İşte normalleşme süreci!

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'normalleşme planı'nın detaylarını açıkladı: Normalleşme planına göre, 65 yaş üzeri ile 20 yaş altı bireylerin sokağa çıkma yasağı esnetildi. 7 ile giriş-çıkış sınırlaması kaldırılırken diğer 24 ile uygulanan yasak 14 gün uzatıldı. AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren hizmet vermeye başlıyor ve maske satışına izin veriliyor.

Haberler 04.05.2020 - 23:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin korona virüsü salgnyla örnek bir mücadele sergilediini söyleyerek, normal hayata dönüü kademe kademe kademe balatacaklarn belirtti. Erdoan, hükümetin hazrlad normalleme plannn detaylarn açklad. Plana göre, 65 ya üzeri ile 20 ya alt bireylerin sokaa çkma yasa esnetildi. 7 ile giri-çk snrlamas kaldrlrken dier 24 ile uygulanan yasak 14 gün uzatld. AVMler 11 Maystan itibaren hizmet vermeye balyor ve maske satna izin veriliyor.

Erdoan, Tarabyadaki Huber Kökünde video konferans yöntemiyle düzenlenen Cumhurbakanl Kabine Toplantsnn ardndan yapt açklamada, dünyann tamamyla birlikte Türkiyeyi de etkileyen Kovid-19 salgnnda önemli bir dönüm noktasna gelindiini dile getirdi.

Hastaln ar etkilerinin görüldüü 65 ya üstü ile hastalk taycs olma ihtimalleri bulunan 20 ya altna getirdikleri sokaa çkma snrlamasnn, salgnn yaylmasn ciddi oranda engellediini vurgulayan Erdoan, büyükehirler ile Zonguldakta uygulanan hafta sonlar ve resmi tatillerde sokaa çkma snrlandrmasnn salgnla mücadeleye büyük faydasnn olduunu söyledi.

Cumhurbakan Erdoan, Salk Bakanl bünyesindeki Bilim Kurulu ile yakn i birlii halinde alnan tedbirler sayesinde bugünlere gelindiine dikkati çekti. Erdoan, 83 milyon vatandamn her birine, salgna kar yürüttüümüz mücadeleye verdikleri destek, gösterdikleri sabr için ahsm ve Kabinem adna ükranlarm sunuyorum. nallah bu gayretlerimizin karln önümüzdeki dönemde hep birlikte alacaz. diye konutu.

Alnan tedbirlerin önemli bir ksmnda 1,5 ayn geride brakldn hatrlatan Erdoan, bu süre boyunca okuluna gidemeyen örencilerin, i yerini açamayan esnafn, çalamayan içilerin, sokaa çkamayan gençlerin ve yallarn, hayatn snrlandrmak zorunda kalan tüm vatandalarn eski günlerini özlediklerini bildiklerini vurgulad.

NORMAL HAYATA DÖNÜÜ KADEME KADEME BALATACAIZ

Erdoan, konumasn öyle sürdürdü: Elbette normal hayata dönüü kademe kademe balatacaz. Ancak, u gerçei asla aklmzdan çkarmamamz gerekiyor. Dünyann tamamyla birlikte ülkemizde de hiçbir ey tam manasyla eskiden bildiimiz normal düzene dönmeyecektir, dönemeyecektir. Salgnn daha ne kadar sürecei, hastala çare olacak ilaçlarn ne zaman bireylerin kullanmna sunulabilecei henüz belli deildir. Bunun için evet, normale döneceiz, ama bu yeni bir normal olacaktr. Snrlamalarn bir ksm azaltlarak da olsa sürecektir. Kalabalk yerlerde maske kullanm ve fiziki mesafeye riayet ile temizlik kurallaryla ilgili titizlik devam edecektir.

Salgnn tamamen bitmedii ülkeler sebebiyle uluslararas seyahatlerin ne zaman tam anlamyla açlacann hala belirsiz olduunu ifade eden Erdoan, küresel ekonomik ve siyasi dengelerdeki sarsntnn karlarna nasl bir tablo ortaya çkartacann meçhul olduunu söyledi.

MAYIS AYI NORMALLEME PLANI

lk olarak mays ay normalleme plann paylaan Erdoan, u açklamalarda bulundu: Salk Bakanlmz, ülkemizdeki tüm sektörlerde normalleme sürecinde uygulanacak salgn tedbirlerine ilikin rehber dokümanlar hazrlayarak ilgili kurumlara göndermeye balad. Tüm kurumlar ve iletmeler, faaliyetlerini bu rehber dokümanlardaki kurallara uygun ekilde yürütecek. lk müjdemiz 65 ya üzeri ile 20 ya alt vatandalarmzadr. 65 ya üstü gruba, ilk etapta, sokaa çkma snrlandrmas günlerinin birinde ve 4 saat süreyle, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dar çkabilme imkan getiriyoruz. lk uygulamay da bu hafta sonu 10 Mays Pazar günü 11.00 ile 15.00 saatleri arasnda gerçekletiriyoruz.

