İnfaz taslağı Erdoğan'ın masasında

AK Parti, yaklaşık 100 bin mahkumun cezaevlerinden tahliyesini öngören infaz düzenlemesini iktidar ortağı MHP ve muhalefet partileri ile istişare ettikten sonra dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sundu.

Haberler 27.03.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Tayyip Erdoan, telekonferans ile yaplan infaz düzenlemesi toplantsnda, kurmaylarndan MHP ile sürecin dikkatli davranlarak yürütülmesini istedi. Toplantda, Erdoann talimatyla erken yata evliliin infaz düzenlemesinden önce cuma günü Meclis gelmesi kararlatrld.

AK Parti yönetimi, infaz düzenlemesini iktidar orta MHP ve muhalefet partileri ile istiare ettikten sonra dün Cumhurbakan Erdoana sundu. Tarabyadaki Huber Kökünde telekonferans yöntemiyle düzenlenenen toplantda, letiim Bakan Fahrettin Altun ve Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln da yer ald. Görümeye, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, Adalet Bakan Abdulhamit Gül, AK Parti TBMM Grup Bakan Naci Bostanc, AK Parti grup bakanvekilleri Mehmet Mu, Muhammet Emin Akbaolu, Cahit Özkan, Özlem Zengin, Bülent Turan da Ankaradan katld. Erdoann toplantnn banda, Yapm olduumuz çalmada sona geldik, malum koronavirüs sebebiyle toplantmz video konferans ile yapyoruz dedi.

MHP HASSASYET

2 saat süren toplantda infaz düzlenmesi ile ilgili taslak üzerinden tekrar çallarak muhalefet ve MHP ile görüülmesi karar alnrken, Erdoann MHP ile ittifakta hassasiyetini yineledii örenildi. Erdoan, MHPnn rzasnn alnmasn isteyerek, Problem yaanmasna izin vermeyin, çok hassas davrann talimatn verdi.

ERKEN YA NFAZDAN ÖNCE GELECEK

Edinilen bilgiye göre toplantda, erken yata evlilikler ile ilgili tartmalar da gündeme geldi. Toplantda baz kurmaylar erken yata evlikliklerin infaz düzenlemesi içinde olmasn savunurken baz kurmaylar da ayr gündeme gelmesi gerektiini belirtti. Erdoan, erken yata evliliklerin infazdan önce en geç cuma günü Meclise gelmesini istedi. Düzenlemede çiftler arasnda 15 ya olmasnn göz önünde bulundurulmas bekleniyor.

UYUTURUCU BARONLARI UYARISI

Toplantda uyuturucu baronlar ve uyuturucu kullananlarn infaz düzenlemesinin içinde olmasnn yarataca skntlar dile getirildi. Erdoan da bu görüü destekleyerek, kendisinin bu tür kiilerin içinde büyüdüünü, bu konuyu çok iyi bildiini ve kiinin bu suçu tekrarlama eiliminin yüksek olduunu söyledi. 6 ay sonra doal yollarla cezaevlerinden çkacaklar ile ilgili de konu gündeme geldi. Baz kurmaylar bunun kapsam içine alnmas gerektiini belirtirken, bazlar ise bu karara scak bakmad.

TASLAKTA ORTAK UZLAMA FORMÜLÜ: HER SUç çN AYRI TASNF

nfaz düzenlemesinde, kapsamn geniletilmesine ilikin çalmalarda itirazlar deerlendirmeye alnd. Temaslardan sonra u tablo ortaya çkt. CHP bir ksm terör suçlarnn kapsama alnmasn, cinsel istismarn dahil edilmemesini istedi. MHP, terör suçlarnn hiçbirinin kapsama alnmamasn talep etti. Y Parti, terör ve cinsel istismar suçlarnn hariç tutulmasn önerdi. HDP ise tüm terör suçlarnn kapsama alnmasn, kiilerin kiilere iledii deil, kiilerin devlete kar iledii suçlarn af kapsamna alnmasnn doru olacan savundu.

AK Parti, bunun üzerine kapsamn geniletilme çalmasn yaparken, her suç için ayr tasnif yapmaya karar verdi. Kapsam d olarak adlandrlan ancak bir süreden beri af kapsamna alnmasna karar verilen terör suçlar, uyuturucu suçlar, cinsel istismar suçlar, kadna iddet suçlar ve kasten adam öldürme suçlarnda her suçu kendi içinde ayrarak af kapsamna girenler af kapsamna girmeyenler diye ayrma plan yapt.

Buna göre, terör suçlarnda örgüt propagandas yapmak, yardm ve yatakln kapsama alnmas tartlyor. Cinsel istismar suçlarnda ise çocuklara yönelik tüm suçlarn kapsam d tutulmas deerlendiriliyor. Uyuturucu suçlarnda ise kullanclar af kapsam almak, ticaretini yapan ve satclar hariç tutma formülü ele alnyor. Kasten adam öldürmek ise bu ayrmlara dahil edilmiyor. lk metinde, kapsam dnda tutulan 6 suçun, tamamen aftan yararlanmas veya af d kalmas önlenecek.

Ana Sayfaya Git