HÜDA PAR: Aile kurumunun zayıflatılmasına yönelik bilinçli ve organizeli bir süreç işliyor

HÜDA PAR, hane halkı oranlarında düşüş yaşandığına işaret ederek, "Rakamlar, toplumumuzun temel dinamiği olan aile kurumunun zayıflatılmasına yönelik bilinçli ve organizeli bir sürecin işlediğini göstermektedir." diye belirtti.

Haberler 17.05.2022 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi, iç ve d konulara ilikin haftalk gündem deerlendirmesini yazl olarak paylat. TÜK verilerine göre toplumda hzl bir bireyselleme ve aile ortamndan uzaklama sürecinin devam ettii ifade edilen açklamada, Adrese Dayal Nüfus Kayt Sistemi (ADNKS) sonuçlarna göre Türkiyede hane halk büyüklüünün hzla küçüldüü belirtildi.

Gelecei ina etmek, aile kurumunu korumak ve gelitirmekten geçiyor

2021 ylnda 3,23 kiiye kadar düen hane halk says 2018 ylnda 4 kii idi. Dou ve Güneydou illerinde 5 kii ve üzeri olan hane halk says batya gidildikçe düerek 2,57ye kadar inmektedir. Yalnz yaama kültürü artt. 5-6 yl önce yüzde 14lerde olan yalnz yaayanlarn says imdilerde neredeyse yüzde 20lere dayand. bilgilerine yer verilen açklamada u deerlendirmede bulunuldu:

Bu rakamlar, toplumumuzun temel dinamii olan aile kurumunun zayflatlmasna yönelik bilinçli ve organizeli bir sürecin ilediini göstermektedir. Böyle devam etmesi durumunda 15-20 yl sonra çocuklu aile says istisna bir durum olacak, toplum neredeyse tamamen 1 veya 2 kiilik hane halkndan müteekkil bir duruma gelecektir. Yani yeni nesil diye bir ey kalmayacak, doal olarak da bir gelecekten söz edilemeyecektir. Bir taraftan yürürlükteki mevzuat dier taraftan ise televizyon programlar, sinema filmleri, diziler ile internet ortamlarndaki çirkeflikler aile kurumunu bitirmek için adeta yar halindedirler.

Hükümetin, evliliin tevik edilmesi ve aile kurumunun güçlendirilmesine dair bir stratejisinin, bir hedefinin olmamas da kötü gidiat hzlandran önemli bir unsurdur. Bilmek gerekir ki gelecei ina etmek, aile kurumunu korumak ve gelitirmekten geçiyor.

bar ve ücretlendirmede adalet

Kamuda i bölümü ve ücretteki adaletsizliin, öteden beri Türkiyede tartma konusu olduu belirtilen açklamada, bu sorunun giderilmesinin kamuda ciddi bir beklentiye dönütüü kaydedildi.

Ancak 3600 ek göstergenin kapsamnn ne olacana dair belirsizliklerin devam ettii belirtilen açklamada, çalanlarn bir ksmn kapsayp bir ksmn kapsamayaca yönündeki beyanatlar kamu çalanlarnda endielere ve motivasyon eksikliine sebep olmaktadr. Bu nedenle, yaplacak düzenlemenin tüm kamu çalanlarnn gelirlerini makul bir oranda artracak ekilde olmas gerekir. Ancak bu ekilde yaplacak bir düzenleme kamu çalanlarnn beklentilerini karlayacak ve i barna katk sunacaktr. denildi.

Açklamada, Özellikle salk çalanlarnn uzun süredir bekledii gibi 375 Sayl KHK uyarnca yaplan sabit ek ödemeler bir an önce maaa eklenip emeklilie yanstlmaldr. Her geçen gün artan enflasyon oran ve buna bal hayat pahall ve alm gücündeki düü göz önünde bulundurularak performans ödemelerinin kat saylar artrlarak tabiplerin dndaki personellerin de döner sermayeden gerektii gibi faydalanmas salanmaldr. ifadelerine yer verildi.

iddeti oluturan sebepler kaldrlmaldr

Geçtiimiz hafta TBMMye sunulan, kadna ve salk çalanlarna yönelik iddetin önlenmesine ilikin kanun teklifinin Meclis Genel Kurulunda kabul edildiinin hatrlatld açklamada, iddetin toplumda yaylmasn önleyecek her türlü mekanizmann deerli olduu ve bu konuda mutlaka inisiyatif alnmas gerektii vurguland.

Gerek kadnlar gerekse de salk çalanlarn, iddetin her türlüsünden muhafaza edilmesi ve toplumun, iddete bavurmaktan uzaklatrlmas çarsnda bulunulan açklamada, bu anlamda söz konusu teklifin kanunlamasna partinin önem verdii belirtildi.

Açklamada, Ancak iddet suçlarnn sadece cezalar artrmakla engellenemedii bir vakadr. Cezalar hiçbir suçu tek bana ortadan kaldracak güçte deildir. Yaplmas gereken suça götüren nedenleri ortadan kaldrmak, psikolojik, sosyolojik ve ahlak zemini slah etmektir. Kadna yönelik iddetin art göstermesinde Türkiye toplumunun din, ahlak ve kültürel yapsna uymayan hukuki modellerin baskn hale getirilmesinin önemli bir rolü vardr. Aile kurumunu önemsemeyen, evlilikleri bir formaliteye, boanmay ise bir çocuk oyunca haline getiren, ailenin fertlerini menfaatleri çatan rakipler konumuna sürükleyen kanunlarn elden geçirilmesi elzemdir. Bu anlamda 6284 sayl Kanunun da suçlara zemin hazrlayan ykc yönleri tespit edilmeli, ülfet ve birliktelii güçlendirecek ekilde yeniden deerlendirilmelidir. denildi.

