İçişleri Bakanı Soylu: Biz sömüren bir devlet olmadık

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriye'de düzenlenen harekatlarla terörden arındırılan bölgelerin huzurlu bir ortama kavuşturulduğunu dile getirerek, "Amerika, Almanya, İngiltere bunu yapamaz. Yıllarca Afrika'yı Asya'yı sömürdüler. Oraları neredeyse boş bir çuval gibi bıraktılar. Biz bir yeri sömüren bir devlet olmadık hiçbir zaman. Allah'tan korkar, medeniyetimizden çekiniriz" dedi.

Haberler 23.11.2019 - 10:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gaziantepin Nizip ilçesinde Güneydou Entegre Antep Fstkçlk Fabrikasnn açl, çileri Bakan Süleyman Soylu ve Adalet Bakan Abdulhamit Gülün katld törenle gerçekletirildi. Açla Gaziantep Valisi Davut Gül, Milli Eitim eski Bakan Hüseyin çelik, Gaziantep Büyükehir Belediye Bakan Fatma ahin ve milletvekilleri ile vatandalar katld.

Açl öncesi konuan Bakan Soylu, iliden Iraka, Venezuelladan Afganistan ve Pakistana kadar dünyann her noktasnda bir karmaa olduunu söyledi. Bakan Soylu, dünyadaki toplumsal, ekonomik ve sosyal olaylarn, Türkiyenin bulunduu corafyaya tanmak istendiini ifade ederek unlar dedi:

Yllardan beri ekonomik saldrlar, 15 Temmuz, aramzdaki zenginlikleri aramzdaki sorunlara dönütürmek isteyenler var. Ama tüm bunlarn yannda o kadar güzel eyler de var ki. Burada sadece bir fabrikann açlna ev sahiplii yapyor deiliz, aslnda bir hikyeye ahitlik yapyoruz. Ayn zamanda Türkiyenin büyük dönüümüne ahitlik ediyoruz. Bunu en iyi hisseden insanlar sizlersiniz. Geçmite, Suriye istikrar içindeyken durumu en iyi hisseden de sizlerdiniz, bugün istikrarszlk içerisinde olduunu da en iyi hisseden sizlersiniz. Allahn seven söylesin, Gaziantep ile Halep- am arasnda ne var? Ayn kardelerin, ayn ticaret aklnn olduu, ayn komuluk, kültürün birlikte yüzlerce yl bir arada yaand ve bunun sürdürülebilir olduunu herkesin gördüü bir corafyadayz. Bizi hangi snr birbirimizden ayrr? Ne yapmalydk? Yllardr ticaret, komuluk yaptmz, birbirimize kz alp verdiimiz insanlara srtmz m dönecektik? Müslümanlmz, insanlmz ve kardeliimiz tartlmaz myd? Yüzlerce yl önce gelen Musevilere mi srtmz dönecektik? Bulgaristandan gelenlere mi srtmz döndük? Allahnz severseniz kime srtmz döndük? Geçmii düünün, önceden daha m zengindik de insanlara kucak açtk? Bugünkü gibi 10 bin dolar kii bana düen gelir seviyemiz mi vard? Ayaklarmzn mecali bugünkü gibi güçlü müydü? Bugün olduu gibi dünyann en çok yardm yapan ülkelerinden biri miydik, hayr. Rahmetli Menderes, Yugoslavyadan, Bulgaristandan 10 binlerce insana Türkiyede ev verdi. Biz bugün nasl büyük bir milletiz. Nasl Amerika üzerimize oynuyor da, ykamyor? Nasl Avrupa üzerimize oynuyor da bizi ykamyor? Etrafmzdaki corafyada her türlü fitne ortaya dökülüyor da bizi ykamyorlar. Neden? çünkü biz bütün corafyalarn, skntya düenlerin, hangi anlayta kökende olursa olsun kucaklamaya çaltmz için. Biz Allahn emrettiini yapyoruz. Üç kuru para kazandmz için insanlmz unutmadk. Önemli olan Allahn gönlünü yapmaktr. Biz bugün buna talibiz. çünkü belalardan ve musibetlerden bizi kendi gücümüz koruyacaktr. Yaratlmlarn en ereflisi olarak Cenab Allaha olan hürmetimiz bizi koruyacaktr. Biz millet olarak bu hürmeti gösterdiimiz sürece ayaklarmzn üzerinde duracaz. ddiamz bu. Baka bir iddia sahibi deiliz. Bugün bu yaptklarmzn tamam, dünyada kalma imtihanmz baaryla geçmektir.

