Hükümranlık peşinde olanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Tek tipçi anlayıştan uzaklaşan üniversitelerimiz, farklı değerler üretir hale gelerek birbirinin kopyası olmaktan çıkmıştır. Gerçi hala, eski Türkiye'nin alışkanlıklarıyla devletten ve toplumdan kopuk bir şekilde inşa ettikleri hükümranlık alanlarını korumanın peşinde olanlar yok değil. Bunlar da var ama inşallah onlar da adım adım bu ülkenin üniversitesi olduklarını, bu millete hizmetle mükellef olduklarını anlayacaklar" dedi.

Haberler 05.02.2021 - 00:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen YÖK Anadolu Projesi Tantm Toplantsnda yapt konumada, geçen 18 ylda altyapya ve insan kaynana yaplan yatrmlar sayesinde Türk yükseköretim sisteminin bugün ileri bir seviyede bulunduunu, yükseköretim alannda Türkiye snrlarn aan bir kapasiteye ulaldn söyledi.

HALA HÜKÜMRANLIK ALANLARINI KORUMA PENDE OLANLAR YOK DEL

Üniversitelerin ulusal ve uluslararas düzeyde rekabetçi bir yapya kavumalarn temin etmek için yeni projeler üzerinde de çaltklarna iaret eden Cumhurbakan Erdoan, Tek tipçi anlaytan uzaklaan üniversitelerimiz, farkl deerler üretir hale gelerek birbirinin kopyas olmaktan çkmtr. Gerçi hala, eski Türkiyenin alkanlklaryla devletten ve toplumdan kopuk bir ekilde ina ettikleri hükümranlk alanlarn korumann peinde olanlar yok deil. Bunlar da var ama inallah onlar da adm adm bu ülkenin üniversitesi olduklarn, bu millete hizmetle mükellef olduklarn anlayacaklar. Kendi kiisel ve zümreci çkarlarn, demokrasi ve özgürlük maskesi altnda pazarlayanlarn gerçek yüzlerini ortaya dökmeyi sürdüreceiz diye konutu.

ÜNVERSTELERMZ BAARILI UZAKTAN ETM HZMET VERDLER

Kapsaml yapsyla bu kurulun yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde ihtiyaç odakl bir planlama çalmas yürüttüünü kaydeden Erdoan, Salgn döneminde nasl ki salk alannda gelimi birçok ülkeden daha kaliteli hizmet sunabildiysek, üniversitelerimiz de baarl bir uzaktan eitim hizmetini verdiler. Bu sayede üniversitelerimiz pek çok bat üniversitesinde olduu gibi bir hafta açlp bir sonraki hafta kapand bir verimsizlik dönemi yaamad. Yüksekörenim faaliyetlerimiz en bata planland ekliyle kesintisiz olarak sürdü ifadesini kulland.

YÖK, REKTÖR ATAMAMAK çN ENGEL ÜSTÜNE ENGEL çIKARMITI

Erdoan, anadolunun her ilinde üniversite kurma karar almalarnn gerisinde, gençlere sosyal adalet ve frsat eitlii temelinde bir yükseköretim hizmeti sunma gayesi olduunu belirterek, öyle konutu:

Biliyorsunuz buna da kar çktlar. Maddi imkanszlklar veya sosyal ve kültürel kimi sebepler yüzünden kendi ehrinin dna çkamayan yüzbinlerce gencimizi bu sayede yükseköretime kazandrdk. Kzlarmzn yükseköretim görme oranlarndaki artta da üniversitelerin Anadoluda yaygnlamasnn büyük etkisi vardr. Her ile bir üniversite projemiz ve üniversite saysndaki art, elbette beraberinde baz tartmalar da getirdi. Öyle ki dönemin YÖK yönetimi dahi yeni üniversitelere rektör atamamak için engel üstüne engel çkarmt. Hamdolsun artk YÖK, bu tür engellemelerle uramak yerine ülkemizin kalknmas için önemli olan öncelikli alanlara younlaan, milletimize ve onun deerlerine hizmet eden yeni bir kuruma dönütü.

