IMF heyetinin muhalefetle görüşmesi tartışma konusu oldu

IMF heyetinin, gözlem görevini yerini getirmek üzere geldiği Türkiye'de resmi programda olmadığı halde CHP ve İYİ Parti temsilcileriyle görüşmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Haberler 24.09.2019 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Para Fonu (IMF) heyetinin, kurulu anlamas çerçevesinde gözlem görevini yerini getirmek üzere geldii Türkiyede resmi programda olmad halde CHP ve Y Parti temsilcileriyle görümesi, tartmalar da beraberinde getirdi.

IMF heyetinin allm rutin ziyaretleri, tüm üye ülkeler için 12 aylk döngüler içinde bir kez gerçekletiriliyor.

Söz konusu ziyaretler srasnda IMF uzmanlar, önde gelen kamu kurulularna ilaveten i dünyas, sendika, sivil toplum ve benzeri gruplardan temsilcilerle de görümeler yapyor. Fon yetkilileri, üyelerin ödemeler dengesi gelimeleri, sermaye hareketleri düzeyi, d finansman kaynaklarnn yeterlilii, uluslararas sermaye piyasalarna eriim olanaklar, rezerv düzeyi gibi pek çok konuyu ele alabiliyor.

Görümelerin sonunda ise ekonominin durumunu etraflca deerlendiren bir uzman raporu hazrlanarak, ülke temsilcilerinin uygun görmesi halinde söz konusu rapor yaymlanyor. Uygun görülmemesi durumunda ise temel bulgularn yer ald bir basn özeti IMF resmi internet sayfasnda paylalyor.

- Farkl görümelerde bilgi verilmesi gerekiyor

IMFnin, Türkiyede yaplan tüm görümelerde bakanlk ve IMF Türkiye cra Direktörü ile koordineli çalmas, söz konusu temaslara hükümet temsilcisinin elik etmesi gerekiyor. Belirlenen çerçeve dnda farkl bir görüme yaplacaksa bunun bilgisinin ilgili makamlara iletilmesi esas kabul ediliyor.

Planl görümeler dnda siyasi partilerle toplant gerçekletirilecekse, bunun ilgili parti genel merkezinde ve kurallar çerçevesinde yaplmas uygun görülüyor.

Basna yansyan IMF heyetiyle CHP ve Y Parti yetkililerinin gizli görümesi üzerine ise Uluslararas Para Fonu (IMF) cra Direktörü Raci Kaya, söz konusu toplantlarn bilgileri dahlinde olmadn belirterek, Heyetle yaplan toplantlar boyunca böyle bir görüme niyetinden dahi söz edilmemitir. Buna ramen böylesi saklanan, meruiyet d bu toplant, Türkiyeye kar farkl bir ajandann varlnn göstergesidir. ifadelerini kullanmt.

Ana Sayfaya Git