İmam Taşçıer: Partinin kendisini feshetmesini de tartışırız

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer bu dava karşısında parti olarak neler yapabileceklerine dair olası alternatifleri değerlendirdi. Taşçıer, HDP'nin kapatılama riski karşısında alternatifsiz olmadığını, uzmanlardan oluşan bir ekiple hukuki süreci değerlendireceklerini ve yol haritası belirleyeceklerini söyledi.

Haberler 22.06.2021 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kimi hukukçularn olas bir baskn erken seçim durumunda da partinin kendisini feshederek seçimlere katlamama riskini ortadan kaldraca yorumlar üzerine de Taçer Bunu da bir alternatif olarak tartabiliriz dedi.

HDPye açlan davann siyasi olduunu, Yargtay Cumhuriyet Basavclnn delil olarak dosyaya koyduu hususlarn da siyasi konumalardan ibaret olduunu belirten Taçer u deerlendirmeleri yapt:

Bildiiniz üzere partilerin kapatlmas siyasi gerekçelerle gerçekletiriliyor, bütün dünyada böyledir sadece Kürdistanda ve Türkiyede deil Siyasi iktidarn dava süreci üzerinde etkisi oluur. Bu davada da bu ekilde devam ediyor fakat unu söyleyebiliriz: 1990l yllarda yaklak 10 kere HDP çizgisindeki partiler kapatld. Sonra yeni partiler açld. Bu partiler daha güçlü bir ekilde açldlar. undan kukumuz yok: Halkmz bu tutum karsnda güçlü bir tavr sergileyecektir. Fakat biz de çaresiz deiliz. Siyasette çok farkl yollar, yöntemler vardr. Sivil toplum yoluyla, demokratik yöntemlerle tutumumuzu ortaya koyacaz.

Kürtçe demeç veriyorum savclk hakkmda dava açyor

Bu konuda sessiz kalmyoruz kalmayacaz. Türkiye kamuoyunda tutumumuzu açkça ifade edeceiz. HDP 7 yldr kurulmu. Bu 7 yl içerisinde HDPyi kapatacak bir ey bulamadlar. Bu davann siyasi olduunu kendi örneimden yola çkarak söyleyebilirim. Ben bir HDP milletvekili, bir Kürt milletvekili olarak bir demeç verdiimde Kürtçe veriyorum savclk hakkmda dava açyor. Diyor neden Kürtçe, terör örgütü propagandas yapyorsun diyor. Söyledikleri bu eyler gerçeklere dayanmyor, siyasi nedenlere dayanyor. Kürt dümanl üzerinden kendilerini konumlandrlmlar. Türkiye Cumhuriyeti kurulduundan bugüne kadar Kürtlerin inkar üzerinden hareket etti. Bugün de ayn siyaset devam ediyor. Basavclk ne söylerse söylesin gerçek u ki; ben 6 yldr Türkiye parlamentosunda milletvekillii yapyorum. Türk siyasetinin dönüp dolat yer hep Kürt sorunu oluyor. HDP ve Kürtler üzerinde kendilerini düzenliyorlar. nsan haklarn, yoksulluu bir kenara koymular. Varsa yoksa terör örgütü ile iliki içindesiniz iddiasn ortaya atyorlar. Basavclk Kürtlerle ilgili hak taleplerinde bulunduumuz zaman teröristsiniz diyor. Biz de diyoruz ki nasl istiyorsanz öyle isimlendirin. Biz parlamentoda, bütün kürsülerde, bütün platformlarda kendimizi savunmaya devam edeceiz.

Ek süre talebinde de bulunabiliriz

mam Taçer, HDPnin savunma vermesi için 60 günü var. HDP kendisini savunacak m? Kendisini feshederse bu dava zaten düecek yorumu da yaplyor. HDP bu yola bavuracak m? sorusu üzerine de söyle konutu:

Bilindii gibi E Genel Bakanmz Mithat Sancar anayasa ve siyasi partiler konusunda uzman bir kii Türkiyede tannan, bilinen bir uzman bu konularda. Türkiyede bu alanda çalan baka uzmanlar da var. Biz bütün bunlarla görüeceiz. Daha 2 aylk bir süreç var. Bütün bunlar tartacaz bu süre zarfnda ve ek süre talebinde de bulunabiliriz. imdi o zaman zarfnda tartacaz kendi içimizde. Ayrca bu oyunu nasl boa çkarabileceimizi çok yönlü ele alacaz. Bu tartmalara göre alacamz karar kamuoyuna da duyuracaz.

Ana Sayfaya Git