HÜDA PAR'dan Taliban açıklaması

HÜDA PAR Sözcüsü Demir, Taliban'ın Kabil'de kontrolü sağlamasının ardından verilen ilk mesajların geleceğe dair umutları arttırdığını, Taliban'ın İslam’ın mutedil anlayışını esas alan çoğulcu bir yönetimi benimsemesini temenni ettiklerini söyledi.

Haberler 17.08.2021 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HÜDA PAR Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü ehzade Demir, partisinin iç ve d gündemin öne çkan konularna ilikin deerlendirmelerini paylat.

Ankara Altndada bir kiinin ölümüyle sonuçlanan olaylarn açk bir provokasyon olduuna dikkat çeken Demir, mültecilere kar rkç ve kkrtc dil kullanan siyasi parti yetkilileri ile sokaklar kartrmaya çalan odaklara kar zamannda alnmayan tedbirlerin, olaylarn büyümesinin önemli sebeplerinden biri olduunu ifade etti.

Zorunlu a iddialarna deinen Demir, var olan hakl endieler nedeniyle a olmak istemeyen vatandalarn hayatn zorlatrmak ve hak mahrumiyetlerine neden olacak yöntemlere bavurmann doru olmadn belirtti.

Demir, yüksek enflasyon ve hayat pahallnn ülkenin en önemli sorunu olmaya devam ettii bu dönemde, memur ve emekli maalarnn erimesine daha fazla müsaade edilmemesi, kamu çalanlarnn da enflasyon ve hayat pahallna daha fazla ezdirilmemesi gerektiini kaydetti.

TYT ve AYT barajnn on puan geri çekilmesi tercih yapmak isteyen birçok örenci için olumlu bir adm olduunu ancak baraj puann düürülmesi kararnn, sonuçlar açklanmadan önce alnmas gerektiini ifade eden Demir, eitimin insan ftratna ve deerlere uyumlu hale getirilmesinin önemine iaret etti.

Demir, Türkiyede Türkçenin ardndan en yaygn konuulan dil Kürtçe olmasna ramen, öretmen atamalarndan kontenjan ayrlmamasnn inkr ve asimilasyon politikalarnn etkisinin halen devam ettiini gösterdiini ifade etti.

Suudinin, Filistinli mahkumlara verdii hapis cezalarna tepki gösteren Demir, bunun Siyonist cephe lehine balatlan bir saldr olduunu, slam dünyasnn buna kar sesini yükseltmesi gerektiini vurgulad.

Demir, Talibann Kabilde kontrolü salamasnn ardndan verilen ilk mesajlarn gelecee dair umutlar arttrdn, slamn adaletini ve mutedil anlayn esas alan çoulcu bir yönetimin benimsenmesini temenni ettiklerini belirtti.

ALTINDADAK PROVOKASYON

11 Austos günü Ankarann Altnda ilçesinde Suriyeli mültecilerin ev ve iyerlerine yaplan saldrlarn, on yldan beri Suriyeli mültecilere kucak açan toplumun, dünyada benzerine az rastlanan insanlna gölge düürdüünü belirten Demir, halkn bu manzaralar hak etmediini söyledi.

Yaplanlarn Suriyelilerden ziyade ülkenin huzur ve barna yönelik aleni bir kkrtma olduunu kaydeden Demir, Kan, sava ve kaostan nemalanan odaklarn pusuda bekledikleri bir kez daha ortaya çkmtr. Son bir-iki ayda açlan sahte sosyal medya hesaplarndan yaplan provokatif paylamlar ile Suriyelilerin ev ve iyerlerine e zamanl ve organizeli yaplan saldrlar, her eyin önceden planlandn göstermektedir. Mültecilere kar rkç ve kkrtc dil kullanan siyasi parti yetkilileri ile sokaklar kartrmaya çalan odaklara kar zamannda alnmayan tedbirler, olaylarn büyümesinin önemli sebeplerinden biridir. dedi.

Demir, On yldan fazla bir suredir mültecilerle bar içinde yayoruz. stisnai küçük olaylar dnda mülteciler ile hep birlikte bar içinde yaadk. Bu da sorunun mülteciler olmadn göstermektedir. Dört milyona yakn Suriyelinin ülkemize snmak zorunda kalmasnn, Türkiyenin yanl Suriye politikalarnn bir sonucu olduu da görülmelidir. Suriyeli mülteciler sorununun çözümü; Suriyede bir an önce iç barn tesis edilmesi ve geri dönü artlarnn oluturulmasndadr. ifadelerini kulland

SALGINLA MÜCADELE SÜREC DAHA EFFAF BR EKLDE SÜRDÜRÜLMEL

Salk Bakan bata olmak üzere baz yetkililerin a olmayanlara yaptrmlar uygulanacana dair söylemlerinin, a olmak istemeyen vatandalarda hakl bir tepki ve endieye neden olduunu söyleyen Demir, a konusunda tereddütlerin olumasnda yetkililerin süreç boyunca yaptklar çelikili açklamalarn paynn büyük olduunu belirtti.

