İçişleri Bakanlığı'ndan, 'Vali militan, kaymakam militan' ifadesine suç duyurusu

İçişleri Bakanlığı, katıldığı bir canlı yayında 'Vali militan, kaymakam militan' ifadelerini kullandığı ileri sürülen CHP 22'nci Dönem Milletvekili Berhan Şimşek hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Haberler 25.01.2021 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, CHP 22nci Dönem Milletvekili Berhan imek, bir TV kanalnda katld programda Vali militan, kaymakam militan... eklinde haddini aan ar ithamlarda bulunmutur. Türkiyede merkezi idarenin taradaki temsilcileri olan ve tarada tüm kamu hizmetlerini yürüten, yönlendiren, personeli yöneten, bilgi, deneyim ve hizmet heyecan ile devlet ileyiini etkileyen bir konumda olan vali ve kaymakamlarn üstlendikleri görev ve sorumluluklar azmsanamayacak derecede önemlidir. 5442 sayl l daresi Kanununun 9uncu maddesi ile valilerin hukuki durumlar, görev ve yetkileri düzenlenmi olup, ilgili kanunda Vali, ilde Cumhurbakannn temsilcisi ve idari yürütme vastasdr. Bu sfatla valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbakanna kar sorumludur. Cumhurbakan yardmclar ve bakanlar, görevlerine ait ileri için valilere resen emir ve talimat verirler. Vali, il snrlar içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve tekilatnn amiridir. Suç ilenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alr hükmü amirdir. Yine ayn Kanunun 27nci ve devam maddeleri ile kaymakamlarn görev ve yetkileri düzenlenmi olup 27nci maddesi lçe genel idaresinin ba ve mercii kaymakamdr. Kaymakam, ilçede Cumhurbakannn idari yürütme vastasdr. lçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlklarn kurulu mevzuatna göre ilçede lüzumu kadar tekilat bulunur. Bu tekilat (Dördüncü maddenin son fkrasnda belirtilen adli ve askeri tekilat hariç) kaymakamn emri altndadr hükmünü amirdir ifadelerine yer verildi.

HAKARET, FTRA VE AAILAMA GAYRETNE GRLMTR

Vali ve kaymakamlara yaplan ithamn eletiri niteliini at belirtilen açklamann devamnda u ifadelere yer verildi:

Yasalarla kendilerine verilen görevleri liyakat uuruyla can siperane yerine getiren erefli vali ve kaymakamlarmza militan ithamnda bulunmak; tüm vali ve kaymakamlarmzn halk nezdinde gözden düürülmesine ve saygnln yitirmesine neden olabilecek, ayrca eletiri niteliini aan, fikir nitelii bulunmayan, küçük düürücü ve aalayc ifadelerdir. Bu ifadeler, düünce açklamas niteliinde deildir ve ifade özgürlüü kapsamnda bir hak olarak da deerlendirilemez. Aksine suç unsuru tadndan cezai soruturma ve kovuturma gerektiren ifadelerdir. Bahse konu açklamalar ile tüm vali ve kaymakamlar hakknda, yapt i ve ilemler ile ilgili açkça hukuk d hareket eden birer makam olarak gösterilme ve töhmet altnda braklarak haysiyet ve ereflerine hakaret, iftira ve aalama gayretine girilmitir. Vali militan, kaymakam militan eklinde haddini aan ar ithamlarndan dolay, TCKnn 125, 267 ve 301inci maddeleri uyarnca hakaret, iftira ve Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yarg organlarn alenen aalama suçlarndan dolay, çileri Bakanlnca CHP 22nci Dönem Milletvekili Berhan imek hakknda, Ankara Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunulmutur.

Ana Sayfaya Git