybetmeden hakkna kavumasn istiyoruz. Yaknda her ilde sulh komisyonlarn devreye alyoruz. Böylece külfeti azaltan, zahmeti kaldran, yargnn i yükünü düüren bir alternatif çözüm yolunu daha hukuk sisteminize kazandrmay hedefliyoruz. Bugün bir hakime düen yllk dosya says adli yargda 709, idari yargda 400 eklindedir. yükünde son 10 ylda yüzde 38lik bir düü saladn görüyoruz. Bu oran daha da aalara çekecek alternatifler gelitiriyoruz. Bir baka yenildiimiz de hakim savc yardmcl müessesedir. Bu kurumu da yeni adli ylda milletimizin hizmetine sunacaz. Böylece yarg mensubunun meslei daha tecrübeli ve tam anlamyla hazr balamasn amaçlyoruz dedi.

ADALETN ÖLçÜSÜ SOSYAL MEDYANIN TUTUMU DEL

Cumhurbakan Erdoan, her sosyal ura gibi yarglamann da beeri zaaf ve hatalarla yüklü kiilerce yapldn vurgulayarak, öyle konutu:

Adil olmak ve adil görünmek sorumluluumuza gölge düürmeyen hatalar, mesleki tecrübenize katk salayacak bir ders, yeni bir bak açs kazanmak için frsat olarak da görülebilir. Hukuki ve beeri hatalarn geri dönüü mümkündür fakat adalet hatasnn telafisi yoktur. Hayatn her alanndaki tavrnz duruunuzu ve sözünüzü bu çerçevede belirlemelisiniz. Hakimin-savcnn lisan, makul sürede verecei adil karardr. Önümüze gelecek her dosyann içinde en az bir insann hikayesi, en az bir insann istikbali ve kaderi olduunu asla unutmayn. Vazifenizi icra ederken hukukun üstünlüü ilkesine ve masumiyet karinesine lütfen leke sürdürmeyin. nanc, konumu, kökeni, kimlii ne olursa olsun tek bir vatandamzn dahi hakknn, hukukunun yenilmesine kesinlikle rza göstermeyin. Adaleti salamann ölçüsü sosyal medyada atp tutan, gerçek niyeti ve kimlii meçhul kalabalklarn tutumu deil, kanundur, nizamdr, maheri vicdandr. Vicdannzla kararlarnzn arasna hiçbir gücün, hiçbir maddi deerin girmesine müsaade etmeyin.

Cumhurbakan Erdoann konumasnn ardndan adli ve idari yarg hakim ve savclarnn atamalar için kura töreni gerçekletirildi. Erdoann butona basmasyla gerçekletirilen törende, hakim ve savclarn atama yerleri belli oldu.

Ana Sayfaya Git