AMERKA, ALMANYA, NGLTERE BUNU YAPAMAZ

Suriye, Irak düzelecek. ran istikrara kavuacak diyen Soylu, Balkanlar, Afganistan, Pakistanda yarndan emin olmayan çocuklar, bombalar altnda çocuunu korumak için üzerine kapanan anneler, tüm bunlar düzelecek. Ama bu süreçte dünya ve Avrupa tarihi yazacak, ki bunda bugünkü Türkiye pay sahibi olacak. Sadece bunlarn düzelmesinde deil, inasnda ve imarnda, devlet olarak ortaya koyduumuz tecrübede pay sahibi olacaz. O yüzden örencilerimizi çok baarl yapmalyz. O yüzden mühendislerimiz çok baarl olmal. Bugün biz dünyaya çok iyi bir örnek veriyoruz. Hemen yan bamzda Cerablus, Rai, çobanbey, Azez, Mare, El Bab, Afrin istikrarsz bir ortamn bir huzur ortamna nasl getirileceini ortaya koyduk. Vallahi Amerika, Almanya, ngiltere bunu yapamaz. Afrikay Asyay sömürdüler. Oralar neredeyse bo bir çuval gibi braktlar. Biz bir yeri sömüren bir devlet olmadk hiç bir zaman. Allahtan korkar, medeniyetimizden çekiniriz ifadelerini kulland.

BAKAN GÜL: HAK EDENN HAK ETT CEZAYI ALMASINI STYORUZ

Adalet Bakan Gül ise programda yapt konumada, yarg reformlar ile ilgili olarak hak edenin hak ettii cezay almas gerektiini söyledi. Bakan Gül, öyle konutu:

Asayiin iyi olmas, hrszlk, mala zarar verme, dolandrclk gibi istenmeyen fiillerin olmamasn istiyoruz. Bu iler olduunda da adil bir ekilde makul bir ekilde yarglama ile hak edenin hak ettii cezay almasn istiyoruz. Yani güçlü bir hukuk sisteminin olmas lazm. Yapann yanna kar kalan bir anlay, hiçbir ülkede yatrm getirmez. Yatrm hukuk devleti ne kadar güçlüyse, hukuk, adalet ne kadar güçlüyse orada oluyor. Orada istihdam olur, ekonominin çarklar da daha güvenle döner. Hukuk ne kadar güçlüyse ekonomi de o kadar güçlüdür. Ekonomi ve hukuk iç içe geçmi kavramlardr. Bu yüzden Türkiyede bir yarg reformu balangcmz var. Her geçen gün bu admlarla birlikte Türkiye hukuk sistemi daha adil bir hale gelecek. Görmek istemediimiz bir takm uygulamalarn sona erdii, herkesin hukuka sonuna kadar güvendii bir ortam hep birlikte ina etmeye çalyoruz. Eksiklerimizi tamamlayarak yolumuza devam etmeye çalyoruz.

DEVAMI GELECEK

Bakan Soylu, konumann ardndan bir gazetecinin, DEAl bombac Ebu Cihad El Din El Nasr Ubeyde kod adl terörist Yusuf Hubann yakalanmasyla ilgili sorusuna Arkadalarmz çok güzel bir sorgu ortaya koydular, devam gelecek inallah diye yant verdi.

Bakanlar Soylu ve Gül, konumalarn ardndan beraberlerindekilerle açl gerçekletirip, tesisi gezdi.

Ana Sayfaya Git