İlkeleri çiğniyor

Başbakan Yıldırım: ABD'ye güvence vermek veya güvence vermesini istemek gibi bir müzakere hukuk devleti ilkelerine uymaz.

Haberler 08.11.2017 - 09:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Babakan Binali Yldrm, ABDye hareketi öncesinde gazetecilerin gündeme ilikin sorularn yantlad. Yldrm, ABD ziyaretinde görüülecek konulara ilikin, Suriye, Irak meseleleri FETÖ konusundaki Amerika ile ilgili taleplerimiz bu konuda bundan sonraki aama kapsaml bir ekilde dile getirilecek. PYD, YPG ve DEA ile mücadele konusunda da aramzda mevcut olan baz sorunlarn açklk ile iki müttefikin hukukuna uygun olarak ele alam umuyoruz dedi.

VZE LEMLERNN SINIRLI DA OLSA BALAMI OLMASI OLUMLU BR ADIM OLARAK MÜTALAA EDLEBLR

Yldrm, Türkiye -ABD arasndaki vize sorununa ilikin, Türkiye ile ABD arasnda bir süre önce askya alnan vize ilemlerinin snrl da olsa balam olmas olumlu bir adm olarak mütalaa edilebilir. Bu çerçevede ziyaretin ülkemizin ABD ile ilikilerinin bulunduu düzeyden daha ileri bir düzeye tanmasna vesile olmasn ümit ediyorum. Bu amaçla bu ziyareti gerçekletiriyoruz. Bütün bunlar yaparken vazgeçemeyeceimiz ey, ülkemizin, milletimizin hassasiyetleridir. Bu hassasiyetlere kar tarafn da gereken hassasiyeti göstereceini ümit ediyorum. Türkiye ve ABD müttefik iki ülkedir. NATO da müttefikliimiz var. Yarm asr aan ilikilerde zaman zaman dalgalanma olduu geçmi yllarda da mevcuttu. Ümit ederim, her iki ülkenin menfaatleri, beklentileri açsndan verimli bir ziyaret gerçekletirmi oluruz diye konutu.

ABDYE GÜVENCE VERMEK VEYA GÜVENCE VERMESN STEMEK GB BR MÜZAKERE HUKUK DEVLET LKELERNE UYMAZ

ABDnin Ankara Büyükelçiliinin vize krizine ilikin dün akam yapt açklamay deerlendirmesi istenen Yldrm, Karlkl açklamalar yaplmtr. ki ülke arasnda özellikle baz yarglamalar, tutuklamalar var. Her iki ülke de hukuk devleti. Hukuk devleti kuralna göre ilem yaplyor. ABDye güvence vermek veya onlarn bize güvence vermesini istemek gibi bir müzakere hukuk devleti ilkelerine uymaz. Burada bizim hassasiyetimiz udur; bizim 15 Temmuz darbesi ile ilgili bu darbenin arkasnda Fetullah Gülenin olduu yönünde çok kuvvetli bulgularmz, delillerimiz var. ade edilmesini istiyoruz. Ayrca baz nedenler ile tutuklanm olan vatandalarmzn davalarnn görülmesinde de var olan endielerimizin giderilmesini istiyoruz. Onlar da benzer taleplerde bulunuyorlar. Bunlar diplomatik kanallarda görüülüyor. Bir çk yolu bulunmaya çallyor. Bu ziyaretin amaçlarndan biri de bütün bu konular açkla koymak, makul bir yol bulabilmektir. Fetullah Gülenin iadesine ilikin iade konusunda yaplacak her ey yapld. Artk doysa odalara smayacak hale gelmitir. Bu kadar belge i görmüyorsa iin içinde baka mesele var diye insann aklna geliyor. Haddinden fazla dosya, belge verdiimizi düünüyorum. Amerikan yargs bir ana önce hukuk sistemi devreye girerek gereini yapmasn bekliyoruz açklamasnda bulundu.

(OFF-SHORE HESABI) HER TÜRLÜ MAL, HUKUK YÖNDEN SORUTURMA YAPILABLR

Off-Shore hesab iddialarna ilikin bir soruya Yldrm, Dün bir gazete ahsm ve ailem hakknda Off-Shore irketleri var. Yerli, milli deil diye haber yapyor. Vatandalarmzn gerçei örenmesinde fayda var. Ben gemi ina ve makine mühendisiyim, hayatm boyunca bu ii yaptm. Siyasete balaynca da evlatlarma braktm. Onlar kendi iini ben kendi iimizi yapyorum. Siyasete balarken çocuklarma tavsiyem oldu; devletle hiçbir zaman i yapmayacaksnz. Devletin bankalarndan hiçbir kaynak kullanmayacaksnz. Denizcilik küresel bir itir, dünyann her yerinde i yapyorlar. Bunun gizli sakl bir taraf yok, burada i çeviriyorlarm gibi benim fotorafm da basarak bir alg oluturmaya çalyorlar. Türkiye veya baka ülkede bir kii hakknda ticari faaliyetleri hakknda bilgi almak isterseniz Türkiyede ticaret sicilinin sitesine girerseniz her türlü bilgiyi alabilirsiniz. Olmad Maltada, Panamada, Liberyada gitmenize de gerek yok. nternet üzerinden 2 dolar ödeyerek herkes hakknda bilgi alabilirsiniz, bunlarn sr özellii yok. Bunlar açk seçik faaliyet gösteren irketlerdir. Bu iddia yeni de deil, bu gazete ilk defa 2008de bunlar gündeme getirdi. imdi de ayn haberi büyük bir usulsüzlük olarak yapyorlar. Benim siyasetçi olmam nedeniyle çocuklarmn faaliyetleri üzerinden haber yapmalar egzotik bir i. Bununla akllar sra beni ypratmaya çalyorlar. Milletim beni bilir. Benim dokunulmazlm var ama çocuklarmn yok. Buradan davet ediyorum, her türlü mali, hukuki yönden soruturma yaplabilir. Bunu özellikle de istiyorum. Haksz itham kabul edilemez. Biz onurumuzla varz, ülkemiz ve milletimiz için bütün ömrümüzü verdik, en büyük servet itibarmzdr. Gerisi el kiridir gelip geçicidir. Para bugün vardr yarn yoktur. Ama itibar insan öbür dünyaya kadar tayacak elde edilmesi zor kaybedilmesi çok kolay bir meziyettir. vergi verilmiyor diye itham ediyorlar, bu haberi yaptklarnda çocuklarmn irketi stanbulda en fazla vergi veren irketler arasnda yer alyor. nsanlarn kafasn kartrmaya lüzum yok. Bana yerli, milli deil diyenlerin apar topar memleketten kaçp gidenler olduunu da vatandamzn bilmesi lazm. Eer yerli, milli iseniz gazetenizin ban brakp bu memleketten kaçp gitmezsiniz diye yant verdi.

Ana Sayfaya Git