İnsan Hakları Eylem Planı hakkında uzmanlardan ilk yorumlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planını açıkladı. Erdoğan, "Eylem Planımızın nihai amacı, yeni ve sivil bir anayasadır." dedi. Hukuçu Zafer İşeri ve Yasin Şamlı İnsan Hakları Eylem Planı'nı yorumladı.

Haberler 03.03.2021 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, 9 amaç, 50 hedef ve 393 faaliyeti içeren bir belge içeren nsan Haklar Eylem Plann açklad. Yaklak iki yl önce Yarg Reformu Strateji Belgesini milletle paylarken, bu belgenin ayn zamanda bir sonraki reform hazrlklarnn da balangc olduunu söylediini anmsatan Erdoan, bugün, bu sözü yerine getirmi olmann huzuruyla eylem plann millete sunduklarn dile getirdi.

nsan Haklar Eylem Plan hakknda hukukçu Zafer eri u açklamalarda bulundu:

Cumhurbakan insan haklar eylem plan hepimizin hayallerini süsleyen hedeflerden bahsetti. Biz bunlarn bir an evvel uygulamaya girmesini çok yararl buluyoruz. Hepimizin doutan sahip olarak edindiimiz haklar olarak insan onurunun tüm haklarnn özünde yer almas ve yargnn da bu anlamda ekillenmesinden bahsetti. Sayn Cumhurbakannn söyledikleri bu anlamda hepimiz için çok önemli.

Hepimiz yarg ile muhatap olmak durumunda kalabiliriz. Dolaysyla yargnn hepimizin güvenle gidebilecei bir alan olmas önemli. Ülkemiz bunu gerçekten baarabilirse zannederim dünyada en üst seviyelere çkm olabilmeyi baarm olacaz. Hepimizin yarg önünde makul sürede bu iin hallolmasn isteme durumumuz var.

Cumhurbakan Erdoan, nsan Haklar Eylem Plann açkladCumhurbakan Erdoan, nsan Haklar Eylem Plann açklad

Adli makamlarmz 7 gün 24 saat esasna göre hareket ediyor. Ancak adliyelerimiz mesai saatleri içinde hizmet verdiini görüyoruz. Bu durum bir yavala sebep oluyor. Bu açdan hzl bir ekilde karar vermesi gereken hakimlerin durumundan da bahsedildi.

Lekelenmeme hakkn söyledi sayn cumhurbakan hepimizin insan haklar gerei doutan sahip olduumuz bir özellik. Soruturma makamlarnn hzl bir ekilde karar vermesi gerekiyor. Günümüzde bir kiinin gözaltna alnmas ifadeye çarlmas onun lekelenmesine neden oluyor. Makul sürede çok daha ksa sürede neticelenmesi gereken yarg süreçleri var.

Adli Tp Kurumu gibi yerlerin de hzlandrlmas için gereken düzenlemelerin yaplmas gerekiyor. dari makamlarn 60 günlük cevap sürelerinin 30 güne indirilmesi hedefleniyor. Bu da çok önemli bir gelime. 60 günlük bir uygulama pek çok maduriyete sebep oluyordu.

nsan odakl bir sürece giriyoruz. nsan onuru ile doar ve sadece doduu için belli insani haklara sebep olur. Dolaysyla en doru noktaya isabet ediyor. Yargdaki düzelme pek çok yan alanda da özgürleme salayacaktr. Her eye müspet bir etki yaratacaktr.

HAKM SAVCI YARDIMCILII

Hakim ve savclar üstlendikleri görevlerle ilgili hukuki alanda tek balarna mücadele etmek zorunda kalyorlar. Yüzlerce dosyay çok ksa süre içinde deerlendirmek zorundalar bu kadar ciddi ve hacimli ii tek bana görev yapan bir yargca yüklediiniz zaman maalesef gecikmeler yaanyor. Bazen bin 2 bin sayfalk dosyalarn özetlenmesi luzüm ediyor. Ancak bu ekilde baarl bir yarg sürecine ulaabiliriz.

Yeni anayasa toplum içindeki sorunlar gözlemleyip bu sorunlar çözebilecek kapasiteye sahip olmal.

Cebinizdeki cep telefonu bile yasalar karsnda bir hayvann canndan daha deerli o yüzden biz toplumdaki bu aksaklklar iyi görüp bunlara çözüm bulmalyz yeni anayasada.

Tutukluluk geçmiten beri yarg sisteminin kanayan yaras durumunda. Biz yarglama da kesin sonuç çkana kadar herkes masumdur ilkesini kabul etmiken buna aykr durumlar ortadan kaldrabilecek bir zemin hazrlanmal.

Hukukçu Yasin amlnn açklamalar ise u ekilde:

Takip edilecek yöntemin süreci belirleyecei görülüyor. Baka dinamikler de var. Eer toplumun tüm kesimlerinin görüleri alnacaksa Anayasa toplumsal uzlama metnidir. Bu da süreci ister istemez uzayacaktr. Tüm partiler samimi olarak gerçekten Türkiyenin Türk milletinin sivil özgürlükçü bir anayasa hak ettiini infak etmesi gerekir. Samimi bir yöntem belirlenmesi gerekir. Bu yöntem baarlabilirse süreç daha da ksalr.

Cezalarn infaznn da insani bir nitelikte olmas lazm. Mahkumun ceza infaz edilirken durumuna da bakmak gerekir. Cezaevinde yatmas onun hayatnda bir tehlike oluturuyor mu tüm bunlarn deerlendirileceine dair bir açklama yapt Cumhurbakanmz.

Tabi ayrntl bir kitapçk eklinde baslm bununla ilgili nasl bir çalma yaplm görülecek.

Kadna iddet konusunda sayn cumhurbakanmz bunu bitireceiz dedi bu da çok önemliydi. Kadna kar iddetin bitirilmesi için tedbirler düünülmü ve bu eylem plannda yer alm görünüyor.

Ana Sayfaya Git