İçişleri Bakanı Soylu, "Akif" filminin Şırnak'taki galasında konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Akif'' filminin Şırnak'taki galasında, "O kadar çok ihtiyacımız var ki Akif'i anlamaya ve tanımaya. O kadar çok ihtiyacımız vardı ki; İstiklal Mücadelemizin tekrar ama tekrar anlaşılmasına, hissedilmesine, öğrenilmesine, öğretilmesine. Nefes almadan seyrettiren bir yapıt ortaya konuldu." dedi.

Haberler 24.09.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnaka gelen Bakan Soylu, Mehmet Akif Ersoyun stiklal Marn yazarken yaadklarn konu alan Akif filminin galasna katld.

rnak Üniversitesi (Ü) yerlekesindeki 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekletirilen galada film gösteriminin ardndan konuan Soylu, bir filmin ruh, inanç ve tüm tanklyla ancak bu kadar güzel anlatlabileceini söyledi.

Filmde emei geçen herkese teekkür eden Soylu, O kadar çok ihtiyacmz var ki Akifi anlamaya ve tanmaya. O kadar çok ihtiyacmz vard ki; stiklal Mücadelemizin tekrar ama tekrar anlalmasna, hissedilmesine, örenilmesine, öretilmesine. Nefes almadan seyrettiren bir yapt ortaya koyuldu. diye konutu.

stiklal Marnn yazlmasn temin eden o ortamn yeniden hissedilmesine ve anlalmasna o kadar ihtiyacmz vard. Bamszlmz, özgürlüümüzü, kardeliimizi, ay yldzl bayramz, Ezan-i Muhammedimizi ifade eden o tek cümleyi duymaya ihtiyacmz vard. Allah bu millete bir daha stiklal Mar yazdrmasn. cümlesi. ifadelerini kullanan Soylu, Mehmet Akif Ersoya minnet ve ükran duyduklarn aktard.

Soylu, Oyunculara, yönetmen ve yapmcsna, fikir sahiplerine, katks olanlara, cesaret verenlere teekkür ediyorum. Türkiyeye güzel bir eser, güzel bir hediye verdiniz. Rol modellerimizin neler yaptn, neler ortaya koyduunu, fedakarlklarn ve bu memleketin nelere deer olduunu çok güzel bir anlatmla sergilediniz. ifadesini kulland.

Mehmet Akif Ersoyun torunu Selma Argon ise filmde ailesinin olduunu dile getirerek, büyük bir çaba ile gösterilen stiklal Marnn yazlnn, dedesinin büyük inannn yansmas olduunu belirtti.

Filmin konsept danman AK Parti Genel Bakan Danman Yasin Aktay da film düüncesinin stiklal Marnn 100üncü yl dönümü münasebeti ile gelitiini söyledi.

stiklal Marnn bir defa yazldn, bu yazlan ekliyle vatann ezeli olarak bu millete ait olduunu ve bunun milletin semalarna yanklanarak kazndn aktaran Aktay, Bu ülkede yaayan bütün insanlarn karde olduu ve bu kardeliin getirdii hukuku birbirimize salama konusunda çok ükür son yllarda katedilmi olan mesafe bir hayli uzun. Bundan dolay da Cumhurbakanmza ve çok deerli Bakanmza çok teekkür ediyorum. Bugün bölgemizde çok ükür bir umut havas hakim. Allah daim etsin. Allah bu memleketi ve bu milleti payidar klsn. diye konutu.

ÖZELLKLE OKUL çAINDAK çOCUKLARIN ZLEMESN çOK STYORUM

Filmin yönetmeni Sadullah entürk, film yapmann çok emek verilen bir i olduunu dile getirerek, bu emein karln almann kendilerini mutlu ettiini ifade etti.

entürk, Böyle önemli bir ahsiyetin hikayesini anlatmak uzun zamandr düündüüm bir eydi. El birliiyle güzel bir film ortaya çkardmz düünüyorum. Özellikle okul çandaki çocuklarn izlemesini çok istiyorum çünkü oradan bugüne alnacak çok mesaj var. dedi.

Filmde Mehmet Akif Ersoyu canlandran Yavuz Bingöl, salgnn yeni balad dönemde filmi çekmeye baladklar için zor bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Mehmet Akif rolünü oynamaktan onur duyduunu kaydeden Bingöl, Gençlerimizin, çocuklarmzn bu filme gitmesini, Mehmet Akifi tekrar hatrlamasn temenni ediyoruz. dedi.

Galaya, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin, Sahil Güvenlik Komutan Tümamiral Ahmet Kendir, rnak Valisi Ali Hamza Pehlivan, rnak Belediye Bakan Mehmet Yarka, AK Parti rnak Milletvekili Rizgin Birlik, rnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, AK Parti l Bakan brahim Halil Erkan da katld.

AKF FLM

Senaryosu Mehmet Akif Ersoyun ailesinin verdii muvafakatname ve Sebilürread dergisinin katksyla oluturulan Akif filminin çekimleri stanbul, Ankara, Eskiehir, Kastamonu ve Konyada yapld.

Yapmcln HT Yapmn üstlendii, yönetmen koltuunda Sadullah entürkün oturduu filmin 24 Eylülde vizyona girecek olan konusu öyle:

stanbul igal altndadr ve insanlar yllardr savan devam etmesiyle direnme ve savama gücünü kaybetmektedir. Ankara merkezli bir direni balatan Mustafa Kemal Atatürk, kurtulu için halk bir araya getirir. Bu srada igal devletleri, Anadolu halkn Ankara yönetimine kar kkrtmak için slam üzerinden propaganda yapar. Savata ilerini ansa brakmak istemeyen igal devletleri, Mustafa Kemali öldürme karar alr ve bunun için Hintli Müslüman Mustafa Sagir görevlendirilir. Mustafa Kemal, igal devletlerinin propagandasn engellemek ve halkn kurtulu mücadelesine katlmasn artrmak için Mehmet Akifi Ankaraya çarr. 13 yandaki oluyla yola çkan Mehmet Akif, Ankaraya doru ilerlerken bana birçok olay gelir. Yaadklarndan, ahit olduklarndan derinden etkilenen Mehmet Akif, bu süreçte stiklal Marn yazmaya çalr.

Ana Sayfaya Git