HÜDA PAR'dan ABD'ye tepki

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Yapıcıoğlu, "ABD Dışişleri Sözcüsünün görüşme sebebiyle Türkiye'ye aba altından sopa göstermesi hadsizliktir. Asıl teröristlik; Filistin halkının seçilmiş meşru temsilcilerine terörist damgası vurmaya yeltenmektir." dedi

Haberler 02.09.2020 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Bakan Vekili Zekeriya Yapcolu, partisinin haftalk d gündem deerlendirmesini Diyarbakrdaki il binalarnda gazetecilerle paylat.

Yapcolu, Arakanl Müslümanlara yönelik soykrm, Dou Akdenizdeki gerilim, Cumhurbakan Erdoann Hamas Siyasi Büro Bakan smail Heniyyeyi kabul etmesinin ardndan ABDnin tehdit içerikli açklamalar ile sveçte Kuran- Kerime yönelik çirkin saldrlar ele ald.

Myanmar ordusu ve Budist çetelerin Müslümanlara yönelik soykrmlarna tepki gösteren Yapcolu, Myanmar yönetimine kar uluslararas kurulularn harekete geçmesi çars yapt.

Dou Akdeniz geriliminin düürülmesi; egemenlik sahalarnn kesin olarak belirlenmesi, kaynaklarn adil paylam, kullanm ve ihlallerin önlenmesi amacyla diyalog süreci balatlmasn ifade eden Yapcolu, Avrupann silah ihraç eden ülkelerinin sava kkrttn belirtti.

Cumhurbakannn Filistin halknn temsilcilerini arlayp görümesinin anlaml bir destek olduunu dile getiren HÜDA PAR Genel Bakan Vekili Yapcolu, görümenin ardndan ABDnin tehdit içerikli açklamalarna tepki gösterdi.

sveçte Kuran- Kerime yönelik çirkin saldry knayan Yapcolu, dini sembollere yönelik saldrya kar caydrc hukuki yaptrmlar devreye girmesi gerektiini söyledi.

Myanmar ordusu ve Budist çeteler tarafndan yllardr soykrma yönelik uluslararas kurulularn harekete geçmesi gerektiinin altn çizen Yapcolu, Myanmar ordusu ve Budist çeteler tarafndan yllardr ikence ve katliama maruz braklan Arakan Müslümanlar, temel hak ve özgürlüklerinden de mahrum braklmaktadr. Londra Merkezli Burma nsan Haklar A tarafndan hazrlanan raporda, aralarnda çocuklarn da bulunduu 1675 Arakanl Müslümann evlerini terk ettikleri gerekçesiyle 2 ile 5 yl arasnda ar çalma cezasna çarptrldklar açkland. Seyahat izin belgesine eriimin neredeyse imknsz olduu bölgede, evlerinden ayrlmak zorunda kalan Arakanllar yasal olarak suçlu saylmaktadr. Açk hava hapishanesine dönütürülen bölgede mülk edinme, evlenme ve seyahat etme gibi temel haklar snrlandrlmtr. Myanmar yönetiminin Arakanl Müslümanlara yönelik gerçekletirdii saldrlar BM tarafndan soykrm olarak kabul edilmesine ramen uluslararas toplum ve kurulular tarafndan yeterli tepkiyi görmemitir. Bu durum hak ihlallerinin devam etmesine, iç hukuk sisteminin Arakanllara kar silah olarak kullanlmasna cesaret vermektedir. Soykrm suçu sabitlenen Myanmar yönetimine kar uluslararas kurulularn bir an önce harekete geçmesi gerekir. Soykrm suçu ileyenler cezalandrlmal, Müslümanlara bask aracna dönüen hukuk sisteminin revize edilmesi için uluslararas her türlü bask yaplmaldr. dedi.

Dou Akdenizdeki gerginlik

Dou Akdenizde Birleik Arap Emirlikleri ile Fransa gibi devletlerin gerilimi trmandrma giriimleri ve bölgeye yönelik askeri hamleleri oldukça tehlikeli bir boyuta ulatrd uyarsnda bulunan Yapcolu, Türkiyenin uluslararas hukuk çerçevesinde kalarak duruunun meruiyetini muhafaza etmesinin büyük önem arz ettiini belirtti.

dareciler kendi halklarnn çkarlarn düünerek aklselim ile hareket etmelidirler

Türkiye ve Yunanistan arasnda devam eden Dou Akdeniz gerilimi Türkiyenin yeni Navtex ilan ve karlkl askeri tatbikatlarla trmanmtr diyen Yapcolu sözlerine öyle devam etti:

