İnisiyatif kullanmaktan çekinmeyin"

Devlet kapısının "hacet" ve "umut" kapısı olduğuna söyleyen Erdoğan, valiliğin sadece evrak işlerinin görüldüğü, devletin soğuk yüzünü temsil eden yerler olmadığını belirterek, "İnisiyatif kullanmaktan asla çekinmeyin" dedi.

Haberler 13.10.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Külliyesindeki Valiler Toplantsnda konuan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, toplantnn fikirlerin tartld, müzakere edildii ve farkl düüncelerin dile getirildii, bir ortak akln oluturulmasna vesile olan, böylece hem sahada hem merkezde vatandalara daha etkin, kaliteli ve hzl hizmet sunma yollarnn arand bir zemin olduunu ifade ederek, Valileri uyard.

Valilerden, Türkiyenin ve hükümetlerine yönelik maruz kalnan saldrlarn unutulmamasn isteyen Erdoan, daha güçlenerek, büyüyerek ve zenginleerek bunlarn alabileceini söyledi. Bu kapsamda valilere düen görevin de e dört elle sarlmak olduuna iaret eden Erdoan, Türkiyenin tümüyle mahallinden yönetilebilecek kadar büyük, tümüyle merkezden yönetilebilecek kadar da küçük bir ülke olmadna dikkati çekti.

Cumhurbakan Erdoan, mevcut il yönetimi sisteminin birtakm eksikleri, aksakllar bulunduunu ancak Türkiyenin büyüklüüne en uygun yönetim modeli olduunu belirtti.

Nüfusun büyükehirlerde toplanmasnn, hizmet bütünlüü ve kalitesini artrmas için belediyelerin tüm ili kapsayacak ekilde yeniden organize edilmesini gerektirdiini ifade eden Erdoan, valiliklere olan ihtiyacn ortadan kalkmadn, tam tersine bu yönetim kademesini gelitirip, güçlendirip ve günün ihtiyaçlarna göre tahkim ederek, devam ettirmekte kararl olduklarn vurgulad.

Erdoan bu konuda valilerden beklentisini, Karlatnz zorluklardan ylmadan, kendinize güveninizi asla kaybetmeden, inisiyatif kullanmaktan asla çekinmeden vazifenizi yürütmenizdir. diye özetledi.

- Merkez valilii valilik deil

Merkez valiliinin kendi gözünde valilik olmadn, çünkü valiliin hizmet makam olduunu söyleyen Erdoan, valilerden görev yaptklar ilde artlarn zorluuna, imkanlarn ktlna bakmadan bir yandan günlük sorunlar çözmek, dier yandan da ileriye doru en az yarm asrlk vizyon ortaya koyacak iler yapmalarn istedi.

Valilerin; devleti, cumhurbakan, babakan ve tüm bakanlklar temsil ettiini dile getiren Erdoan, öyle devam etti:

Hiçbir ayrm gözetmeksizin tüm vatandalarmza, 80 milyonun tamamna hizmet etmekle mükellefsiniz. Siyasetçiler de kendine oy veren insanlar temsil ediyor. Dolaysyla siyasetçilerle görev alannzn kesitii yerler elbette olacaktr. Siyasetçilerin vatandalarmzn temsilcisi, sözcüsü, skntlar ve taleplerinin aracs olarak yapm olduu göreve sayg duymak ve imkanlar dahilinde gereini yapmak sizlerin de vazifesidir. Ama ayn zamanda sizin oradaki siyasetçilerin deil devletin valisi olduunuzu asla aklnzdan çkarmamanz gerekiyor. Valiyle siyasetçi ayn olamaz, birbirinin hasm da olamaz. çünkü görev alanlar ve görev al biçimleri farkldr. Biz millete, vatandaa, iline hizmet ortak paydasnda buluarak, gelecee yürüyen siyasetçiler ve valiler görmek istiyoruz.

- Hakkm helal etmem

Devlet kapsnn hacet ve umut kaps olduuna vurgu yapan Erdoan, valiliin sadece evrak ilerinin görüldüü, devletin souk yüzünü temsil eden yerler olmadn kaydetti.

