İşte Güzel’e ret gerekçe

HDP’li Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasının iptali başvurusunda ret gerekçesi açıklandı

Haberler 28.04.2022 - 01:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesinin, HDP Diyarbakr Milletvekili Semra Güzelin yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararlarnn iptal isteminin reddine ilikin kararnn gerekçesinde, ilgili ilemlerin anayasa, kanun ve TBMM çtüzüüne aykr olmad ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun Güzelin yasama dokunulmazln kaldran 1 Mart tarihli iki ayr TBMM kararnn iptal isteminin reddine ilikin 22 Marttaki kararnn gerekçesi, bugünkü Resmi Gazetede yaymland.

GÜZELN TRAZINA RED GEREKçES

Buna göre, HDP Grup Bakanvekili Hakk Saruhan Oluçun bavurusu üzerine iptal istemini görüen Yüksek Mahkeme, her iki kararn da anayasa, kanun ve TBMM çtüzüüne aykr olmadna, iptal istemlerinin reddine karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin kararnn gerekçesinde, Güzel hakknda silahl terör örgütüne üye olma suçunu iledii iddiasyla soruturmalar yürütüldüü, ardndan Ankara Cumhuriyet Basavclnca yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talepli fezleke düzenlenerek Adalet Bakanl ve Cumhurbakanl araclyla TBMM Bakanlna gönderildii ifade edildi.

Konuyla ilgili Cumhurbakanl tezkeresinin TBMMde ilgili komisyona havale edildii, komisyon tarafndan rapor hazrlanmak üzere Hazrlk Komisyonu kurulduu, raporlarn ardndan da Karma Komisyon tarafndan 22 ubatta Güzel hakkndaki 2 ayr soruturma dosyas bakmndan dokunulmazlnn kaldrlmasna oy çokluu ile karar verildii bildirildi. Bu raporlarn da TBMM Bakanlna sunulduu anlatlan kararda, TBMM Genel Kurulu tarafndan 1 Martta komisyon raporlar dorultusunda ilgili kararn alnd aktarld.

çTÜZÜE AYKIRI BR YÖN YOK

Yüksek Mahkemenin kararnda, konuyla ilgili TBMMde Hazrlk Komisyonunun oluturulmas ve Karma Komisyonun faaliyetlerinin anayasa ve TBMM çtüzüüne aykr bir yönünün bulunmad kaydedildi.

Genel Kurulda baka dosyalar bulunmasna ramen Güzel hakkndaki dosyann öncelikle görüülmesinin siyasi sebeplerle yapld iddiasna ilikin ise kararda, bu kararn AK Partinin önerisi ile Genel Kurulda kabul edilmesiyle gerçekletii, bunun da içtüzüe aykr olmad tespitine yer verildi.

Anayasann 83üncü maddesine atf yaplan kararda, yasama sorumsuzluunun amacnn, TBMM üyelerinin meclis çalmalarnda görevlerini yaparken söyleyecekleri söz ve düüncelerinden ve belirtecekleri oylarndan dolay herhangi bir soruturmaya uramalarn önlemek olduuna iaret edildi. Kararda, Güzel hakkndaki dosya içeriklerinin incelendiinde, suç isnadna konu eylemlerin Meclis çalmalaryla ilikisinin olmadnn açk olduu belirtildi.

GZL TANIK TEHS ETT

Semra Güzelin yasama dokunulmazlnn kaldrlmas ilemi sonrasnda delillerin takdirinin yarg organlarnn yetkisinde olduu aktarlan kararda, Yüksek Mahkemece yaplan incelemenin suçun unsurlarnn gerçekleip gerçeklemediine yönelik bir deerlendirme içermedii bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Basavclnn soruturma dosyalarna da deinilen kararda, PKK/KCKnn deifresine yönelik çalmalar kapsamnda 2018de dinlenen bir gizli tann Güzeli tehis ettii bilgisine yer verildi.

Gizli tann Güzelin PKKnn çat yaplanmas olan KCKnn kadn yaplanmalarndan TJA içinde yer aldn, sonrasnda PKK terör örgütünün sözde meclisi olan DTK içinde faaliyet yürütmeye baladn, DTKnn toplantlarna katldn, KCKdan olan referans sayesinde de milletvekilliine aday gösterildiini iddia ettii, ayrca fotoraf üzerinden de Güzeli tehis ettii belirtildi.

Kararda ayrca, ölü olarak ele geçirilen bir teröristten çkan not defterinde Güzele ait telefon numarasnn yazl olduu, bir baka numarann ise terörizmin finansmannn önlenmesi hakknda kanuna muhalefet suçundan dava açlan baka bir ahsa ait olduu, Güzelin bu numara ile çok sayda görüme kaydnn tespit edildii, ayrca Güzelin örgüt kamplarnda çekilmi fotoraflarnn ele geçirildii anmsatld.

Yüksek Mahkemenin kararnda, unlar ifade edildi:

Yasama dokunulmazlnn kaldrlmas talebinden dava konusu kararlarn kabulüne kadar gerçekletirilen davranlar, dokunulmazln kaldrlmasna karar veren çounluun tutumu, komisyonlar ve Genel Kuruldaki görümeler, dokunulmazln kaldrlmasna yol açan isnadn arl ve ciddilii yönünden ileri sürülen gerekçeler ve ortaya konulan deliller ile kararlarn alnmasndaki usul ve süreç incelendiinde dokunulmazln kaldrlmasnn Anayasaya, kanuna ve TBMM çtüzüüne aykr olmad anlalmtr. Açklanan nedenlerle yasama dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin TBMM kararlarnn iptalleri talebinin reddi gerekir.

Ana Sayfaya Git