HÜDA PAR: Faiz indirimi önemli ancak piyasanın beklentileri için güçlü bir irade gösterilmeli

HÜDA PAR, faiz indirimlerinin faizsiz bir ekonomi modeli için önemli olduğunu ancak, ekonomi yönetiminin faizi düşürme sürecinde piyasanın ihtiyaç ve beklentilerini karşılama hususunda da güçlü bir irade ortaya koyması gerektiğini vurguladı.

Haberler 23.11.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezinden yaplan haftalk gündem deerlendirmesinde, dövizdeki art, Merkez Bankasnn faiz indirimi karar, Kürdistan ifadesine yönelik kartlk, istihdam, dünya genelindeki açlk sorunu ve Yemen, Polonya-Belarus snrndaki göçmen dramna ilikin açklamalarda bulunuldu.

HÜDA PARdan yaplan yazl açklamada, yükselen faizler, trmana geçen döviz kuru ve artan enflasyonun, halkn günlük yaamn çileye dönütürürken ekonomik skntlar tetikleyen döviz faiz ilikisinin seyrinin tartma konusu olduu belirtildi.

FAZ NDRMNE KARI KOPARILAN FIRTINAYI BRETLE ZLYORUZ

Bu ilikinin yönetilememesinin, ülkeye çok pahalya mal olacana dikkat çekilen açklamada, lkin hareketlenen döviz kuruna kar, faizlerin artrlmasn dayatan bir lobicilik faaliyeti ortaya çkt. Yükseltilen faiz oranlarna ramen dövizdeki trman daha da hzland. Faiz oranlarnn düürülmesiyle birlikte ayn lobicilik faaliyetleri tekrar ortaya çkt. Bir puanlk faiz indirimine kar koparlan frtnay ve bu frtnay koparanlar ibretle izliyoruz. denildi.

Dövizin önlenemeyen yükseliinin, Türkiyede annda etkisini gösterdii, tüm ürünlerde etiketlerin hemen deitiinin ifade edildii açklamada, Da baml bir ekonomik sistemde rezervler de yetersiz olunca spekülatif bir silaha dönüen dövize kar, ekonomi tamamen savunmasz hale gelmektedir. Bata rezerv sorunu olmak üzere müdahale edilebilecek finansal araçlarn yetersizlii, kur artlarn kolaylatrrken oluturduu hayat pahall her gün ileri bir safhaya tamaktadr. Ekonominin hzla büyümesi ile ihracatta rekorlarn krlmasnn ekonomiye yansmayarak dövizi dizginlememesi üzerinde ciddi olarak düünülmelidir. Bunun faturas en çok fakir fukaraya çkmakta, sabit ve dar gelirliler için hayat artlarn giderek daha fazla zorlatrmaktadr. ifadelerine yer verildi.

KÜRDSTAN KAVRAMI ASIRLARDAN BER KÜRTLERN YAADII YERLERN ADI OLARAK KULLANILMAKTADIR

Kürtlerin yaad corafyann ad olan Kürdistan kavramna yönelik gelitirilen inkr politikasnn artarak devam ettiine dikkat çekilen açklamada, bu söylemin, toplumda bariz bir ekilde nefret ve ayrmcl körükledii belirtildi.

Türkiyede ve Türkiyenin dnda Kürdistan diye herhangi bir corafi bölge yoktur söyleminin, tarihi gerçekleri çarptmak ve gerçeklie kar gözleri kapatmak olduu ifade edilen açklamada, Kürdistan kavram asrlardan beri Kürtlerin yaad yerlerin ad olarak kullanlmaktadr. Selçuklular, Osmanllar ve 1. Meclis döneminde bu corafyann adnn Kürdistan olduu, Sayn Cumhurbakan tarafndan dahi ifade edilmiti. Bu ismi kullananlarn bugün gözaltna alnmas, hakikatlere meydan okumaktr. Bir halkn yaad corafyann o halk ile isimlendirilmesi deil, inkr ve asimilasyon politikalar tehdit haline gelmi, memleketin bar ve istikrarn bozmu, geride büyük aclar ve travmalar brakmtr. deerlendirmesinde bulunuldu.

KÜRT MESELESN, EMPERYALSTLERE HAVALE EDLMEMEL

Açklamann devamnda unlar kaydedildi:

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Bakan Neçirvan Barzaninin yakn zamanda yapm olduu Kürt sorunu Irak, ran, Türkiye ve Suriyenin kendi iç meselesidir. Bu ülkeler kendi snrlar içerisinde sorunun çözümünü önemle ele almaldr. Bu ülkelerde Kürtler ayrtrlmamal, aksine yer verilmelidir açklamas, bölgenin bar ve istikrarnn nasl temin edileceine açklk getirmektedir. Kürtlerin yaad corafyaya hükmeden devletlerin Kürtlere yönelik ötekiletirici politikalar, ABD merkezli emperyalizm için son derece kullanl bir alan oluturmutur. Kürt meselesinin, emperyalistlere havale edilmeden temel insan haklar ve kardelik balamnda çözüme kavuturulabilmesi için herkesi bu yönde politikalar gelitirmeye ve sorumluluk almaya davet ediyoruz.