Valilerin yeri geldiinde ilinde bir kamyonetin oför mahaline oturup, snmak için kömürü olmayan vatandaa kömür, erzak olmayana da erzak götürebilmesi gerektiini vurgulayan Erdoan, bunu yapanlarn milletin efendisi olduunu söyledi.

Bunlar yapmayp makamnda oturan, herkesi makamna çaran valilere de kendilerine, Ben buraya neden geldim? sorusunu yöneltmesi gerektiini anlatan Erdoan, Hazreti Ömer ve çocuklarna ta kaynatan yal kadnn hikayesini hatrlatt.

llerdeki ihtiyaç sahiplerinin dolalmas gerektiini belirten Erdoan, valilere öyle seslendi:

Nerede, kim var, sadece aydan aya belli bir ücret vermek bizim için yeterli deil. Ulaamadmz, göremediimiz yerler olabilir. Siz bizim uzanan elimiz, gören gözümüz, duyan kulamz durumundasnz. Onun için bunu sizden özellikle istiyorum. Onun için bunu yapmanz lazm. Yapmyorsanz kusura bakmayn, ben de hakkm helal etmem. Sizi biz buralara bu inançla tayin ettik, bu inançla atadk. Dedik ki bu arkadalarmz bu görevi evelallah yerine getireceklerdir. Hele hele bize gurur, kibir hiç yakmaz. Mütevaz, alçakgönüllü olacaz. Bu tevazu ile de hizmeti sürdüreceiz. Valiliin kaps açk olduu, umut yand sürece vatandamz sizinle arasna bakalarn sokma ihtiyacn duymaz. Özellikle güvenlik güçleriyle vatandalarmz arasndaki ilikiyi demokrasi güvenlik dengesini en ideal ekilde kurarak tesis etmez ve yürümesini salamazsanz görevinizi iyi yapmyorsunuz demektir. Vatandaa eziyet eden güvenlik tekilat görmek istemediimiz gibi terörle mücadelede, asayite, uyuturucuyla mücadelede en küçük bir zaafiyet gösteren güvenlik tekilat da istemiyoruz.

- Kimin doru kimin eri olduunu en iyi vatandamz görür

Valilerden, görev yaptklar illerde ihtiyaç sahiplerinin hamisi olmalarn isteyen Erdoan, valilerin görevlerini yaparken birtakm sorunlarla karlamalar halinde ise dönüp nerede durduklarna bakmalarn tavsiye etti.

Erdoan, Durduunuz yer doruysa hiç endie etmeyin, vicdannz en iyi hakimdir. Eer bir yerde siyasetçi ile bürokrat arasnda çok ciddi sorun varsa ikisinden birisi iini iyi, doru yapmyor, adil davranmyor demektir. Kimin doru, kimin eri olduunu en iyi vatandamz görür. Vatandamzn bu tefriki eninde sonunda bize kadar da ular. dedi.

- Her imtihan ayn zamanda bir imkandr

Her imtihan ayn zamanda bir imkandr. diyen Erdoan, Allahn izni, milletin destei ve gayretlerle Türkiyenin bu süreci de atlatacan söyledi.

Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti: Sabrla hareket edecek, gerektiinde bin düünecek ama bir yapacaz. 2019 yaklatkça bu tür sorunlarn, skntlarn artmas muhtemeldir. Zira 2019, milletimiz için sadece bir seçim yl deil ayn zamanda büyük bir dönüm noktas olacak. Terör örgütlerinin ya da er ebekelerinin bu süreci sabote etmesine asla müsade edemeyiz. Valilerimizle, kaymakamlarmzla, belediye bakanlarmzla, muhtarlarmzla, esnaflarmzla, sanatkarlarmzla, içilerimizle, gençlerimizle, kadnlarmzla, velhasl tüm milletimizle el ele vererek inallah bu imtihandan da alnmzn akyla çkacaz.

Ana Sayfaya Git