Hukukçular, Yeni Ceza İnfaz Kanun düzenlemesini eksik buldu

TBMM'ye sunulan Yeni Ceza İnfaz Kanun düzenlemesini değerlendiren hukukçular, genç evlilik mağdurları, 28 Şubat mağdurları, yaşlı ve hasta mahkûmların kapsam dışı bırakılmasının bir eksiklik olduğunu belirtiler.

Haberler 03.04.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 90 bin kiinin yararlanmas beklenilen, terör suçlar, uyuturucu madde, cinsel suçlar, kasten öldürme suçlarnn kapsam dnda olduu düzenlemeyi LKHAya deerlendiren hukukçular, söz konusu düzenlemede ayrm yaplmasnn, kanun önünde eitlik ilkesinde aykrlk oluturacan söylediler.

GENç EVLLK MADURLARI SUç OLARAK DAH TELAK EDLMEYECEK EYLEMLERD

Genç evlilik madurlarnn Yeni Ceza nfaz Kanunda yer almamalarndan duyduu üzüntüyü belierten Avukat Cengiz Ocakç, Nereden baksanz 30 yl geçmi bir avukatlk hayatm var. Genç evlilik madurlar suç olarak dahi telaki edilmeyecek eylemlerdir. Dolaysyla ben genç evlilik madurlarnn cezaevlerinde haksz yere yattklarn düünüyorum. Ben 1976 yl Ankara Hukuk Fakültesi giriliyim. Bizim o dönemde okumu olduumuz medeni hukukta evlenme ya ki Atatürk döneminden kalmadr. Erkekler için 17 kadnlar için 15ti. Daha sonra bu olaanüstü hallerde birer ya aaya inerek erkelerde 15, kadnlarda 14 olur. Mahkeme, hakim kararyla 12ye kadar düerdi. dedi.

GENç EVLLK MADURLARI SALIVERP, KANUNU YENDEN DÜZENLEMELDRLER

Daha önce kimsenin tutuklanmadn hatrlatan Emekli Hakim Avukat Nusret çiçek, ceza kanunun imdiki düzenlemesinde sistemin feministlerin basksyla kaldrldn vurgulayarak unlar söyledi:

7665 sayl ceza kanunu talyadan alnmayd. Yani bu devrim kanunlarnn birisi talyadan alnmayd. Biz bunu çok temkin ediyorduk. Ama oradaki düzenleme bugünkünden daha salklyd. Topluma dönüktü, barçyd ve aileyi korumaya yönelikti. Ya tutmayan bir kzla evlilik durumunda ar cezal suç oluyordu. Beraber anlap kaçrdklarn da alkoyma oluyordu. Biz kanuna göre öyle yarglyorduk. Evlenme kaydnz getirin dava sonuçlanmyordu. Bunlar mahkemeye geldiklerinde kimse tutuklanmyordu ve herkes evine dönüyordu ama Adalet Bakanlnn daha sonra ceza kanununda imdiki düzenlemede bu sistemi feministlerin basks sonucu kaldrdlar.

Erkein veya kadnn cezaevinde kalmasnn hiçbir faydasnn olmayacan vurgulayan çiçek, Maduriyetler oluturuyor ki zaten oluturdu. Bu kanunla aileyi korumuyoruz bilakis aileye darba vurulmu oluyor. sterdik ki bu yeni düzenlemede en azndan eski hale dönsün. Bunlar evleniyorlarsa ceza verilmesin. Davalar olduu yerde kalsn. Erkee, Davay olduu yerde brakyoruz ama haksz yere bir boanmaya gidersen bu cezay çekeceksin. diyorduk. Öyle bir eyde pek gelmiyordu. Hayat devam edip gidiyordu. u anki kanunlar aileyi korumaya deil, ykmaya yöneliktir. Bu madurlar salverip kanunu yeniden düzenlemelidir. nallah yaparlar. Öyle bir çalma yok ama tahmin ediyorum Adalet Bakanlna bu gibi eyler giderse öyle bir çalma yaparlar kanaatindeyim. diye konutu.

BU DÜZENLEMENN AMACI DOLULUK ORANI BULUNAN CEZAEVLERN RAHATLATMAKTIR

Her çkan düzenlemelerden sadece belli kesimlerin faydalandna dikkat çeken Avukat Hasan Bozda, söz konusu infaz düzenlemesinin ilk amacnn, kapasitesinin üzerinde doluluk oran bulunan cezaevlerini rahatlatma olduunu söyledi.

