HSK adayları belli oldu

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon, Hakimler ve Savcılar Kuruluna seçilecek 7 üyenin üç katı adayı belirledi.

Haberler 21.05.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM- TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlar Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon, TBMM tarafndan Hakimler ve Savclar Kuruluna (HSK) seçilecek 7 üyenin üç kat aday belirledi.

Karma Komisyon, HSK üyelii adaylar seçimi için AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozda bakanlnda topland.

Alt komisyon üyelerine çalmalar için teekkür eden Bozda, daha sonra alt komisyon bakan olarak TBMM Adalet Komisyonu Bakan ve AK Parti Bartn Milletvekili Ylmaz Tunça söz verdi.

Alt komisyonun çalmalarna ilikin Karma Komisyona bilgi veren Tunç, aday aday bavurularnn tek tek incelendiini, youn çalmalarn ardndan hazrladklar raporu Karma Komisyona sunduklarn söyledi.

- çtüzükte düzenlemeye ihtiyaç var

Karma Komisyon Bakan Bozda, Karma Komisyonun, Anayasann 159. maddesinin, HSK üyelii seçimi usulünü detayl, tartmadan uzak ve herkesin anlayaca ekilde bir düzenlemeyi içermediini belirterek, TBMM çtüzüünde ise HSK üyelerinin Karma Komisyon ve TBMM Genel Kurulunda seçimi konusunda tek bir harf dahi bulunmadna iaret etti.

Bozda, TBMM çtüzüünde, HSK üyelii seçimine ilikin pek çok sorunun cevapsz kaldn, çtüzükte HSK üyeleri seçimine ilikin bir düzenlemeye ihtiyaç olduunu söyledi.

HSK üyelii seçimi için siyasi parti gruplar arasnda olgun görümeler yapldn, HSK seçiminde demokratik bir uzlama temin edildiini anlatan Bozda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile siyasi partilerin genel bakanlar ve partiler adna görümelere katlan milletvekillerine teekkür etti.

Bekir Bozda, Bu, güzel bir örnek olmutur. nallah bundan sonra uzlamann, pek çok çalmada burada olduu gibi ürünlerini beraber göreceiz. dedi.

Bozda, alt komisyon raporuna göre, üç aday adaynn, HSK üyelii seçimine katlmak için gerekli artlar tamadklarnn tespit edildiini dile getirdi.

Yargtay Üyesi Yüksel Kocaman da Karma Komisyona gönderdii dilekçeyle HSK üyelii aday adaylndan çekildi.

Tasnif Komisyonu kurulmasnn ardndan HSKye seçilecek 7 üyenin üç kat adayn belirlenmesi için seçime geçildi.

7 HSK üyelii için Yargtay kontenjanndan 50, Dantay kontenjanndan 10, avukat kontenjanndan 42, öretim üyesi kontenjanndan 12 olmak üzere toplam 114 aday aday seçime girdi.

Basna kapal gerçekletirilen seçim yaklak iki saat sürdü. Yaplan seçimde, HSK üyelii için 21 aday belirlendi.

- Genel Kuruldaki seçim süreci

TBMM Genel Kurulu, 7 Hazirana kadar 7 HSK üyesini seçecek.

Karma Komisyon tarafndan belirlenen 21 aday arasndan her bir üye için ayr ayr gizli oyla seçim yaplacak. Birinci oylamada üye tamsaysnn üçte iki çounluu, bu oylamada seçimin sonuçlandrlamamas halinde ikinci oylamada üye tamsaysnn bete üç çounluu gerekecek. kinci oylamada da üye seçilemezse, en çok oyu alan iki aday arasnda ad çekme usulü ile üye seçimi gerçekletirilecek.

Seçilecek HSK üyeleri 4 yl görev yapacak.

Ana Sayfaya Git