Hukukçu Karadağ: Yeni anayasa bir ideolojiyi dayatmamalı

İnsan Hakları Cemiyeti Genel Başkanı Avukat Mehmet Karadağ, yapılacak yeni anayasada laiklik dayatması ve ırkçılık anlayışının değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Haberler 11.02.2021 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

nsan Haklar Cemiyeti Genel Bakan Avukat Mehmet Karada, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklad yeni anayasa çalmalar hakknda

Karada, yeni anayasada; herhangi bir ideolojik ve milliyetçilik dayatmasnn olmamas, din hürriyeti ve klk kyafet özgürlüünün kalc olmas gerektiini söyledi.

Karada ayrca, yeni yaplacak bir anayasann siyasi hesaplar için yaplmamasn ve Mecliste bulunmayan partilerle birlikte STKlarn da görülerinin alnmas gerektiini belirtti.

Günümüz anayasasnn darbe ürünü anayasa olduunu hatrlatan Karada, u ana kadar Türkiye Cumhuriyeti döneminde; 1921, 1924, 1961 ve 1982 anayasalar yapld. Günümüzde 1982 Anayasas yürürlükte. Bu anayasalarn genel itibaryla bir deerlendirmeye aldmzda öncelikle 1960 darbesi sonras yaplan 61 Anayasas, 12 Eylül 1980 darbesi sonras 82 anayasalar darbe ürünü anayasalardr. ifadelerini kulland.

1921 Anayasas hariç 1924 Anayasasnn da tek parti döneminde hazrlanm anayasa olduunu dile getiren Karada, 24, 61 ve 82 anayasalarnn darbe anayasas kategorisinde deerlendirilmesi gerektiini belirtti.

NSANLARA BELL DEOLOJLER DAYATIP ONLARI BR KALIBA SOKMAYA çALIILMAMALI

Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki tüm anayasalarda olduu gibi günümüz anayasasnn da ortak özelliklerinden birinin ideolojik bir temele dayanan anayasalar olduklarn söyleyen Karada, unlar söyledi:

Bu anayasalarda ideolojik dayatmalar yer alyor. Toplumu da bu ideolojilere göre bir kaba koyma çabasnn olduunu görüyoruz. u anda toplumun içinde bulunduu baz olumsuz durumlarn, insan haklar ile ilgili ihlallerin ve toplumdaki kutuplam yapnn temel sebebi de darbe ürünü olan anayasalardaki ideolojik temel ve yaklam ile vatandalar bu ideolojik kalplar içerisine sokma çabasdr.

Toplumda ar bir kutuplama ve kamplamann olduuna vurgun yapan Karada, Toplumun deiik kesimleri neredeyse fiiliyata dökülecek kadar baz noktalarda ve alanlarda bir kamplamaya girmi. Bu durum toplum için iyi bir gelecek vaat etmiyor ve toplum için olumsuz sonuçlara sebep oluyor. nsanlara belli ideolojileri dayatp bir kalba sokmaya çalld zaman bu olumsuz durumlar söz konusu oluyor. dedi.

YEN BR ANAYASADA IRKçILIK VURGUSU VE BUNA DAYALI BAKI AçISI KESNLKLE OLMAMALI

Türkiye Cumhuriyeti dönemindeki tüm anayasalardaki temel çarpklklardan birinin de rkçlk söylemi ve vurgusu olduuna dikkati çeken Karada, bu durumun günümüzde kullanlan 1982 Anayasasnda zirve yaptn ifade etti.

Karada, u anki anayasada, Türk milletinin varl dnda bir milletin varl kabul edilmiyor, Türkçe dnda bir dilin varl da kabul edilmiyor. Hatta bu anayasada vatandalk tanm bile çok sakncal ve çarpk bir tanmdr. Vatandalarn hepsi Türk kabul ediliyor, bunun dnda bir millette kabul edilmiyor. Tabii ki bu günümüz dünyasnda ve anlaynda kabul görecek bir zihniyet deil. diye belirtti.