Demir, Ayrca ann yan etkileri hakknda tatmin edici izahat yaplmamas ve keyfi yasaklamalar gibi pek çok sebep de vatandalarmzda güvensizlik oluturmutur. Var olan hakl endieler nedeniyle a olmak istemeyen vatandalarn hayatn zorlatrmak ve hak mahrumiyetlerine neden olacak yöntemlere bavurmak doru deildir. Salgnla mücadele süreci daha effaf bir ekilde sürdürülmeli, vatandalarn endielerini giderecek bilinçlendirme çalmalar yaplmaldr. Türkiyede uygulanan alarn yan etkileri, salgna kar saladklar koruma oran ile alarn dier komplikasyonlar, doru istatistikler üzerinden toplum ile paylalmaldr. diye konutu.

ÖNÜMÜZDEK DÖNEM çN TESPT EDLECEK MAALAR, YEN DÖNEMN GERçEKLERYLE UYUMLU OLMALI

Hükümet ile memur temsilcileri arasnda 2022-2023 yllarn kapsayan maa tespit görümelerinin devam ettiini hatrlatan Demir, memur ve emeklilerin, son yllardaki fiyat hareketlerinden en fazla olumsuz etkilenen kesimlerin banda geldiini söyledi.

Gda ürünlerindeki ar fiyat artnn hiç hz kesmediini belirten Demir, Yaanan ekonomik kriz, arzda büyük skntlara neden oldu. Sürece ekonomi yönetiminin yanl politikalar da eklenince hayat pahallnn önü alnamad. Önümüzdeki dönem için tespit edilecek maalarn yeni dönemin gerçekleriyle uyumlu olmas gerekir. Yüksek enflasyon ve hayat pahallnn ülkenin en önemli sorunu olmaya devam ettii bu dönemde, memur ve emekli maalarnn erimesine daha fazla müsaade edilmemelidir. Memur ve memur emeklileri ile birlikte içi statüsündeki kamu çalanlar da enflasyon ve hayat pahallna daha fazla ezdirilmemelidir. deerlendirmesinde bulundu.

YÜZ YÜZE ETME MUTLAKA GEçLMELDR

Covid-19 salgn nedeniyle 15 Mart 2020 tarihinden itibaren okullarda yüz yüze eitime ara verildiini, geçen 1,5 yllk sürede, eitimde ar kayplara neden olduunu söyleyen Demir, Örenci ve veliler ciddi skntlar yaadlar. Kayp 1,5 yldan sonra yüz yüze eitime geçmeme gibi bir seçeneimiz kalmamtr. çocuklarmzn geleceinin heba olmamas için yüz yüze eitime mutlaka geçilmelidir. Bunun için gerekli tedbirler alnmal, okullar hazr hale getirilmelidir. dedi.

YKSde barajlarn düürülmesi

Demir, YKSde barajlarn düürülmesine ilikin unlar söyledi:

Öte taraftan üç dönemlik uzaktan eitim sonrasnda yaplan 2020-2021 Yükseköretim Kurumlar Snavnda bir milyona yakn örenci 150 baraj puann geçemedi. Zira ilenmeyen derslerden yaplan snavdan büyük baar da zaten beklenemezdi. Ancak YKSde sorulan sorularn önceki snavlara göre daha zor olmas, zihinlerde birçok soru iareti brakmtr. Bu nedenle TYT ve AYT barajnn on puan geri çekilmesi tercih yapmak isteyen birçok örenci için olumlu bir admdr. Ancak baraj puann düürülmesi karar, sonuçlar açklanmadan önce alnsayd daha isabetli olurdu. Eitimin üst yönetiminin el deitirdii yeni dönemde eitim sistemindeki tüm çarpklklarn masaya yatrlarak insan ftratna ve deerlerimize uyumlu hale getirilmesi, kamuoyunda büyük bir beklentiye dönümütür.

KÜRTçE TEZ YASAININ KALDIRILMASI

Demir, Dicle Üniversitesinde 2012 ylnda açlan Kürt Dili ve Edebiyat programnda yüksek lisans yapan örencilerin Kürtçe tez yazmas 4 yl önce yasaklandn, örencilerin bu süre zarfnda Kürtçe örenim gördükleri halde tezlerini ancak Türkçe yazabildiklerini hatrlatt.

HÜDA PAR olarak biz de defalarca bu yasan kaldrlmas gerektiini ifade ettiklerini belirten Demir, Tepkiler üzerine üniversite yönetimi yönetmelikte yapt bir deiiklik ile bu yasa kaldrd. Böylece Kurmanc ve Zazak lehçelerinde tez yazmnn önü açlm oldu. Hiç olmamas gereken bu ucube yasan kaldrlm olmas, önemli ve olumlu bir adm olmutur. dedi.

