HÜDA PAR: Hukuk ve eğitim sistemi suçları önlemiyor

HÜDA PAR, "Hukuk ve eğitim sisteminin suçları önlemediği bir gerçeklik olarak karşımızdadır. Yargı reform paketlerinin, ceza hukukunu ıslah edici bir misyona kavuşturması elzemdir." değerlendirmesinde bulundu.

Haberler 09.11.2021 - 00:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Merkezi, yapt yazl açklamayla iç ve d gündemin öne çkan konularn deerlendirdi.

Hükümetin enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedefinin imknsz olduu anlalmtr

Hayatn devam için zorunlu ihtiyaç maddelerinin fiyatlarndaki yükseliin durdurulamadna dikkat çekilen açklamada, TÜKe göre Ekim ay enflasyonunun TÜFEde yüzde 2,39, ÜFEde ise yüzde 5,24 olarak gerçekletii hatrlatld.

Açklamada yllk enflasyonun da TÜFEde yüzde 19,89, ÜFEde ise yüzde 46,31 olduu ifade edildi. Ayrca enflasyon artnda bir önceki yln ayn ayna göre artn yüksek olduu ana gruplar yüzde 27,41 ile gda ve alkolsüz içecekler, yüzde 25,23 ile lokanta ve oteller, yüzde 23,03 ile ev eyas olduu bildirildi.

Açklamada, Özellikle gda ve temel tüketim alannda artan fiyatlar enflasyon artnda etkili olurken bu oranlarla hükümetin enflasyonu tek haneli rakamlara indirme hedefinin imknsz olduu anlalmtr. görüüne yer verildi.

Salgn süreci ve buna bal olarak üretim ve tedarik zincirindeki skntlarn dünya genelinde ekonomik faaliyetleri olumsuz etkiledii belirtilen açklamada, krlgan ekonomik yap ve uygulanan yanl ekonomi politikalar nedeniyle bu skntnn Türkiyede daha fazla hissedildii ifade edildi.

Açklamada, Dövizin önü alnamayan yükselii ve enerji alannda pe pee yaplan zamlar, özellikle üretim maliyetlerini ciddi anlamda artrmtr. Bu durum zamlar ve yüksek enflasyon olarak geri dönerken halkn alm gücünü de büyük oranda düürmütür. denildi.

Elektrik ve doalgazdaki fiyat artlarna kar ciddi tedbirler alnmal

Avrupa statistik Ofisi verilerine göre 2019 ile 2021in ilk yarsn kapsayan dönemde elektrik ve doalgaz fiyatlarndaki artta Avrupa ülkeleri arasnda Türkiyenin açk ara ile önde bulunduuna iaret edilen açklamada, raporda 24 ülkede fiyatlar artarken 15 ülkede ise fiyatlarn ya dütüü ya da sabit kald aktarld.

Türkiyede yüzde 47,4 olarak hesaplanan art orannn, halkn alm gücünü düüren en önemli etkenlerden biri olduuna dikkat çekilen açklamada, Zira elektrik ve doalgaz meskenlerde olduu gibi sanayide de önemli bir ihtiyaçtr. Bu alanda yaplan her zam, dier tüm ürünlerin zamlanmasnda tetikleyici rol oynamaktadr. Dünya genelinde enerji fiyatlarnda genel bir art görülürken dier ülkelere göre Türkiyede art oran oldukça yüksektir. Bu tablo, hükümetin bu alandaki politikalarn gözden geçirmesini, temel ihtiyaçlardan olan elektrik ve doalgazdaki fiyat artlarna kar ciddi tedbirler alnmasn zorunlu klmaktadr.

Mahremiyetleri ykan, aile kurumunu itibarszlatran yaynlar derhal durdurulmal

Türkiyede insanlarn günde ortalama 5-6 saatlerini televizyon karsnda geçirdii bilgisine yer verilen açklamada, bu nedenle salksz TV programlarnn meydana getirdii tahribatlarn çok büyük olduu kaydedildi.

Açklamada, Toplum deerlerinden uzaklatrlm, aile mahremiyeti yok olmu, sosyo-kültürel buhranlar meydana gelmitir. Adli Sicil statistiklerinin 2020 yl verileri de bu noktada ibretler barndrmaktadr. Yllk boanma dava saysnn 250 bin dolaylarnda olmas, aile kurumunun kar karya bulunduu krizi gözler önüne sermitir. deerlendirmesinde bulundu.

Böyle bir konjonktürde RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanl ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlklarnn Medya ve Aile Deerleri çaltay düzenlemesinin deerli olduu belirtilen açklamada öyle devam edildi:

Söz konusu çaltayda televizyonlardaki gündüz kua programlar bata olmak üzere toplumun ahlaki yapsna aykr yayn içeriklerinin kaldrlmas önerildi. Sonuç bildirgesinde, doru tespitler yaplm olsa da ortaya konulan hassasiyetin önümüzdeki süreçte pratikteki karl daha çok önem arz etmektedir. Mahremiyetleri ykan, aile kurumunu itibarszlatran ve toplumsal deerleri erozyona uratan yaynlar derhal durdurulmal, ahlak ve maneviyat arlkl yapmlara öncelik verilmelidir. RTÜK, talep eden taraf olmaktan ziyade, televizyon yaynlarnn ahlak ve aile kurumunu çökertmesini önleme konusunda birinci derecede sorumlu olan kurumdur. Bu nedenle RTÜK, topluma kar bu sorumluluunu titizlikle yerine getirmeli ve yaanan ahlaki erozyonun önüne geçmelidir.

