İşte gerekçeli karar!

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin 250 sayfalık gerekçeli kararı, kurulun internet sitesi üzerinde bulunan duyurular bölümünden yayınlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Haberler 23.05.2019 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

YSK, iptal ettii stanbul Büyükehir Belediyesi Bakanl Seçimlerinin gerekçeli kararn açklad. Kurulun, 6 Maysta 7ye kar 4 oy ile verdii ksa karar kamuoyu ile paylalmt. Seçimin iptali yönünde oy kullanan üyelerin gerekçeli karar hazrlamas bekleniyordu. 7 üye hafta banda karar hazrlad ancak muhalif kurul üyeleri, kararda ek gerekçeler olduunu belirterek, yeni bir süre talep etti. Muhalif kurul üyeleri, gerekçeli karar okudu ve muhalefet erhlerini güncelledi. Kurul bugünkü toplants sonunda, gerekli tasnif ve imza ilemlerinin akabinde stanbul Büyükehir Belediyesi Seçim ptali kararnn gerekçesini yaynlad.

Gerekçeli kararda yer alan maddeler özetle u ekilde:

Sandk kurulu bakanlarnn kanun hükmüne aykr olarak belirlendii 754 adet sandkta oy kullanan seçmen saysnn, 212 bin 276 ve stanbul Büyükehir Belediye Bakanl seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi Aday ile Adalet ve Kalknma Partisi Aday arasndaki oy farknn 13 bin 729 olmas nedeniyle, 754 sandkta sandk kurulu bakanlarnn kanun hükmüne aykr olarak belirlenmesi ve bu ekilde oluan sandk kurullarnn yaptklar seçim i ve ilemlerine itibar edilemeyecek olmas, sonuca müessir olay ve haller kapsamnda deerlendirilerek seçimin neticesine müessir görülmütür.

Seçim güvenilirliini ortadan kaldran müessir olay ve haller

Kurul gerekçeli kararda kstl seçmenlere ilikin, Ayrca ara kararmz uyarnca itiraz dilekçesi ve ekleri üzerinde ilçe seçim kurullarnca yaplan incelemeler sonucunda 377 adet kstlnn oy kulland, 6 sandkta ölü olan kiilerin yerine oy kullanld, 41 sandkta ceza infaz kurumunda bulunan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlülerin yerine oy kullanld, 58 sandkta ceza infaz kurumunda bulunan hükümlülerin yerine oy kullanld, 224 adet zihinsel engeli nedeniyle kstl olan kiinin oy kulland tespit edilmitir. Bu ekilde oy kullanma hakk olmamasna karn oy kulland tespit edilen kii saysnn 706 olduu görülmütür. Tüm bu nedenlerle sonuca etkili saydaki sandkta, sandk kurulu bakanlarnn kanun hükümlerine aykr olarak görevlendirilmesi ve kanuna aykr ekilde oluan sandk kurullarnn yapt seçim i ve ilemlerine itibar edilmesinin mümkün bulunmamas hususu ile bir bütün olarak deerlendirilen yukarda izah edilen dier kanuna aykrlk ve usulsüzlükler, seçimin güvenilirliini ortadan kaldran ve seçim sonucuna müessir olay ve haller kapsamnda görülmü, bu nedenle seçimin iptali ve yenilenmesine karar verilmesi gerekmitir cümlelerine yer verdi.

Sandk kurulu bakan göreve gelmemesi

Sandk kurulu bakannn görevi bana gelmemesi halinde izlenilmesi gereken yöntemin de yazld gerekçeli kararda, lçede görev yapan tüm kamu görevlilerinin listesi, mülki idare amiri tarafndan yerleim yeri adresleri esas alnmak suretiyle ilgili ilçe seçim kurulu bakanlklarna gönderilir. lçe seçim kurulu bakan, bu kamu görevlileri arasndan ihtiyaç duyulan sandk kurulu bakan saysnn iki kat kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kiiler arasndan mani hali bulunmayanlar sandk kurulu bakan olarak belirler. Sandk kurulu bakannn göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasndan belirlenen üye, bu üyenin de bulunmamas durumunda en yal üye kurula bakanlk eder. Kanun hükmünün yoruma yer brakmayacak ekilde açkl karsnda, sandk kurulu bakanlarnn mülki idare amiri tarafndan bildirilen kamu görevlileri listesinden seçilmesi kanuni bir zorunluluktur. Kanun koyucunun getirdii bu yeni düzenlemenin sandk kurullarnn oluturulmas srasnda ilçe seçim kurullar tarafndan uygulanma ve Yüksek Seçim Kurulu tarafndan itirazlar aamasnda dikkate alnma zorunluluu bulunmaktadr bilgilerine yer verildi.

htiyaç olan sandk kurulu bakanl için 7 kat memur var

Sandk kurulu bakan ve üyelerinin memur olmayan kiilerden seçilmesine ilikin gerekçeli kararda, stanbul ili genelinde Büyükehir Belediye Bakanl seçimi 31 bin 186 sandkta yaplmtr. Bu sandklarda bir bakan, bir kamu görevlisi asl üye, bir de kamu görevlisi yedek üye belirlenmesi gerekmektedir. Buna göre, stanbul ili genelinde büyükehir belediye bakanl seçimi için toplamda 93 bin 558 kamu görevlisine ihtiyaç duyulmaktadr. stanbul ilinde, 12 bin 259u adliye personeli, 108 bin 472si devlet okullarndaki kadrolu öretmenler olmak üzere sadece 657 sayl Devlet Memurlar Kanununa göre aylk ödenen ve sandk kurullarnda görev alabilecek durumda olan yaklak 220 bin kamu görevlisi bulunmaktadr. Bu rakamlar incelendiinde görülecei üzere, stanbul ilinde sandk kurulu bakanl için ihtiyaç duyulan kamu görevlisinin yaklak yedi kat sadece 657 sayl Devlet Memurlar Kanununa göre aylk ödenen ve sandk kurullarnda görev alabilecek durumda olan kamu görevlisi bulunmaktadr. Bu itibarla 298 sayl Kanunun 22. maddesine ilçe seçim kurullarnca uyulmam olmasnn hukuken kabul edilebilir bir sebebi bulunmamaktadr. Zira, sandk kurulu kamu görevlisi asl ve yedek üyesinin belirlenmesinde de, Kanunun 22. maddesindeki esaslara uyulmas gerektii ayn Kanunun 23. maddesinde emredilmi olup, bu maddenin son fkrasnda, üyeliklerin bu ekilde doldurulmas mümkün olmazsa, eksiklerin, ilçe seçim kurulu bakan tarafndan, o çevrede bulunan ve görev verilmesinde saknca olmayan kimselerden doldurulmasna cevaz verilmiken, sandk kurulu bakanlarnn belirlenmesini düzenleyen Kanunun 22. maddesinde bakanlarn belirlenmesi aamasnda buna izin verilmemitir. Bu bakmdan, sandk kurulu bakanlarnn kamu görevlisi olmayanlardan belirlenmesini izah etmeye çalan baz ilçe seçim kurullarnn Kanunun 23. maddesinin son fkrasn referans göstermelerine itibar edilmemitir ifadesi kullanld.

Ana Sayfaya Git