Bozda, Bu açdan ilgili yasa teklifinin bu haliyle adalet duygusunu bütünüyle tatmin edeceini veya toplumsal birtakm problemlere çözüm üreteceini düünmüyorum. Hem infaz indirimi hem denetimli serbestlik hükümlerinin lehine düzenlendii suç tiplerinin, suç örgütleri, dolandrclk, yama, silahla yaralama, hrszlk gibi toplumsal düzeni dorudan etkileyen suç tipleri olduunu görmek mümkün. dedi.

nfaz indirimi ve denetimli serbestlik süresinin uzatlmas kapsamna alnan ve alnmayan suçlarn ayrmnda hakkaniyet gözetilmedii görülmektedir. diyen Bozda, unlar söyledi:

Bugün soyut iddialar ve soyut delillerle Terörle Mücadele Kanununun felsefesi dolaysyla kiilerin terörle ilikilendirilmesinden veya irtibatlandrlmasndan daha kolay bir ey yoktur. Salt bir söylemi, görüü, eletirisi veya protestosu nedeniyle bir terör örgütü ile iltisak ve irtibat kurulmas sonucunda en iyi ihtimalle propaganda ya da yardm yataklk veya üyelik iddiasyla hapis cezasna çarptrlanlarn says azmsanmayacak bir orandadr. Siyasi suçlardan mahkm edilmi olup herhangi bir iddete bulamam kiiler indirimlerden yararlandrlmazken iddet eylemlerine karp toplumsal düzeni zedeleyen kiilerin infaz indirimi kapsamna alnmas anlalabilir bir olgu deildir. Böyle ucu açk düzenlemelerin bulunduu ortamda suçlarn bir ksmn indirim kapsamna alp bir ksmn almamak, adalete olan inanc zedeler. Üstelik tutarl bir kstas da bulunmamaktadr.

28 UBAT MADURLARININ LEHNE HERHANG BR NFAZ NDRM YAPILMAMI OLMASI DÜÜNDÜRÜCÜDÜR

Devletin kendisine kar ilenen suçlar affetmesi gerektiini belirten Bozda, Devlet, kendisine kar ilendii iddia olunan suçlarn faillerini deil affetmek, en küçük bir infaz kolayl salamazken; maduru gerçek kii olan suçlar indirim kapsamna almas, devletin af yetkisi üzerine önemli bir hukuki tartma da balatmtr. Özellikle 28 ubat madurlar bata olmak üzere, siyasi suçlardan hüküm giymi kiiler lehine bugüne dein herhangi bir infaz indirimi yaplmam olmas düündürücüdür. Hal böyleyken, adi bir suç tipinden mahkm kiilerin cezalarnn yarsnn infaz edilmesi ve onun da bete birinin denetimli serbestlik kapsamna alnmas ile cezasnn dörtte üçü infaz edilen ve ancak bir yllk denetimli serbestlikten faydalanabilen siyasi hükümlülerin infaz yasasndan eit ve adil yararlandrldn söylemek mümkün deildir. Yine, önemli sayda genç evlilik maduru da bu düzenlemeden yararlandrlmam, eleri ile çocuklarnn beklentileri sekteye uratlmtr. ifadelerini kulland.

AIR HASTALII BULUNAN PEK çOK MAHKM AIR KOULLARDA YAAMINI SÜRDÜRMEYE çALIMAKTADIR

Bu tür düzenlemelerin, ceza hukukunun problemlerine çözüm üretmesi gerekirken, indirim kapsamna alnan suç tiplerine bakldnda çözüm üretilmesi bir yana, genel önleme ilkesine de aykr davranldn görülmektedir. diyen Bozda, sözlerini öyle sürdürdü:

Toplum güvenlii, andm suç tiplerinde infaz indirimine gidilmesi ile riske edilmitir. Yine af ve ceza indirimi alkanl, bu suçlarn tekraren ilenmesine zemin hazrlamaktadr. Cezaevindeki, yal ve kronik hastal bulunan kiiler açsndan getirilmi suç tipi snr da herhangi bir yenilik ve iyileme arz etmemektedir. Olmas gerekenin, tüm suç tiplerinde cezaevinde kronik hastal bulunan ve belli bir yan üzerindeki kiilerin özel infaz usulleri ile infazlarna devam edilmesi olduunu düünüyorum. Cezaevlerindeki beslenme bozukluu, salk hizmetlerindeki aksaklk gibi pek çok faktör zaten kronik hastalklar oluturmaya meyilliyken, halihazrda ar hastal bulunan pek çok mahkm ar koullarda yaamn sürdürmeye çalmaktadr. Asl maduriyetin bu olduunu düünüyorum. dedi.

