İpi göğüsleyen Cumhur ittifakı

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, "Bu pazar seçim olsa Cumhur İttifakı 2 yıl içerisinde oyunu 2 puan arttırarak yüzde 55.2 oy oranı ile ipi göğüslüyor. En beğenilen lider ise en yakın rakibine 4 kat fark atan Cumhurbaşkanı Erdoğan" açıklamasında bulundu. "Pazar seçim olsa Türkiye hangi partiye oy verecek" araştırması yapan GENAR'ın başkanı İhsan Aktaş, "Bu Pazar seçim olsa Cumhur İttifakı 2 yıl içerisinde oyunu 2 puan arttırarak yüzde 55.2 oy oranı ile ipi göğüslüyor. En beğenilen lider ise en yakın rakibine 4 kat fark atan Cumhurbaşkanı Erdoğan" ifadelerini kullandı.

Haberler 18.05.2020 - 23:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti oyunu iki puan artrd

-Herkesin merak ettii soru ile balayalm. AK Partinin oy orannda 2018 ylndan bu yana düü var m?

Seçimlerden bu yana bu dönemde Cumhur ittifak en yüksek seviyeye ulat. Son genel seçimlerde Cumhur ittifaknn oy oran yüzde 53.7 idi. Bugün yaptmz aratrmada yüzde 55.2 sonucuna ulatk. Bu da gösteriyor ki iki yl içerisinde Cumhur ttifak oy kaybetmedii gibi, oy orann da 2 puan arttrm görünüyor.

CHP yerel rüzgar kaybetti

-2019 yerel seçimlerinde CHPnin oy oran neden günümüzde genel seçim kamuoyu aratrmalarna yansmyor?

CHPnin Ankara, stanbul ve Antalya gibi büyük ehirleri almas genel siyasete de yansyaca bekleniyordu. Ancak seçimlerden hemen sonra yaptmz aratrmada yereldeki bu sçramann genel seçimlere yeteri kadar etki etmeyecei dikkatimizi çekmiti. Bunun sebebini öyle açklayabiliriz. AK Parti yerele yönetimlerde hizmet noktasnda önemli aamalar kaydetmiti. Bunun üzerine koyarak dikkat çekici bir belediyecilik hizmeti ortaya koymak çok zordu. CHPli stanbul ve Ankara belediyesi u ana kadar bu zoru baaramad. Bir de unun altn çizmekte fayda var. CHPnin yereldeki oy oran her zaman genel seçimlerin üzerindedir.

Bu pazar seçim olsa Cumhur ttifak yüzde 55.2

-Bu Pazar seçim olsa Cumhur ittifak ipi tek bana göüsleyebilir diyebilir miyiz?

Seçimleri psikolojisi her dönemde farkl olabiliyor. Ancak bu Pazar günü seçim olsa Cumhur ttifaknn oy orann yüzde 55.2 olduunu, meclis çounluunu elde edebileceini ve ilk turda Cumhurbakan seçebileceini söyleyebiliriz. Dier partilerden de oy alacan da düünerek Cumhurbakannn oy orannn biraz daha yüksek olduunu bekleyebiliriz.

mamolunun siyaset tarz beenilmedi

-2019 seçimlerinin parlayan yldz Ekrem mamoluydu. Sizce beklenen performans gösterebildi mi?

Kent meselelerine duyarl bir insan olarak benim gözlemim u. Geriye braktmz bir yl siyasi polemiklerle geçti. Hizmetler, yatrmlar ve sosyal meseleler gündem olmad. Ekrem mamolunun siyaset ve hizmet anlay böyle gidecek gibi görünüyor. stanbullular da bunun farknda. stanbullunun gündemi ve beklentisi ile mamolunun beklentisi ve gündemi çok farkl.

Hükümet pandemi sürecinde baarl

-Oy oranlarndaki artta pandemi sürecindeki baarnn pay var m?

Bütün dünyay temelinden sarsan ve çaresiz brakan pandemi sürecinin iyi yönetilmesi vatanda düzeyinde olumlu etki yaratt. Panedemi sürecinin tamamna bakldnda e zamanl olarak çeitli bakanlklarn alm olduu önemli tedbirler var. Burada Salk Bakanlnda titiz, dikkatli çalmas çok dikkat çekiciydi ve toplumda ksa sürede karlk buldu. Bunun yansra Hazine ve Maliye Bakanlnn KOBlere yapt mali destek, 4 milyon haneye yaplan yaplan dorudan yardm ile ekonomik ve sosyal açdan toplumun rahatlatlmasna sebep oldu. Bunun yansra bata çileri Bakanl olmak üzere her bakanlk bu süreçte iyi snav verdi. Bunun ad yi Yönetimdir. Pandemi süreci unu gösterdi; hizmet, yatrm ve kriz yönetiminde AK Parti üstünlüünü ortaya koyuyor. Buna karlk siyasi polemik zeminine dönülünce CHP daha etkili oluyor.

