Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Salihi: 15 yıldır bağırdık, çağırdık

IRAK Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkanı Erşat Salihi, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından yapılan referandumun sonuçlarının önceden belli olduğunu öne sürerek, "Bu bölgede gerçekleşen bir proje vardır. Bu proje artık hayata geçmiştir. 15 yıldır bağırdık, çağırdık. Çünkü, bizim canımız yanıyor. Ama ne merkezi hükümet, ne İran, hatta Türkiye bile yeterince tutum göstermedi" dedi. Salihi, Irak Parlamentosu'nun referandum ile ilgili Silahlı Kuvvetler Başkomutanı olarak Başbakan Haydar Ebadi'ye yetki verdiğini belirterek, bu kapsamda Türkiye sınırında bulunan İbrahim Halil Sınır Kapısı'nın IKBY yönetiminden teslim alınması için 41 memur görevlendirildiğini söyledi.

Haberler 27.09.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafndan dün yaplan bamszlk referandumunun ardndan Kerkükte sesizlik devam ediyor. Referandumu boykot eden Irak Türkmen Cephesi Genel Bakan Erat Salihi, bugün Kerkükte DHAnn sorularn yantlad. Yaplan referandumun sonuçlarnn önceden belli olduunu belirten Salihi, öyle dedi:

Gayenin ne olduu da bellidir. Oyalamak, bir de komu ülkeler ve Badattan vakit kazanmak istiyorlard. Bunun sebebi Kuzey Iraktaki liderlik kavgasnn, paraszlk krizinin, memurlarla yaanan sorunlarn bu bölgeye tanmasdr. Daha önemlisi bu bölgede gerçekleen bir proje vardr. Bu proje artk hayata geçmitir. Proje zaten belliydi. Bu proje eskidir. Biz 15 yldan beri bardk, çardk. çünkü canmz yanyor. Ama kimse kulak vermedi. Ne merkezi hükümet, ne ran, hatta Türkiye bile yeterince tutum göstermedi. Özellikle anayasa yazld zaman bugünün bombas brakld. Bizim canmz yandndan dolay biz bardk, çardk. Ama birgün herkesin parmann ucu yanacakt. imdi herkes kalkt. Yine de sitem etmiyoruz. Eer imdi de kalkm olsalar iyidir. Onlarn kollar yanmasn. u anda onlarn parma yanyor.

ASKER MÜDAHALEDEN BAKA HçBR EY KALMADI

Bu dönemden sonra Kuzey Irak yönetiminin siyasi diyalog istemediini düündüünü belirten ITC Bakan Salihi, öyle dedi:

Siyasi diyalog isteselerdi ilgili taraflarla siyas görümeler yaparlard. . Türkmenler, Araplar, merkezi hükümetle, bizim verdiimiz önerileri kabul ederlerdi. Sorunumuz neyse masada çözerdik. Srunlarn çözülmesi için Cumhurbakanve Birlemi Milletlere öneri sunduk. Ancak, sonuç çkmad. Ben Barzaninin, Kürdistan Yurtseverler Birliinin (KYB), Gorann, slamclarn yanna gittim. Sonra Badattaki siyasi kitlelerle görütüm. En son Cumhurbakanna söyledik. Ama kimse adm atmad. Özellikle Kürtlerle siyasi çözüm için kimse adm atmad. Kuzey Irak yönetimi siyasi çözümün yannda deil, emrivaki siyasetin yanndadr. Bu siyaset askeri müdahaledir. Anlamazlk denilen bölgelerde referandum Pemergenin silahl gücü ile silahl katlm ile oldu. Burada Badat ve hükümet yok. Polis tekilat da Badattan gelen emre göre katlmadlar. Demek ki burada 3 günden beri güvenlii salayan taraf Pemerge, asayi, KDP ve KYB tekilatlaryd. Demek ki bu referandum silah zoru altnda gerçekleti. Burada diyalogu kestiler artk. Yani askeri müdahale ettiler. Bunlara kar askeri müdahale olmad. Kesinlikle çözüm noktasna gelmek için askeri müdahaleden baka hiçbir ey kalmad.

IRAK HÜKÜMET TÜRKYE SINIRINA 41 MEMUR GÖNDERD

Ayn zamanda Irak Parlamentosunda milletvekili olan ITC Bakan Erat Salihi, konumasnda referandumun yapld gün Irak Parlamentosundan çkan kararlar da açklad. Referandum ile ilgili yaptrmlarn Badatn elinde olduunu belirten Salihi, öyle konutu:

25 Eylül günü Irak Parlamentosunun 22nci celsesinde baz kararlar alnd. Bu kararlara göre, bu referandum tekrar Irak Parlamentosu tarafndan itibar edilmeyen bir referandumdur. Kerkük ve dier tartmal bölgeler eski idari snrlarna dönmeleri gerekir. Oraya Irak ordusunun gelmesi lazmdr. Irak Parlamentosu Babakan Ebadiyi Silahl Kuvvetler komutan ad altnda muhatap ald. Irak Parlamentosu bu yetkileri Babakan olarak deil, silahl kuvvetler komutan olarak Ebadiye verdi. Bu hususta kaç tane karar varsa silahl kuvvetler komutan onlar uygulamakla yükümlüdür. Bayrak krizi, görevden alnan Valinin tutuklanmas ve referandumu destekleyen memurlarn görevden alnmas da bu kapsamdadr. Habur kaps ve ran ile olan kaplara Irakl personeller gönderilecek. Zaten bugün Habur kapsna Badattan 41 tane memur gitti. Babakann bu kararlar silahl kuvvetler komutan olarak icra etmesi gerekir. Federal hükümet, Kuzey Iraktan ne kadar petrol gitmise onlar ve paralarn gözden geçirmekle yükümlüdür. Irak federal hükümeti de referandumu destekleyen ülkelere tutumunu bildirecektir. Federal Anayasa Mahkemesi tarafndan bir taslak sunulacak. O taslak da Cumhurbakan Fuat Masumu görevden almak içindir. çünkü, anayasaya uygulamad ve onu savunmad. Yarn Babakan Ebadi silahl kuvvetler komutan olarak meclise gelecek ve bu konu tartlacaktr. Parlamentodan alnan karar babakan yerine getirmek zorundadr.

Irak Türkmen Cephesi bakan Erat Salihi, imdilik silahl kuvveetler komutan Ebadiye bu yetkinin verildiini anlatrken, Bu icraat göstermedii takdirde bu i bize düer. Yapmadklar takdirde biz de bireyler düünürüz. Türkiye snrna 41 memur gitti. Kuzey rak yönetiminden henüz bir ses çkmad. Orada gümrük kapsn teslim almalar gerekiyor dedi.

Ana Sayfaya Git