Kürtçeye kontenjan ayrlmamas inkr ve asimilasyon politikalarnn etkisinin halen devam ettiini göstermektedir

Dier taraftan 2021 ylnda atamas yaplan 20 bin sözlemeli öretmen içerisinde Yaayan Diller ve Lehçeler bölümünde 2si Kurmanc, 1i Dimilk (Zazak) olmak üzere sadece 3 Kürtçe öretmeninin yer almasn eletiren Demir, Kürtçe Dili ve Edebiyat bölümlerinden yüzlerce örenci mezun olmasna ramen son dört ylda sadece 7 öretmen atanmtr. Türkiyede Türkçenin ardndan en yaygn konuulan dil Kürtçe olmasna ramen, kontenjan ayrlmamas inkr ve asimilasyon politikalarnn etkisinin halen devam ettiini göstermektedir. Bu politikalarla Türkçe dndaki dillerin eitim ve kamusal alanda var olma haklar da gasp edilmektedir. Bu durum, o dili konuan vatandalarn kimliklerinin, kadim kültürlerinin ve kiiliklerinin de reddedilmesi anlamna gelmektedir. Türkiyede hl Türkçe dndaki hiçbir dilin anadil olarak yasal statüsü yoktur. Türkçeden baka dillerin vatandalara anadilleri olarak öretilmesinin önünde anayasal bir engel vardr. Anadillerin kullanmnn önündeki bütün snrlandrmalar bir an önce kaldrlmaldr. Öte taraftan okullarda Kürtçe öretmen ihtiyacnn karlanmas için yeterli kadro açlmal, atama bekleyen öretmenler daha fazla madur edilmemelidir.

SUUD ARABSTANDA FLSTNLLERE VERLEN HAPS CEZALARI

Suudi Arabistanda, aralarnda Hamas yetkilisi Muhammed el-Hudarinin de olduu Filistinli ve Ürdünlü 69 kiinin hapis cezasna çarptrldn söyleyen Demir, hvan- Müslimini terör örgütü ilan eden Suudinin, HAMASa yönelik basky da artrdn ifade etti.

Bölgede slami hareketlere yönelik cad av balatan Suudinin, ABD ve siyonist rejimin çkarlar dorultusunda hareket ettiini söyleyen Demir, Kendi topraklarnda igal rejiminin soykrmna maruz kalan Filistinliler slam ülkeleri yöneticileri tarafndan yalnz braklmakta hatta direnileri sebebiyle cezalandrlmaktadr. Suudi Arabistann slami hareketlere kar Siyonist cephe lehine balatt saldr, Müslüman kamuoyu tarafndan kabul edilmemelidir. Siyasi çkar uruna slam dümanlar lehine hareket eden Suudi Arabistan yöneticilerine kar slam dünyas sesini yükseltmelidir. Bata Suudi Arabistan olmak üzere igalciler lehine hareket eden, meru direnie cephe alan ve slam dünyasndaki ihtilaflar körükleyen i birlikçi yönetimler protesto edilmelidir. eklinde konutu.

AFGANSTANDAK GELMELER

Taliban birliklerinin bakent Kabile girmesi ile Afganistanda bütün vilayetlerin Talibann kontrolüne girdiini, ardndan Devlet Bakan Eref Ganinin ülkeyi terk ettiini hatrlatan Demir, Talibann yönetimi devraldn belirtti.

D güçlerin ülkeden ayrlm olmalarnn sürecin en sevindirici yönü olduunu vurgulayan Demir, üphesiz yaanan bu gelimeler, Afganistan için çok önemli bir süreçtir. On yllardan beri sava ve ykm yaayan Afgan halknn bugün en fazla ihtiyaç duyduu ey; bar, huzur ve süknettir. Afgan halknn yaad aclar artk bitmelidir. Yeni sürecin, aclarn bitmesine vesile olmasn diliyoruz. Taliban yönetiminin; kimsenin cezalandrlmayaca ve genel af ilan edilecei yönündeki ilk mesajlar Afgan toplumunda ve dünyada olumlu karlanm, gelecee dair umutlar artrmtr. dedi.

ÜLKEYE HUZUR VE KARDELK HKM OLMALIDIR

Demir, Bundan sonraki süreçte Taliban yönetiminin kendi toplumunun menfaatini öncelemesini, slamn adaletini ve mutedil anlayn esas almasn ve hiç kimseyi dlamadan, bütün taraflarn temsil edilebilecei çoulcu bir yönetimi benimsemesini temenni ediyoruz. Geçmite yaanan dümanlklar geride kalmal, ülkeye huzur ve kardelik hkim olmaldr. diye konutu

Ana Sayfaya Git