İslamofobik yaklaşımlar Avrupa demokrasisini sorgular hale getiriyor

CUMHURBAŞKANLIĞI Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul'da düzenlenen İslamofobi İle Mücadele Çalıştayı'na katılarak bir konuşma yaptı.

Haberler 11.03.2018 - 11:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Avrupada yükselie geçen slamofobi, rkçlk, ar sac hareketlerle ilgili toplumsal farkndalk olumadn söyleyen Kaln, Yani bat aslnda sorunun, meselenin farknda deil. Bu meseleyi kim doru bir ekilde tespit edip ortaya koyacak sorusunun muhatab da aslnda slamofobik ayrmlarn, rkçln muhatab olan Müslüman toplumlarn kendileri dedi.

SLAMOFOBK YAKLAIMLAR AVRUPA DEMOKRASSN SORGULAR HALE GETRYOR

Kaln, Artk giderek ar sac hareketler, ayrmc, rkç, slamofobik hareketler Avrupa merkez siyasetini belirleyen, ona rengini veren bir nitelik kazanm durumda. 10 yl 20 yl önce olmaz böyle eyler, bunlar rkç tutumlardr denen eylerin giderek Avrupa siyasetinde, Amerikada yeni normlar olarak kabul edilmeye baladn görüyoruz. Bu tür slamofobik, rkç yaklamlarn normallemesi de kendini demokrasinin, çoulculuun, liberalizmin merkezi olarak gören Avrupann temel iddialarn da aslnda sorgulanr hale getiriyor diye konutu.

brahim Kaln, Marks 1870-1880li yllarda Yahudi sorunu diye bir meseleyi ortaya atmt. Temeli iddias da uydu; eer aydnlanma gerçekten yeni bir dünya kuracaksa, vaat ettii özgür birey, özgür toplum, eitlikçi sosyal yap vaadini gerçekletirecekse bunun testi Yahudiler üzerinden olacak diyordu. çünkü istedii kadar Avrupallar kendilerini demokrasinin beii olarak tanmlasnlar Avrupann göbeinde o dönemde bile, 19. yüzyln ikinci yarsnda bile var olan Yahudi meselesi çözülmeden, yani Yahudiler de yeni Avrupa toplumunun eit bireyleri olarak topluma entegre edilmeden aydnlanma meselesi tam manasyla çözülmeyecektir. Daha dorusu aydnlanma test edilmemi olacaktr diyor. Dolays ile Avrupa toplumlarnn yapmas gereken Marksn Yahudi sorunu olarak tanmlad meseleyi çözmekten geçiyordu. Yani Avrupadaki Yahudi topluluu Avrupa toplumlarna eit vatandalar olarak entegre edilmesi. Bu meselenin çözülmemesinin tarihi serencamn hepimiz biliyoruz. Bu meselenin çözülmeyip tam tersine Almanyada II. Dünya Savanda modern tarihin en büyük katliamlarndan, soykrmlarndan birisi ile neticelendiini hepimiz biliyoruz. Yani bir anlamda Marksn 1870-1880li yllarda gündeme getirdii konu bir 50-60 yl sonra kendi ülkesinde bir holokost olarak karmza çkt eklinde konutu.

TESP AçIK VE NET BR EKLDE YAPMAMIZ GEREKYOR

brahim Kaln, Gidiata baktnz zaman nasl o dönemde Yahudi meselesi bir mesele olarak görülmediyse, ihmal edildiyse, yok sayldysa bugün de Müslümanlara kar yükselen bu ar sac, rkç, slamofobik eilimlerin, akmlarn, siyasi hareketlerin eylemleri önemsizletirildiini, ilevsizletirilmeye çalldn, normalletirilmeye çalldn görüyoruz. Bir kere bizim öncelikle buna itiraz etmemiz gerekiyor. Bunun ciddi bir mesele olduunu, tedbir alnmazsa Avrupann siyasetiyle, STKlaryla, basnyla, akademisiyle, dini liderleriyle buna kar bir tavr alnmazsa bunun ileride Holokost benzeri baka felaketlere yol açabilecei tespitini bizim açk ve net bir ekilde yapmamz gerekiyor dedi.

