HÜDA PAR: Prensip olarak parti kapatmalarını doğru bulmuyoruz

HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, prensip olarak parti kapatmalarını doğru bulmadıklarını, cezaların şahsiliği ilkesi gereği suç işleyen kişilerin cezalandırılması gerektiğini kaydetti.

Haberler 24.02.2021 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakanvekili Zekeriya Yapcolu özel bir televizyona verdii röportajda Gara operasyonu, parti kapatma ve erken seçim tartmalarn deerlendirdi.

Gara operasyonu ile ilgili Yapcolu, Oraya yaplan operasyon o rehineleri kurtarma operasyonu idiyse bu hareketin baarl olduunu söylemek zordur. çünkü o rehineler kurtarlamad. dedi.

Yapcolu, Gara operasyonu ile ilgili/ilgisiz herkes konuuyor. Özelikle de siyaset kurumu, askeri konularda uzmanm gibi, -böyle olsayd öyle olurdu, öyle olsayd böyle sonuçlard- gibi farkl çklar ben ahsm adma doru bulmuyorum. Her konunun bir uzman vardr. Fakat kanaatimize göre eer oraya yaplan operasyon rehineleri kurtarma operasyonu idiyse bu harekatn baarl olduunu söylemek zordur. çünkü rehineler kurtarlamad. Bence siyaset kurumunun bu gibi konular siyasi malzeme yapmas doru deildir. imdi ortada yaanan büyük bir ac var. çok sayda can kayb var. Aclar çok taze olan insanlar var. Herkes bu acya sayg duymal. Ben bu vesile ile acl ailelere bir kez daha basal diliyorum. Allah sabr versin. Orada akan kann üzerinden ya da insanlarn acs üzerinden öyle veya böyle siyaset yapmak doru deildir. Biz HÜDA PAR olarak bu konuyu siyasi malzeme yapmaktan özelikle imtina ediyoruz ve siyasetin de bu ekildeki deerlendirmelerini yanl bulduumuzu ifade etmek istiyorum. dedi.

PART KAPATMALARININ TÜRKYENN GÜNDEMNDEN çIKMASI GEREKTN DÜÜNÜYORUZ

Parti kapatma tartmasn da deerlendiren Yapcolu, Son günlerin siyasi tartmalarndan bir tanesi de Gara operasyonundan sonra HDP kapatlmaldr. veya Kapatma davas ertelenmeden açlmaldr. eklinde baz çklar oldu. Biz HÜDA PAR olarak prensip olarak parti kapatmalarnn doru olmadn düünüyoruz. Bak açmza göre eer herhangi bir partide siyasi faaliyet yürütürken birileri suç ilemi ise cezalarn ahsilii ilkesi gerei suç ileyen kiinin kendisi cezalandrlmal, partisi kapatlmamaldr. Zira parti kapatma bir hükm ahsiyet açsndan bir anlamda idam cezas hükmündedir. Oysa kanunlarda bir kiinin ilemi olduu suçu ne kadar ar olursa olsun, idam cezalar kalkmtr. dam cezas u anda Türk Ceza Kanununda yoktur. Anayasaya göre de Türkiyede herhangi bir suça idam cezas vermek mümkün deildir. Türkiyenin imza at uluslararas sözlemeler de bu dorultudadr. Ama eer siz mensuplarndan veya yöneticilerinden bazlarnn ilemi olduklar suçlar dolaysyla bir partiyi temelli kapatrsanz bir anlamda o partiyi idam etmi olursunuz. Biz bu yöntemin doru olmadn düünüyoruz. Hiç kimse siyasi kimliinden dolay soruturulmamal, madur edilmemeli, cezaevine atlmamal. Ama ayn anda unu da diyoruz, hiç kimse siyasi bir kimlik tayor diye kendisini suç ileme özgürlüüne sahip de görmemeli. Hiçbir siyasetçi veya hiçbir devlet memuru, kamu görevi yürüten hiç kimse suç ileme imtiyazna sahip deildir. Bunlar göz önünde bulundurarak meseleye ilkesel yaklayoruz ve parti kapatmalarnn Türkiyenin gündeminden çkmas gerektiini düünüyoruz. eklinde konutu.

TÜRKYEDE ERKEN SEçM çN ARTLARIN MEVCUT OLDUUNU DÜÜNMÜYORUM

Yapcolu, erken seçim tartmalarna ilikin ise unlar söyledi:

Uzun bir süredir Türkiyede bir ksm muhalefet erken seçim yaplmas gerektii yönünde taleplerde bulunuyor. Türkiyede erken seçim için artlarn mevcut olduunu düünmüyorum. Erken seçime karar verilmesi için iki türlü yol var. Ya Meclis 5te 3 çounlukla seçimlerin yenilenmesine karar vermeli ya da sayn Cumhurbakan tek bana seçimlerin yenilenmesine ve Meclisin feshine karar vermeli. u anda sayn Cumhurbakan erken seçim çarlarna olumsuz cevap vermekte ve seçimlerin zamannda yaplacan srarla belirtmektedir. Öyle ise geriye bir tek ihtimal kalyor: Meclis tarafndan bir karar verilmesi. u andaki Meclis aritmetiine baktmzda Meclisin 5te 3 çounlukla böyle bir karar vermesi çok mümkün görünmüyor. çünkü muhalefet partilerinin sandalye saysnn toplam 5te 3 çounluk olan 360a yetmiyor. Hatta MHP Cumhur ttifakndan çekilip erken seçim isteyenlerin safna katlsa bile eer 289 AK Partili milletvekili ciddi bir fire vermezse seçimlerin yenilenmesi kararnn çkmas mümkün görünmüyor.

Ana Sayfaya Git