GENç EVLLK MADURLARINA AF DEL, ÖZGÜRLÜK DYORUZ

Genç evlilik maduriyetlerine deinen Türkiye Aile Meclisi Bakan Adem çevik, Kamuoyunda erken evliliklere af yani cinsel iddete urayanlara, cinsel istismarclara ve sapklklara af getiriliyor diye bir alg operasyonu var. Öncelikle bu algya gelmemek lazmdr. Bu feminist çevreler yeil veya kzl feminist fark etmez. Bir alg yürütülüyor. Erken evlilik veya çocuk gelin algsna kar genç evlilikler diyoruz. Genç evlilik madurlarna af deil, özgürlük diyoruz. Zina ve fuhu serbest ama genç evlenmek yasak. Bunun akl ve mantkla bir izah yok. Genç evlilie kar çkmak, direk ftrat ile Allah ile savamaktr. inize gelirse slamn zekt müessesesini kullanacaksnz ama iinize gelmeyince evlilie, nafaka, slam ve Kuran- Kerimin hükümlerini uygulamayacaksnz. Yaptnzla uyguladnz birbirini tutmas gerekir. Müslümanlar, dost doru olmas gerekiyor. Virüsten korktuumuz kadar Allahtan korkmuyoruz. Allahn kanunlarn, yasasn, Allahn ftrat yasasn ve Allahn tabiat yasasn biz uygulamyorsak, virüs bahanesiyle hapishaneleri boatmak, fuhu haneleri ve meyhaneleri kapatmak zorunda kalrsnz. dedi.

Biz ila herkes genç evlensin demiyoruz

Avrupada genç evlilik tevik edilirken, Türkiyede yasaklanmas akla ziyan bir hadise olduunun altn çizen çevik, genç evlilik madurlarn gören insanlarn evlenmekten korkar olduunu söyledi.

çevik, TÜK raporlarna göre evlilik ya 30 olmu. Geçtiimiz günlerde bunu devlet bakanmz açklad. Hata ikyetçi oldu. Asgari ücret ile insanlar nasl evlenebilsin.? Evlilik tevik edilmesi gerekirken, stanbul Sözlemesinin dayatmas genç evlilik madurlar, nafaka zulmü gibi durumlar insanlar görünce evlenmekten korkar olmu. 84 milyon nüfusumuzda genç evli 8 bin kii yani 10 binde bir genç evlilik var. Biz ila herkes genç evlensin demiyoruz. mknlar olan evlenir. Bunlar çocuk yata deil, zaten eski kanunlarmzda evlenmekle sorumluluk alr, rüte erer bir insann 30 yana gelip, iyi kötüyü ayramayabilir ama 14-15 yanda sorumluluk verdiinizde bir aileyi, bir evi, bir ofisi ve bir i yerini idare edebilir. Tarihimizde okurken, erkeklere fatihin fethettii yatasn. Kzlara da Fatihi douracak yatasn deniliyor. 13-14 yandaki talebelerimizin çanakkaleye gittiini söylüyoruz. Ülkeyi korumaya gelince deli kanl, genç, büyük ve sorumluluk sahibi ama evlenmeye gelince çocuk böyle bir ey akla ziyan bir durumdur. diye konutu.

Hükümetin, yetkililerin bu konuda uyanmas gerekir

Konumasnn devamnda çevik, Feministlerin konusuna gelince, yani genç evlilie kar çkanlar çocuk gelin, cinsel saldr ve cinsel iddet diyenler neden PKKnin daa kaçrd 13-14 yandaki kzlarmz orada fuhusa sürükledii duruma kar çkmyorlar? Onlar samimi deildir. Adam öldürmeye, idam gelsin ya da cinsel saldrya hadm gelsin. Niye o zaman feryat ediyorlar? Bu samimiyetsizler aileye kar sava açm durumdadrlar. Hükümetin, yetkililerin bu konuda uyanmas gerekir. stanbul Sözlemesinin hata temeli olan aileye sava açm CEDAWn fes edilmesi gerekir. stanbul Sözlemesi, 18 yandan küçükler, kadndr (sfr ya bile olsa) kadn beyan esastr. diyor. Ama evlendiinde kadnn beyan esasa alnmyor. Evlenen de kadn, kadnda erkekle zorla evlenmi olabilir. 8-10 sene sonra 4-5 tane çocuklar olmu kocay evden atnca, o genç anneyi kim koruyacak? Ailemiz kademe kademe KADEM eliyle devlet eliyle yok ediliyor. Feministlerin dayatt toplumsal cinsiyet eitlii, nafaka dayatmas ve genç evlilik yasa gibi konularda neden onlar dinliyoruz? Önce aile diyen ilim adamlar, akademisyenleri dinlesenize. Zora girince slama sarlyoruz. dedi.

Ana Sayfaya Git