5inci Yarg Paketi

5inci Yarg Paketine ilikin eletirilerin yer ald açklamada, Hukuki ileyie daha insani ve adil bir yaklam getirmesi umulan yarg reform paketlerinden beincisi, TBMM bakanlna sunuldu. Özellikle anne-babas boanm çocuun velayetine sahip olmayan ebeveynin çocuk ile ahsi iliki kurulmasna dair ilemler ve çocuk tesliminde yetkinin icra dairelerinden alnmas ve bunun için özel birimler kurulmas olumlu bir admdr. Ayrca velayet hakkn kötüye kullanan ebeveynden bu hakkn geri alnabilmesi de önemli bir çözümdür. Öte taraftan kamu vicdann yaralayan ve toplumsal bir beklenti haline gelen sorunlarn giderilmesine yönelik bir düzenlemenin pakette yer almamas da hayal krkl oluturmutur. Özellikle genç evlilik madurlar ile süresiz nafaka zulmü yine es geçilmi, aile kurumunu yerle bir eden gayrimeru ilikiler ile zinay yeniden suç olarak ele alacak bir düzenlemeye bu pakette de yer verilmemitir. denildi.

Din, ahlak ve toplumsal deerlerle güçlendirilmi bir hukuk düzeni ina edilmeli

TÜKin açklad 2020 yl hukuk verilerine deinilen açklamada, Açklanan istatistiklere göre geçtiimiz yl en az 266 bin kii hükümlü olarak cezaevinde bulunmutur. Tutuklu veya tutuksuz olarak ceza yarglamalar devam eden kiilerle bu oran oldukça vahim bir tabloyu oluturmaktadr. Yaralama ve hrszlk suçlarnn en yüksek adli suç orann tekil ettii istatistiklere göre suç ileyenler arasnda yükseköretim ile lise mezunlar azmsanmayacak oranlardadr. bilgilerine yer verildi.

Bir hukuk düzeninin baars cezay infaz ile deil, suçu önleme oran ile ölçülebilir. denilen açklamada, Hukuk ve eitim sisteminin suçlar önlemedii bir gerçeklik olarak karmzdadr. Yarg reform paketlerinin, ceza hukukunu slah edici bir misyona kavuturmas elzemdir. Din, ahlak ve toplumsal deerlerle güçlendirilmi bir hukuk düzeni ve eitim sistemi mutlaka ina edilmelidir. çarsnda bulunuldu.

Açklamann devamnda u görülere yer verildi: 2020 yl içerisinde açlan soruturma dosyalarnn yüzde 56,1i hakknda takipsizlik karar verilmesi, adli makamlarn gereksiz yere megul edilmesi ile birlikte vatandan haksz bir ekilde mimlenmesi anlam tamaktadr. Soruturmaya yer olmad karar önemli bir reform adm iken bunun iletilmeyerek soruturma açma geleneinin sürdürülmesi anlalr ey deildir. Bu anlamda adalete araclk etmek, hukuk ile insanlara eziyet etmeye dönümütür. Hükümetin, söz konusu istatistiklerden yola çkarak problemleri doru tehis etmesi ve uygun iyiletirme kanallarn harekete geçirmesi gerekmektedir.

DEDAn keyfi uygulamalar sona erdirilmeli, elektrik borcu olan vatandalara kolaylk salanmal

Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Siirt, Batman ve rnaka enerji datan Dicle Elektrik Datm A.. (DEDA) yetkilisinin, bölgede borcunu ödemeyen çiftçilere artk elektrik vermeyecekleri yönünde ifadeler kullandnn hatrlatld açklamada, bu durumun zaten zor artlarda ekim yapan çiftçileri zor bir sürece mahkm ettii belirtildi.

Açklamada, ülke ekonomisine önemli katklar olan çiftçilerin artlarnn kolaylatrlmas gerekirken daha da zorlatrlarak adeta ekim yapamaz duruma getirilmelerinin anlalr bir durum olmad ifade edilerek, Tarm sektörünün ülkenin ekonomik ve sosyal gelimesinde çok önemli ilevler üstlendii unutulmamaldr. Elektrik datm irketinin astronomik ceza uygulamalar ve çiftçiyi borçlandrmada ortaya koyduu keyfilik, bölge insann usandrmtr. nsanlarn bu konudaki ikyetleri her geçen gün daha da artyor. Bilinmelidir ki; çiftçi biterse bunun skntsn bütün ülke olarak yaayacak, bir ekmek için darya el açmak durumunda kalacaz. Bunun önüne geçebilmek için öncelikle DEDAn keyfi uygulamalar sona erdirilmeli, elektrik borcu olan vatandalara kolaylk salanmaldr. Bununla birlikte elektrik ile sulu tarm yapan çiftçiye elektrik destei salanmaldr. Ülkenin yararna olan uygulama, çiftçinin tehdit edilmesi deil, desteklenmesidir. deerlendirmesinde bulunuldu.

Ana Sayfaya Git