Hükümet Sistemi'nde detaylar belli oldu

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, üç ayrı kararnamenin kademeli olarak yürürlüğe girmesi ile hayata geçirilecek. Yeni kabine göreve başlayana kadar mevcut kurum ve bakanlıklar görevlerine devam edecek

Haberler 03.07.2018 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziran seçimleri ile yeni dönemin ilk Cumhurbakan seçilen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yemin edip göreve balamas ile birlikte Türkiye, Cumhurbakanl Hükümet Sistemine resmi olarak geçmi olacak. Parlamenter sistem ise tarihe karacak. Sistem deiiklii 2si KHK, biri Cumhurbakanl Kararnamesi olmak üzere üç düzenleme ile yaplacak. KHKlara konulan yürürlük maddesi sayesinde sistem deiiklii srasnda devlet ileyiinde hiçbir boluk olumayacak. Devletin tümünde geçi ise hemen deil, yetki karmaas ve belirsizlik ortaya çkmamas için kademeli olacak. Önce bakanlklarn kurulmas gibi acil düzenlemeler yaplacak. Daha sonra zaman içinde yeni düzenlemeler hayata geçilecek. Cumhurbakanl, Babakanlk, AK Parti ve bürokratlar bir süredir yeni sisteme geçi salayacak KHK ve cumhurbakanl kararnamesi ile ilgili yaptklar çalmalar tamamlad.

ADIM ADIM GEç PLANI

Hazrlanan düzenlemelere ve planlamalara göre yeni sisteme adm adm geçi öyle olacak:

Üç KARARNAME: Yeni sisteme geçi üç ayr kararnamenin kademeli olarak yürürlüe konmas ile gerçekleecek. Bunlardan ikisi, TBMMden çkartlan Yetki Yasas kapsamndaki iki kanun hükmündeki kararnamenin (KHK) yürürlüe girmesi ile olacak. Üçüncüsü ise Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yemin edip göreve baladktan sonra çkartaca Cumhurbakanl Kararnamesi olacak.

BABAKANLIK VE BAKANLIKLAR KALDIRILIYOR: lk KHK kapsamnda Babakanlk ve Bakanlar Kuruluna yürürlükteki tüm yasalarda yaplan atflar kaldrlyor. Yasalarda Babakana verilen tüm yetkiler Cumhurbakanna aktarlyor. KHK toplam 800 civarnda kanunda 5 bine yakn maddeyi ilgilendiriyor. kinci KHK ile mevcut bakanlklar ile tekilat yasalar kaldrlyor.

BOLUK OLMAYACAK: Cumhurbakan yemini öncesinde çkarlacak bu KHKlar nedeniyle devlet ileyiinde bir boluk olmamas için yürürlük maddelerinde önlem alnacak. Yürürlük maddelerinde Cumhurbakan yemin edip görevine balayana ve cumhurbakanl kararnameleri ile yenilerini kuruna kadar mevcut kurum bakanlklar görevlerine devam eder eklinde bir ifade konulacak.

LK CUMHURBAKANLII KARARNAMES: Cumhurbakan Erdoann yemin edip göreve balad an ilk ii 16 yeni bakanlk kurulmasna ilikin Cumhurbakanl Kararnamesini yaynlamak olacak. Bu kararnamede bakanlklarn kuruluu gerçekletirilecek, yeni tekilat emas belirlenecek. Bakanlklara bal kurum ve kurulular da bu kararnamelerde yer alacak.

KABNE AçIKLANACAK: Yeni bakanlklarn kurulmasndan sonra Erdoan, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin ilk kabinesini açklayacak. Bakanlarn atanmas ile ilgili bir süre snr bulunmuyor. Ayrca Erdoan bakanlar toplu deil, ayr ayr atamas da mümkün. Ancak 16 bakann ayn anda atanmasnn planland belirtiliyor.

KADEMEL GEç: Sisteme geçite herhangi bir sorun, tkanma ya da yetki karmaas yaanmamas için kademeli bir geçi olacak. Önce sistemin ileyiine ilikin ana düzenlemeler yaplacak. Daha sonra da ihtiyaca göre yenilikler devreye sokulacak. Örnein, Cumhurbakanlndaki ofis sistemi bakanlklar için de düünülmütü. Böyle olunca genel müdürlük, daire bakanl gibi makamlarn da kaldrlmas gündeme gelmiti. Ancak bundan vazgeçildi. Sistem oturduktan sonra ihtiyaç halinde böyle bir yaplanmann tekrar gündeme gelebilecei belirtiliyor.

5 BAKAN YARDIMCISI: Sadece müstearlklar kaldrlacak. Bunun yerine bakan yardmcl mekanizmas devreye sokulacak. 5e kadar bakan yardmcs atanabilecek.

MLL STHBARAT BAKANLII: Müstearlk kaldrld için baz kurumlarn da isimleri deiecek. Milli stihbarat Tekilat (MT) Milli stihbarat Bakanl (MB), Savunma Sanayi Müstearl da Savunma Sanayi Bakanl olacak. Bu iki kurumun yan sra MGK, Genelkurmay Bakanl ve Diyanet leri Bakanl da Cumhurbakanna balanacak.

BABAKANLIK ARV CUMHURBAKANLIINA

Yeni sistemde Babakanlk makam bulunmayacak. Bu nedenle kurama ait tüm belge ve ariv Cumhurbakanlna devredilecek. Arivin tama ilemlerinin balad da belirtildi.

Ana Sayfaya Git