MKANLARIMIZI SEFERBER ETM DURUMDAYIZ

Yükseköretim sisteminde kalite eksenli büyümenin bir baka göstergesinin uluslararas örencilerin ilgilerindeki art olduunu dile getiren Erdoan, Anadoluda yaktmz bu mealelerin aydnln her yl artrmas için YÖK Anadolu Projesi gibi yeni atlmlar ve yeni projeleri önemli görüyoruz. Biz Cumhurbakanl olarak tüm imkanlarmz, gençlerimizin nitelikli eitim alabilmeleri için seferber etmi durumdayz. Bundan sonras üniversitelerimize ve siz deerli hocalarmza düüyor. Onlarn da üzerine düeni en iyi ekilde yapacaklarna inanyoruz dedi.

YÜKSEKÖRETMDE TAM PUAN ALINAN BALIK SAYISI 5E çIKTI

Türkiyenin Avrupa yükseköretim alann oluturmak üzere balatlan Bologna Sürecine 2001de üye olduunu hatrlatan Erdoan, halen 50ye yakn ülkenin bulunduu Bologna sürecinde ülke karnelerini deerlendirmek ve yeni hedefler belirlemek amacyla, 2 veya 3 yl aralklarla bakanlar seviyesinde toplantlar düzenlendiini belirtti. talyann ev sahipliinde gerçekleen en son Avrupa yükseköretim alan bakanlar konferansnda, ülkelerin yükseköretim alanndaki karnelerini gösteren bir rapor yaynlandna dikkat çeken Erdoan, unlar kaydetti:

Toplam 13 balk üzerinden yaplan deerlendirmede Türk yükseköretim sisteminin tam puan ald balk says 4ten 5e çkarken, hiçbir alanda gerileme kaydedilmedi. Bu tablo yükseköretim sistemimizin doru yolda ilerlediinin uluslararas düzeyde tespitidir. Önümüzdeki dönemde yükseköretim sistemimizin Avrupa yükseköretim alannda rekabet gücünü daha da artrmak için gereken admlar atmay sürdüreceiz.

AMAç ETMDE KALTEY ARTIRMAK

YÖK Anadolu Projesi ile ilgili de bilgi veren Cumhurbakan Erdoan, Proje 2006dan sonra kurulan üniversiteler arasndan seçilen 15inin, gelenei olumu ve marka haline gelmi kdemli 12 üniversitemizin insan kayna ve altyapsndan yararlanmasn hedefliyor. 15 genç üniversitemizin proje kapsamna alnan 63 bölümündeki örenciler, baz derslerini bu 12 üniversitenin kdemli hocalarndan alacaklar. Buradaki amaç eitimdeki kaliteyi artrmak ve mezun niteliini yükseltmektir. diye konutu.

AKADEMK KARYER LYAKAT PROJESN UYGULAMAYA GEçRYORUZ

Konumasnn sonunda YÖKün uygulamaya koyaca bir baka önemli projenin müjdesini de paylaan Erdoan, Esasen bu, YÖK Anadolu Projesini de destekleyen bir proje olacaktr. Bugün sizlerle paylamak istediim son husus, dünyann önde gelen üniversitelerinin saygn hocalarnn uzaktan eitim yoluyla ülkemize ders verebilmelerine imkan salayacak çalmadr. Amacmz, gençlerimizin kendi ülkelerindeyken bile uluslararas bir bütünlemeye adm atmalar, farkl akademik kültürler ile tanmalardr ifadesini kulland.

SARAç: BAHAR YARI YILINDA BALAYACAK

YÖK Bakan Prof. Dr. Yekta Saraç ise konumasnda u bilgileri verdi: YÖK Anadolu Projesi, dünya örnekleri ve Avrupa yaplanmas incelenerek, üniversitelerin elemeleri temelinde yürütülen, bilimsel ve sosyal etki deeri çok yüksek, ortak akl ile gelitirilmi projelerimizin banda gelmektedir ve siz Cumhurbakanmzn himayelerinde ve bugünkü tantm toplantmz takiben hemen bahar yar ylnda balayacak

Ana Sayfaya Git