FAZ NDRM ÖNEML BR ADIM

Merkez Bankasnn (MB) faiz indirimi kararna deinilen açklamada, MBnin faizi 100 baz puan düürmesi, faizsiz bir ekonomi modeline ulama anlamnda önemli bir admdr. Ancak ekonomi yönetiminin faizi düürme sürecinde piyasann ihtiyaç ve beklentilerini karlama hususunda da güçlü bir irade ortaya koymas lazmdr. Sermayenin bankalardan kurtarlmas yeterli deildir. Bu sermayenin dövize dönümesinin veya yurt dna çknn önlenerek piyasaya etkin yatrm ve istihdam olarak kazandrlmas da zorunludur. MB, fiyat istikrarn salama görevini mutlaka yerine getirmeli, arz ve talep dengesinin bozulmasna engel olmaldr. Ekonomik kazanmlarn zarar görmesine seyirci kalmak halka büyük hakszlktr. Kamuoyuna güven verme, kamuoyunu yönlendirme ve yönetme konusunda gerekli admlarn atlmamas kabul edilemez. Piyasa, spekülasyonlara kar mutlaka korunmaldr. denildi.

stihdamdaki art kalc hale getirilmelidir

gücü istatistiklerine göre istihdamda gözle görülür bir artn söz konusu olduunun hatrlatld açklamada, Özellikle ihracat rakamlarnn iyi gelmesi ve d talepteki art bunu beslemektedir. Ancak bu durumun kalc hale gelmesi için ilave tedbirlere ihtiyaç vardr. Kur, faiz ve enflasyon girdabna teslim olmadan istihdam daha fazla desteklenmelidir. Bugün ekonominin mevcut darboazdan çkmasnn yolu etkin yatrmlarla istihdam artrmaktr. Bu süreçte yerli üretim potansiyelinin artrlmasna odaklanlmal, bu yöndeki yatrmlara ve ihracat artrc her türlü teebbüse faizsiz kaynak aktarm salanmaldr. Bu durum ekonominin, mill gelirin ve istihdamn büyümesine vesile olacaktr. diye belirtildi.

13 YAINDAK SURYEL KIZIN ACI SONU

Açklamada, Mersinde Suriyeli 13 yandaki çocuk içi Ula Keremin, elbisesini paketleme makinesine kaptrarak feci bir ekilde can verdii, onu kurtarmaya çalan ehed El brahimin de ayn makineye kolunu kaptrarak yaraland hatrlatld.

Açklamann devamnda, Kendi ülkesinde belki eitim sralarnda olmas gereken Ula Kerem, göçerek geldii topraklarda ar artlarda çalmak durumunda kald. Suiistimaller zincirinin kurban olarak hayatn kaybetti. 13 yandaki Ulann vefat bir kez daha dikkatleri Türkiyede mültecilerin maruz kaldklar suiistimallere, salk güvenceleri olmadan, can güvenlikleri salanmadan, ucuz bir ekilde çaltrlan yüzbinlere ve çocuk içilere çevirdi. Ne acdr ki mülteci misafir kardelerimiz, muhtaç olmalar ve geçindirmek zorunda olduklar kalabalk aileleri nedeniyle birçok suiistimale maruz kalmaktadrlar. Bu suiistimallerin önüne geçilmeli, çocuklarnn eitimlerini yapabilmeleri salanmal ve emeklerinin sömürülmesine müsaade edilmemelidir. Onlara sahip çkmak, insanca yaayabilmelerini salamak ve bütün özlük haklar güvence altna alnmak suretiyle çaltrmak, bizim insanlk görevimizdir. çarlarnda bulunuldu.

DÜNYA GENELNDE AçLIK SORUNU VE YEMEN

Dünya genelinde yaklak 300 milyonunu çocuklarn oluturduu 800 milyonu akn insan açlk sorunuyla mücadele ettiine dikkat çekilen açklamada, her yl 11 milyon kiinin açlk veya yetersiz beslenme sebebiyle hayatn kaybettii ifade edildi.

Dünyada pandemi ve iklim deiikliinin sebep olduu kurakln da yoksulluk ve açlk sorununu artrdna iaret edilen açklamada, BM, dünyann en zengin insan konumundaki Elon Muskun net gelirinin sadece yüzde ikisi ile açlk sorununun çözülebileceini raporla ortaya koydu. Söz konusu rakam dünyadaki yoksulluun temel sebebinin küresel gelir eitsizlii olduunu ve milyarderlerin yoksullarn emekleri üzerinden servetlerini artrdn ortaya koymutur. denildi.