thalat-ihracat dengesi söylenenlerin aksine bir seyir içerisinde

Kur oku ve yükselie geçen enflasyon karsnda hükümetin, aylar önce Yeni Ekonomi Modeli olarak isimlendirdii bir süreci balatt ifade edilen açklamada, Bir taraftan kur korumal mevduat sistemi devreye sokulurken dier taraftan ksaca üretim ekonomisi eklinde tanmlanabilecek bir söylemle piyasann rahatlatlaca açkland. Buna göre üretime arlk verilecek, istihdam ve ihracat artacak, ithalat azalacak, buna bal olarak cari açk kapanacakt. Dolaysyla enflasyon aalara çekilerek belli bir rahatlama salanacakt. Ancak son be aylk sürece bakldnda ithalat-ihracat dengesi söylenenlerin aksine bir seyir içerisindedir. Aralk- nisan dönemini kapsayan süre içinde cari açk 39 milyar dolarn üzerine çkt. Artan cari açk, enflasyonda yükselie neden oldu. deerlendirmesinde bulunuldu.

Açklamada, hracat rakamlarnda rekor krld gerçeinin yannda ithalatn da rekor düzeye çkm olmas, iddialarn aksine üretim ekonomisi yerine ithalata dayal modelin sürdüünün göstergesidir. Ayrca dövizi dengeleme amaçl ihdas edilen kur korumal sistem hazineye ekstra bir yük getirdii gibi parann üretim yerine mevduat hesaplarna kaymasna neden olmakta, paradan para kazanmann cazibesini artrmaktadr. thalat-ihracat dengesini oluturmann yolu, kaynaklarn üretime tahsisini ve ithal edilen ürünlerin ülkede üretilmesinin alt yapsn oluturmay gerektirmektedir. denildi.

Konuttaki kriz ve artan maliyetler

Ekonomik krizin derinlemesi ve artan maliyetlerin sonuçlarndan bir tanesinin de ciddi boyutlara çkan konut sorunu olduu belirtilen açklamada, naat sektöründe maliyetler arttkça konut arz yar yarya dütü. Kstl konut arz artan maliyetlerle birleince konut kiralarnn ve fiyatlarnn katlanmasna neden oldu. Bu sorunu çözmek adna hükümet geçen hafta ilk defa konut alacaklara düük faiz ile kredi yolunu açt. Faiz oranlarnn düürülmesi, mevcut kstl konut stoklarnda belli bir hareketlilik oluturabilir. Ancak maliyetler nedeniyle katlanan konut fiyatlarna karn yüksek enflasyonun erittii alm gücü ortada dururken piyasaya bir rahatlamann gelmesi mümkün deildir. Nitekim açklanan haliyle aylk taksit tutarlar, çou kesimin aylk toplam gelirini bile amaktadr. Kald ki paket açklanr açklanmaz, daha uygulama balamadan fiyatlarda yüzde 20lik bir art oldu. Yani paket piyasay daha da içinden çklmaz hale getirdi. denildi.

Açklamada, Konutta kalc çözüm için maliyetler düürülmeli ve TOK üzerinden makul fiyatlarla yeteri kadar konut ina edilmelidir. Ancak bu yolla konutta arz sknts alabilir. çarsnda bulunuldu.

Deerlere yönelik saldrlar ve bahar enlikleri

Son dönemlerde inanca ve manev deerlere yönelik saldrlarn ayyuka çkt belirtilen açklamada, Ankara Üniversitesinde düzenlenen bir etkinlikte slam deerler hedef alnd ve din sembollerle hayszca dalga geçildii hatrlatld.

lim ve irfan yuvas olmas gereken üniversitelerde yaanan bu tür çirkinliklerin asla tasvip edilemeyecei vurgulanan açklamada, Sözde ifade özgürlüü ve mizah ad altnda yaplan bu çirkin eylemleri iddetle knyoruz. Eitim kurumlarnda inancmza ve manev deerlerimize yönelik sözlü ve fiili saldrlarn gerçeklemesi, eitim müfredatnn ve topyekn eitim anlaynn sorgulanmas gerektiini ortaya koymaktadr. Halkmzn inancn ve kutsallarn hedef alan çirkinliklere kar tedbir almak, vukua gelen olaylarla ilgili etkili soruturmalar yapmak ve caydrc müeyyideler koymak idare makamnda olanlarn en temel vazifelerindendir.

Açklamann devamnda unlar kaydedildi:

Her yl üniversitelerde düzenlenen bahar enlikleri ile kimi belediyeler ve özel irketler tarafndan organize edilen etkinlikler gençlerin zihinlerini idlal etmektedir. Gençlerin madd ve manev geliimlerine katk sunmak amacyla çeitli etkinlikler tertip etmek gayet tabiidir. Ancak elence ad altnda ahlak deerlerin hiçe saylarak gençliin ifsat edilmesi asla kabul edilemez. Söz konusu programlarn kamu kaynaklar kullanlarak icra edilmesi, ayr bir garabettir. Kamu kaynaklar nesillerin ifsat edilmesi amacyla kullanlamaz. Toplumun ciddi bir ahlak yozlama ile kar karya olduu günümüzde masiyet ve ifsat yayan etkinlikler yerine; meru dairede gezi programlar, çeitli sportif, ilmi ve kültürel çalmalar yaplmaldr. Böylece genç nesillerin manev geliimleri desteklenerek akl ve nesil emniyeti salanm olur.

Ana Sayfaya Git