İkinci Yargı Paketi komisyondan geçti

Yargılama süreleri, arabuluculuk, alacak davalar gibi konularda değişiklikleri düzenleyen “İkinci Yargı Paketi” Meclis Adalet komisyonunda kabul edildi.

Haberler 05.06.2020 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Partinin kinci Yarg Paketi adyla bilinen Hukuk Muhakemeleri Kanununda deiiklik öngören teklifi, Meclis Adalet Komisyonunda kabul edildi. 63 maddelik teklifte yer alan düzenlemelerde, yarglama süreleri, arabuluculuk, alacak davalar gibi konular olmak üzere birçok düzenlemeyi içeriyor.

ÖN NCELEME DURUMASI

Teklifte , ön inceleme durumalaryla ilgili yaplan düzenlemede, ön inceleme durumas için yaplan ihtara ramen, taraflar dilekçelerinde gösterdikleri belgeleri sunmamas veya belgelerin getirilmesi için gerekli açklamay yapmamas halinde, bu delile dayanmaktan vazgeçilmi saylmasna ilikin karar verilecektir.

BÖLGE ADLYE MAHKEMELER

Teklifte Bölge Adliye Mahkemeleri Kanunu ile ilgili deiiklikte öngörülüyor. Deiiklik, kanunun 7nci maddesi olan hukuk mahkemelerinin yarg çevresini içeriyor. lgili madde, hukuk mahkemelerinin yarg çevresi ile ilgili, Hukuk mahkemelerinin yarg çevresi, bulunduklar il merkezi ve ilçeler ile bunlara adli yönden balanan ilçelerin idari snrlardr ibaresini içeriyor. Teklifle birlikte ilgili maddeye, Ancak özel kanunlarla kurulanlar da dahil olmak üzere, hukuk mahkemelerinin yarg çevresi, il ve ilçe snrlarna baklmakszn Adalet Bakanlnn önerisi üzerine Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulunca belirlenir ibaresi eklendi.

STNAF YOLU KAPALI

Teklifte getirilen bir düzenlemeyle ilgili Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve balama tarihinden önce verilen kararlar hakknda, istinaf yolunun uygulanmamas temyiz ve tashihi karar yolunun uygulanmasn amaçlyor. Bölge Adliye Mahkemelerinin göreve balad tarihten sonra verilen kararlar hakknda ise istinaf ve temyiz kanun yoluna bavurulabilecek, tashihi karara ise bavurulmayacaktr.

GDER AVANSLARI

Mevcut hükme göre Bölge Adliye Mahkemesince belirlenen giderin avans olarak duruma gününe kadar yatrlmas mümkün. Giderin yatrlmamas halinde Bölge Adliye Mahkemesi duruma gününe kadar hiçbir tahkikat ilemi yapmyor. Getirilecek yeni düzenleme ise yatrlacak giderin tebli edildii tarihten itibaren iki haftadan az olmamak üzere verilecek kesin süre içinde yatrlmasn öngörüyor.

K DURUMAYA KATILMASA BLE

Ayrca düzenlemede, taraflara usulüne uygun olarak çarldklar durumaya gelmeseler bile, tahkikatn yokluklarnda yaplarak karar verilecei de getiriliyor. Mevcut yasaya göre kii, Bölge Adliye Mahkemesine giderini avans olarak yatrmasna ramen durumaya katlmadysa, tahkikata devam edilmeyecek ve dosyann mevcut durumuna göre karar verilecei anlamnn çkarlmasna müsaittir ifadesi yer alyor. Ancak yeni düzenlemeyle istinafa bavuran kiinin belirlenen gideri avans olarak yatrmas halinde, durumaya gelmese dahi Bölge Adliye Mahkemesinin tahkikat tamamlayarak, sonuca göre karar vereceini getiriyor.

Teklifte, Bölge Adliye Mahkemeleri Kanununda yer alan ve konusu parayla ölçülebilen uyumazlklarda dava deeri olarak belirlenen Üç yüz bin Türk Liras ibaresi, Be yüz bin olarak deitirildi.

CELSE HARCI YERNE BAVURMA HARCI

Düzenlemeyle, celse harc yarglama gideri olmaktan çkarlyor. Bunun yerine ise bavurma harc getirildi. Bavurma harc ise yarglama giderleri arasnda yer alacak.

ORMAN VE KADASTRODA STNAF YOLU AçIK

Teklifle getirilen bir dier deiiklik ise Kadastro Kanunu ile ilgili. Buna göre, kadastro mahkemesinin veya 30 günlük ask ilan süresinden sonra, kadastro öncesi nedene dayal olarak açlan davalarda genel mahkemelerin verdii kararlar ile orman kadastrosuna ilikin davalarda, bu kararlarn miktar ve deerine baklmakszn istinaf veya temyiz yolunu getiriyor.

FKR VE SINA HAKLAR

Teklifte Snai Mülkiyet Kanununda da deiiklik öngörülüyor. Buna göre yaplacak deiiklikle bu davalarda görevli olan fikri ve snai haklar hukuk mahkemesi ile fikri ve snai haklar ceza mahkemelerini Hakimler ve Savclar Yüksek Kurulu tarafndan belirlenecek. Önceki mevzuatta Adli Yarg lk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kurulu, Görev ve Yetkileri Hakknda Kanun hükümlerine göre belirleniyordu.

TCAR DAVALAR

Teklifte, Ticaret Kanununda yer alan ve ticari davalar için yer alan miktar veya deeri yüz bin Türk Lirasn geçmeyen ticari davalarda basit yarglama usulü uygulanr ibaresinde yer alan yüz bin ibaresi, be yüz bin olarak deitirildi.

VEKALET OLMAYAN AVUKAT çIKARTILABLECEK

Durumann düzenini bozduklar gerekçesiyle vekaleti olmayan avukatlarn, mahkeme tarafndan salondan çkartlmas söz konusu olabilecek.

Okuma yazma bilmeyenlerin parmak izi veya mühür basma gibi yöntemlerle imzaladklar senetleri noter hazrlayacak. Okuma yazma bilen ancak yine imza atamayanlarn senetleri ise noter onayna tabi olacak.

Resmi senetlerin hangi tarihlerde hüküm oluturaca yeniden düzenlendi. Buna göre noter onayl senetler onayla birlikte hüküm ifade edecek. Senetler noter onayl deilse, resmi ileme konu olmusa ilem tarihinde, imzalayan ölmüse ölüm tarihinde geçerli olacak.

REDD HAKM TALEB

Hakimin reddi taleplerine kar verilen kararlar konusunda, stinaf Mahkemesine bavuru yaplabilecek. Hukuk Muhakemeleri Kanununda deiiklik öngören teklif göre, hukuk mahkemelerdeki davalarda, mahkemenin uygun görmesi durumunda, avukatlar, uzman ve bilirkiiler durumaya ofis veya evlerinden katlabilecek.

Ana Sayfaya Git