HÜDA PAR açklamasnda unlar kaydedildi:

Yoksulluun en önemli sebeplerinden bir tanesi de iç çatmalar ve istikrarszlktr. 2015 ylndan bu yana iç savala mücadele eden ve dünyann en fakir ülkelerinden biri olan Yemende 16,2 milyon kiinin gda güvenliinden yoksun olduu, çocuklarn yüzde 75inin yetersiz beslendii açkland. Dünyada büyük bir insani felakete sebebiyet verecek açlk ve yoksulluk sorunun sona erdirilmesi için gelir eitsizliine neden olan kapitalist sömürü sistemi sona erdirilmelidir. Dünyadaki israf ise açlk snrnn altnda yaayan insanlarn bütün gda ihtiyaçlarndan daha fazladr. srafn önlenmesi için ivedilikle uluslararas bir çalma yaplmaldr. Siyasi istikrarszlklarn çözümü için Yemen bata olmak üzere kaosla mücadele eden ülkelerde sivillerin gda ihtiyacnn ve güvenliinin salanmas için harekete geçilmeli, çatmalar durdurulmal ve gerekli gda tedariki salanmaldr.

MÜSLÜMAN BONAKLARIN HAKLARINI GÜVENCEYE ALAN SYAS BR YAPI OLUTURULMALIDIR

Açklamada, Bosna Hersekte Srp yetkililerin Müslüman Bonaklara yönelik tehditkr ve faizan açklamalar her geçen gün artt belirtilerek, Bosna-Hersekin Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, göreve geldii Austos ayndan beri Birlemi Milletlere sunduu ilk raporunda, Bosnann sava sonras dönemin en büyük varolusal tehdidi ile kar karya olduunu ifade etti. kinci Dünya Savandan sonra Avrupada yaanan en büyük trajedi ve Müslüman kymnn görüntüleri hafzalarda taze iken yaplan bu açklama, Srplarn ve onlar destekleyenlerin kötü emellerinden vazgeçmediini göstermektedir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Açklamada, 1995de imzalanan Dayton Anlamas, bölgede sükneti salam olsa da kurulan siyasi yap, Bosna Hersek Müslümanlarna giydirilmi bir deli gömleidir. Ülkenin üç devletçie, Bosna Hersekin 10 ayr kantona bölünmesi; ülkenin Bonak, Srp ve Hrvat temsilci tarafndan 8 ay dönüümlü olarak idare edilmesi, aralarndaki ihtilaf ve anlamazlklar çözüme kavuturmak için BM tarafndan atanan geniletilmi yetkilere sahip Yüksek Temsilcinin olmas kriz ve sorunlarn ana kaynadr. Bosnaya giydirilen bu deli gömlei çkarlmaldr. Müslüman Bonaklarn haklarn güvenceye alan siyasi bir yap oluturulmaldr. Yeni Anayasada en az bir Müslüman ülke garantör olmaldr. Bütün slam ülkeleri, tarihsel arka plan, corafik ve stratejik olarak hassaten Türkiye, Bonak Müslümanlarn hak ve hukukunu savunmaldr. BM ve AB ülkeleri Bosna Herseki istikrarszlatracak admlara asla izin vermemelidir. denildi.

POLONYA-BELARUS SINIRINDA GÖçMEN DRAMI

Polonya- Belarus snrnda skan binlerce göçmene deinilen açklamada, bu göçmenlerin souk hava artlar altnda, yetersiz gda ve tbbi destek ile yaamlarn sürdürmeye çalt ifade edildi.

Açklamada, Polonya ve Belarusun birbirlerine kar silah olarak kullanmaya çalt göçmenlerin önemli bir ksmn çocuklar oluturmaktadr. 13 göçmenin souk nedeniyle hayatn kaybettii bölgede giderek arlaan insani krize ramen herhangi bir gelime salanamamtr. Belarus-Polonya snrndaki insani dramn ek askeri kuvvetler ve tel örgülerle çözüme kavuturulmas mümkün olmayacaktr. Bölgede kayplarn daha fazla artmamas için ivedilikle yardm malzemesi tedariki salanmal ve göçmenlerin geçii için insani bir koridor açlmaldr. Ayrca göçmen sorununun nihai çözümü için uluslararas bir konferans düzenlenmeli, göç veren bölgeler ile ilgili somut destek projeleri oluturulmaldr. Ayn zamanda göçmenlere kar iddet ve bask politikalarna kar caydrc admlar atlmaldr. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git