Yaplacak olan yeni bir anayasada milliyetçilik vurgusunun yer almamas gerektiini söyleyen Karada, u anda yaplacak yeni bir anayasada veya bunun için yaplacak çalmalarda öncelikle rkçlk vurgusunun ve buna dayal bak açsnn kesinlikle olmamas gerekiyor. Yani Türkiyede sadece Türkler yaamyor, baka rklardan ve milletlerden olan insanlar da var. Bu rkçlk vurgusu giderilmezse, yaplacak anayasann pek derde deva olacan zannetmiyorum. ifadelerini kulland.

DN YAAYI VE KIYAFET ÖZGÜRLÜÜNÜN ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINMASI GEREKYOR

24, 61 ve 82 anayasalarnda yer alp sakncal durum tekil eden dayatmac laiklik anlaynn sonucunda inanç özgürlüü, insanlarn dini yaants ile ilgili kstlamalar ve basklar gibi çok ac örnekler ve sonuçlarn gördüklerini söyleyen Karada, yeni yaplacak anayasada bu durumun da göz önünde bulundurulmas gerektiinin altn çizerek u ifadeleri kulland:

Artk insanlar inançlarndan, klk kyafetlerinden, dini tercihlerinden ve ibadetlerinden dolay bask altnda tutan bir anlaytan vazgeçilmesi gerekiyor ve bunun da anayasal güvence altna alnmas gerekiyor. çünkü anayasa dier düzenleme ve kanunlarn temelini oluturuyor.

Yeni bir anayasa çalmas yaplacaksa mecliste olmayan partilerinde görüleri alnmal

Yaplaca konuulan anayasa deiikliinde, lk üç maddeye dokunulsun mu dokunulmasn m? tartmasna da deinen Karada, sözlerine u cümlelerle devam etti:

Anayasann ilk üç maddesi anayasann özüdür. ayet laiklik dayatmas ve rkçlk anlay deitirilmeyecekse, bunlarn izalesi de kesinlikle mümkün olmayacaktr. Yeni yaplacak anayasa çalmas samimi bir çaba ile yaplacaksa ilk üç madde de dahil olmak üzere anayasann tümünün yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Toplumsal talepler de bu yöndedir.

Yeni bir anayasa yaplrken toplumsal kesimlerin dlanmamas gerektiini belirten Karada, sadece iktidar veya ana muhalefet partisinin ve Mecliste olan dier partilerin deil, toplumun tüm kesimlerinin tercihi, görüü ve onay ile yeni bir anayasa yaplmasnn daha kalc ve ihtiyaca cevap veren bir anayasa olacan vurgulad.

Karada, Ayrca yeni anaysa yaplacaksa mecliste olmayan partilerinde görüünün alnmasn gerektiini, STKlar ve kanaat önderleri ile birlikte toplumun dier kesimlerinden de görü alnmasn talep ediyoruz. Bu ekilde geni kapsaml bir çalma olursa yeni bir anayasa yaplmas elzem ve ihtiyaçtr. dedi.

YEN ANAYASA çALIMALARINDA KAMUOYUNU YANILTACAK SYAS HESAPLAR PENDE KOULMAMALI

u ana kadar onlarca kez deitirilen anayasann halen sorunlara çözüm üretmediini ve sistemde halen tkanklklarn olduunu söyleyen Karada, Bunun giderilmesi için yepyeni bir anayasa yaplmas bizim de talebimizdir. Toplumun da ortak bir talebidir. Hiç kimse 1982 anayasasnn devam etmesi gerektiini söylemiyor. Ancak siyasi kayglarla siyasi basit hesaplarla bu sürekli ötelenip erteleniyor. Tüm siyasi kayglarn bir kenara braklmas gerekiyor. ifadelerini kulland.

Son olarak yaplacak yeni bir anayasada siyasi hesaplar yaplmamasn söyleyen Karada, Her kesimin istiaresi ve uzla ile yeni bir anayasa yapma noktasnda bir araya gelip samimi bir ekilde çalmas gerekiyor. Bunu yaparken kamuoyunu yanltacak siyasi hesaplar peinde koulmasn da asla ho görmeyiz. Zaten bu tip çabalar daha önce de yapld için toplum buna prim de vermez. Eer yeni bir anayasa çabas ve niyetinde samimilerse bunun bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. dedi.

Ana Sayfaya Git