Müslümanlarn ötekiletirilmesi Avrupada gerçek sorunlarn ötelenmesi imkann salyor diyen brahim Kaln, Bu ötekiletirme üzerinden bir sahte güvenlik duygusu, sahte bir konfor duygusu yaratlyor. Ve asl meseleler, Avrupa toplumlarnn kar karya kaldklar göç, isizlik, ailenin çöküü, ehirlerdeki suç, ehirleme, ekonomik sorunlar gibi reel sorunlar ki bunlarn hiçbirisinin aslnda Müslüman aznlklarla bir ilgisi yok. Yahut Afrikal aznlklarla bir ilgisi yok, yahut Polonyal aznlklarla bir ilgisi yok. Ama o toplumlarn bu sorunlar Müslümanlarn üzerinden tanmlayp slam kartl üzerinden yanstmaya çalmas bir sahte güvenlik duygusu bir konfor duygusu yaratyor diye konutu.

DEA TERÖRÜNÜN BRNC MUHATABI MÜSLÜMANLARIN KENDLER

Kaln, Sürekli Müslüman aznlklarn, slam ülkelerinin bat toplumlarn ortadan kaldraca, onlarn kültürünü sanatn, medeniyetini yok edecei, askeri olarak onlar yenecei eklinde üretilen söylemler, özellikle slam ve iddeti bir araya getiren yaklamlar tam da böyle bir ileve sahip. Yani bir gerçeklii ifade etmiyor. Halbuki bugün somut, objektif olarak baktnz zaman dünyann en büyük ordular slam ülkelerinde deil. Müslüman ülkeler dünyann en büyük ekonomilerine sahip deil. Nükleer silahlar bir iki ülke hariç, yani Pakistan hariç neredeyse hiçbir slam ülkesinin elinde deil. Batl ülkelerin elinde. gal edilen ülkeler slam ülkeleri. Ayrmcla maruz kalanlar Müslüman toplumlar. DEA terörünün birinci muhatab Müslümanlarn kendileri. DEA bugüne kadar dier bütün topluluklarn hepsini bir araya koyun onlardan çok daha fazla Müslüman öldürmütür. çok daha fazla slam ülkesinde ykma yol açmtr, tarihi eserlerini ortadan kaldrmtr. Bu belann muhatab da Müslüman topluluklar ama maalesef fatura da onlara kesiliyor ifadesini kulland.

SLAM VE DDETN ÖZDELETRLMES çOK SSTEMATK BR EKLDE YAPILIYOR

slam ve iddetin özdeletirilmesi çok sistematik bir ekilde yaplyor diyen Kaln, Niye, çünkü küresel sistemin de bir ötekiye ihtiyac var. Yani Komünizm yenildikten sonra, Sovyet blou daldktan sonra bir küresel ötekiye ihtiyaç var. Küresel sistemin bu ihtiyac u anda bu slam ötekiletirilmesi üzerinden salanyor dedi.

ALMANYADA SLAMOFOBK SALDIRILAR

brahim Kaln, Alman çileri Bakanlnn açklad bir raporda geçen yl Almanyada Müslümanlara yönelik 950 saldr olduu ifade ediliyor. Bu günde neredeyse üç tane saldr demektir. Sadece o insanlar Müslüman olduu için, Türk olduu için, Arap olduu için saldrya maruz kalmaktadrlar. imdi bunun tersini düünün. Yani ylda 950 saldrnn Türkiyede kiliselere yapldn veya baka bir Müslüman ülkesinde havralara yapldn düünün. Herhalde bütün dünyay ayaa kaldrrlard. Ayak ilerini yapan insanlar artk i kuruyorlar, irket kuruyorlar. Kültür sanat insan oluyorlar. Yani artk toplumda görünür hale geliyorlar. Asimile olmadan, Müslüman kimliklerini koruyarak bunu yapyorlar. Müslüman kimliklerinden feragat etmeden bu sosyal fonksiyonlar üstlenmeye balyorlar. Bu rahatsz ediyor. Bugün tedbir alnmazsa slamofobik yaklamla yarn Avrupada, bat dünyasnda baka felaketlere yol açabilir. kinci olarak orada yaayan Müslüman topluluklarn kendi temel hak ve hürriyetlerini savunma konusunda daha büyük bir gayretin içerisinde olmas gerekiyor. Üçüncü olarak da bu slam kartlnn modern dünyann yeni normali olarak kabul edilmesine her frsatta ve her platformda kar çkmamz gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git