CHPnin yüzde 63ü baarl buluyor

-Muhalefet partilerine oy veren seçmen Pandemi sürecinde hükümetin performansn nasl buluyor?

Türkiye kamuoyu hükümeti ve Salk Bakanln çok baarl buluyor. Türkiyenin yüzde 70i Salk Bakanlnn toplum ile paylat verilerin güvenli olduuna inanyor. Yüzde 75e Salk Bakanln baarl bulmaktadr. CHP seçmeninin yüzde 63ü Salk Bakan Fahrettin Kocay baarl bulmaktadr.

Erdoan açk ara en beenilen lider

-Peki Türkiyede en beenilen siyasetçi kim?

10 siyasi lider arasnda en beenilen lider olarak Cumhurbakan Erdoann oran yüzde 36.2. kinci ismin beeni oran ise sadece yüzde 9. Önceden ikinci isimin yüzde 17lere ulatn görüyorduk. Burada ikinci isim arasndaki fark 4 katna kadar çkm. Bu da Cumhurbakan Erdoann kamuoyu nezdindeki gücünü ve etkisini ortaya koyuyor.

CHPde hayal krkl hakim

-CHPnin oy oranlarnda bir sçrama gözlemliyor musunuz?

Son genel seçimler oy oran yüzde 22.6 idi. Bugün ise yaptmz çalmada yüzde 23.5 sonucuna ulatk. Ancak kendi beklentileri oylarnn yüzde 30 snrna dayanm olduu yönündeydi. Geriye braktmz 10 ylda CHPnin sosyolojik bir skml yaand söyleniyordu. Ancak görünen o ki bu skmlk henüz alabilmi deil.

CHP siyasi polemikten artk beslenemiyor

-CHPnin son dönemde içinde bulunduu agresif tutum, darbe imalar, sert siyaset bu skmlktan kaynaklanyor olabilir mi?

Yerel seçimlerden elde ettikleri rüzgarn CHPyi iktidara tayaca bekleniyordu. Ancak kar karya kalnan küresel meselelerde Hükümetin ortaya koyduu baar, Cumhur ttifakna olan destei arttrmtr. Burada CHPnin siyaset tarzn da gözden geçirmesi gerekiyor. yi iler yapldnda bile siyasi polemik yaparsanz bir kymeti olmuyor.

Yeni partiler heyecan oluturmad

-Deva Partisi ve Gelecek Partisi neden bir heyecan oluturamad?

Yeni kurulan partilerin bugünkü tabloda henüz bir varlk gösterememi olduu anlalyor. Partiler kurulmadan önce belli oranda bir tartma vard. Ancak partiler kurulduktan sonra kadrolar ortaya çknca Türk siyasetine bir katksnn olmayaca anlald. Zaten aratrma sonuçlarna baktmzda da bugün için kamuyoyunun Deva ve Gelecek Partisini dikkate almad anlalyor. Zaten önümüzdeki seçimlerin AK Parti ile CHP arasnda geçeceini düünürsek, bu partilerden kopmu üçüncü partilere seçmenin yöneleceini düünmüyorum.

Y Parti kalc olmak istiyorsa bamsz olmal

-AK Parti ile ayn tabandan oy almaya çalan küçüklü büyüklü partiler var. Bunlarn Cumhur ve Millet ittifak dnda üçüncü bir ittifak kuraca söyleniyor. Bu ittifaka ans veriyor musunuz?

Tartlan bu üçüncü ittifak ile ilgili farkl bir kanaatim var. Yeni kurulan partiler ve Saadet Partisinden bamsz olarak yi Partinin kalc bir parti olmas için baka bir tutuma ihtiyac var. Milliyetçi gelenekten gelen bir partinin HDPnin gölgesinde kalmas yi Parti seçmenini yaralamaktadr. yi Partinin bamsz bir siyasi parti kimlii oluturabilmesi için ittifaklardan bamsz bir pozisyon almasnn faydal olacan düünüyorum. Meral Akener Cumhurbakanlna bizzat aday olarak önemli bir adm atm ve partisi için faydal olmutu.

Ana Sayfaya Git