Fransa, talya ve BAEnin dhil olduu süreç, askeri çatma riski oluturmaktadr. Türkiyenin uluslararas hukuka dayal hak ve çkarlarn meru zeminde koruma iradesi önemlidir. Bu dorultuda müzakere çarlarn yineleyerek bölgede askeri çatma ihtimalini ortadan kaldrmaya yönelik bir yol haritas belirlemelidir. Dou Akdeniz geriliminin düürülmesi; egemenlik sahalarnn kesin olarak belirlenmesi, kaynaklarn adil paylam, kullanm ve ihlallerin önlenmesi amacyla diyalog süreci balatlmaldr. BAE ve Fransa gibi devletlerin gerilimi trmandrma giriimleri ve bölgeye yönelik askeri hamleleri oldukça tehlikeli bir boyuta ulamtr. Almanya babakan Merkelin tüm Avrupay Yunanistana destek çkmaya davet etmesi, Avrupann özellikle de silah ihraç eden ülkelerinin sava kkrtt bir kez daha görülmütür. Silah satmay planlayanlar muhtemel bir savatan karl çkacaklarn düünüyor olabilirler ancak sava için kkrtp cesaretlendirdikleri idareciler kendi halklarnn çkarlarn düünerek aklselim ile hareket etmelidirler. Türkiyenin önümüzdeki süreçte bölgede askeri çözümü önceleyen ittifak ve kutuplamalarn dnda kalmas ve uluslararas hukuk çerçevesinde kalarak duruunun meruiyetini muhafaza etmesi büyük önem arz etmektedir.

Cumhurbakannn Filistin halknn temsilcilerini arlayp görümesinin ardndan ABDnin tehdit içerikli açklamalarna tepki gösteren Yapcolu, Türkiyenin, ABDnin antajlarna boyun ememesinin önemine dikkat çekti.

antajlar, ABDnin küresel ekya olduunun en açk göstergeleridir

Yapcolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, geçtiimiz hafta stanbulda Hamas Siyasi Büro Bakan smail Heniyye ile bir görüme gerçekletirdi. Topraklar igal edilen, 14 yldr ekonomik muhasara altnda olan karde Filistin halknn meru temsilcilerinin Türkiyede arlanmas, her düzeyde görüülmesi olmas gerekendir. Filistin davasnn ABD ve Körfez ülkeleri tarafndan kuatld bu zor dönemde Sayn Cumhurbakannn Filistin halknn temsilcilerini arlayp görümesi anlaml bir destektir. ABD Dileri Sözcüsünün bu görüme sebebiyle Türkiyeye aba altndan sopa göstermesi hadsizliktir. Bu görümenin teröre destek anlamna geldii, Türkiyeyi yalnzlatraca ve Filistin halkna zarar verecei iddia edilmitir. Asl teröristlik; Filistin halknn seçilmi meru temsilcilerine terörist damgas vurmaya yeltenmektir. ABD antajlarn sadece Türkiyeye kar deil, dünyann birçok yerinde devam ettirmektedir. Amerika Dileri Bakannn geçen hafta Sudana yapt ziyarette yaptrmlar kaldrmak ve terör listesinden çkarmak karlnda Sudandan 330 milyon dolar rüvet istedii ajanslara dütü. ABD, 1979dan beri Sudana uygulad yaptrmlarla ülke ekonomisine yüz milyarlarca dolar zarar vermitir. Bu yüzden ülke, temel ihtiyaçlarn dahi karlamakta zorlanyor. ABD, 1998de kimyasal silah üretiyor diye ülkenin en büyük ilaç fabrikas El ifay da bombalamt. Ne özür diledi ne de tazminat ödemeye yanat. Bu antajlar, ABDnin küresel ekya olduunun en açk göstergeleridir. Sudana verdii zararlardan dolay ödeme yapmas gereken ABDdir. Barn ikamesi için dünya en ksa zamanda bu ekyadan kurtulmaldr. fadelerini kulland.

sveçte Kuran- Kerime yönelik çirkin saldry deerlendiren Yapcolu, sveç yönetimi tarafndan, Müslümanlara yönelik artan faizme kar Müslümanlarn ibadet özgürlüü garanti altna alnmas gerektiine dikkat çekti.

Dini sembollere yönelik saldrya kar caydrc hukuki yaptrmlar devreye girmeli

Kuran- Kerime yönelik irenç saldry knayan Yapcolu, sveçin Malmö kentinde Müslüman kart bir grup tarafndan gerçekletirilen iddet eylemlerinde Kuran- Kerim yakld. Son yllarda Avrupa ülkelerinde utanç verici boyuta ulaan rkçl Müslümanlarn can ve mülklerine, ibadet merkezlerine ve dini sembollerine yönelik saldrlar düzenlenmesine sebebiyet vermitir. iddet eylemleri srasnda müdahale edilmeyen ve sonrasndaki hukuki süreçte yeterli cezay almayan rkçlar en büyük destei yönetimlerden almaktadr. sveçte meydana gelen ve Müslümanlar provoke etmeyi hedefleyen Kuran- Kerime yönelik irenç saldry knyoruz. Dini sembollere yönelik saldrya kar caydrc hukuki yaptrmlar devreye girmeli ve sveç yönetimi tarafndan, yükselen faizme kar Müslümanlarn ibadet özgürlüü garanti altna alnmaldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git