20 ya alt için ise bu esnemeyi iki grup halinde uygulanacaz. 0-14 ya grubu hafta içinde, 13 Mays çaramba günü, yine 11.00 ile 15.00 saatleri arasnda, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dar çkartlabilecek. 15-20 ya grubu ise 15 Mays Cuma günü, yine ayn artlarda ve ayn saatlerde dar çkarak, hava alp dinlenebilecek. Kurallara riayet düzeyine bakarak, sonraki haftalarda da ayn uygulamay devam ettireceiz.

BU HAFTA SONU DA SOKAA çIKMA SINIRLAMASI UYGULAMASI SÜRECEK

Cumhurbakan Erdoan, bu hafta sonu da sokaa çkma snrlamas uygulamasn sürdüreceklerini belirterek, u bilgileri verdi: Halen 31 ilde uygulanan ehirleraras giri-çk snrlandrmasn, ilk etapta, bu geceden itibaren 7 ilimiz için bitiriyoruz. Bu illerimiz, Antalya, Aydn, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muladr. Her hafta illerimizle ilgili deerlendirme yapacak, gelimelere göre karar vereceiz. Dier 24 ilimizdeki giri-çk snrlamas 15 gün süreyle uzatlmtr.

stanbul, Ankara ve zmirdeki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulamasn 5 Mays itibariyle sona erdiriyoruz.

Gereken temizlik artlarnn salanmas, randevu sistemiyle çallmas ve koltuk saysnn yars kadar müteriye hizmet verilmesi artyla, berber, kuaför, güzellik salonu gibi iletmeler 11 Maysta faaliyete geçebilecek. Ayn ekilde, Salk Bakanlnn ve Ticaret Bakanlnn belirledii kurallara uyulmas artyla alveri merkezleri 11 Maystan itibaren hizmet vermeye balayabilecek. Giyim eyas, ayakkab, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satld iletmeler, belirlenen artlara uymak kaydyla, 11 Maysta hizmete açlabilecek.

Normalleme sürecinin bir parças olarak, bugüne kadar piyasada satna izin vermedikleri cerrahi maske ve bez maske satna, halkn kolayca ulaabilecei yerlerde izin vermeyi planladklarn söyleyen Erdoan, maske türlerine göre bir üst fiyat belirlenerek, halkn madur edebilecei giriimlerin de önünün kesileceini vurgulad. Bu yl hac ibadetinin yerine getirilip getirilemeyecei ile ilgili olarak, Diyanet leri Bakanlnn, gerekli görümeleri yaparak karar vereceini bildiren Erdoan, bu meselede slam aleminin geni bir istiareyle ortak karar almas gerektiine dikkati çekti.

ASKERYEDE ATAMA, GÖREVLENDRMELER

Milli Savunma Bakanlnn atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetlerinin 1 Haziranda, celp ilemlerinin 5 Haziranda, bedelli askerlik ilemlerinin ise 20 Haziranda yeniden balayacan, belediyelerin kredi ilemleri ile ller Bankas ihalelerinin 27 Maysta yeniden açlacan aktaran Erdoan, Salgn hastanelerinin saylar 1 Hazirandan itibaren azaltlarak, bu kurulularn hasta kabulüne ve normal ileyie balamalar salanacaktr. diye konutu.

Erdoan, eitimde attklar admlar Salk Bakanlnn ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri dorultusunda belirlediklerini ifade ederek, Buna göre, Yükseköretim Kurumlar Snav 27-28 Haziranda, Liselere Geçi Snav 20 Haziranda, Askeri Örenci Snav 14 Haziranda yaplacaktr. Üniversiteler 15 Haziranda akademik takvime dönebilecekler. Adliyeler, ara verilen duruma, keif, yarg süresi, uzlatrmac görevlendirmesi, icra-iflas takiplerinin durdurulmas uygulamalar 15 Haziranda sona erecek. deerlendirmesini yapt.

Salk Bakanlnn ve Bilim Kurulunun görülerine uygun ekilde hazrlanan normalleme plann, daha önce de belirtii gibi dinamik bir ekilde uygulayacaklarn dile getiren Erdoan, öyle devam etti:

Tedbirsiz tevekkül cehalet alametidir. Biz, salgnla mücadele için bilim insanlarmzn söyledii her tedbiri harfiyen yerine getirmek suretiyle, Allahn bir kaderinden bir dier kaderine snacaz. Salgn hastaln olduu yerde veya olduu yere gidilmemesi, bulunulan yerde salgn hastalk varsa oradan da çklmamasn tavsiye eden bir Peygamberin ümmetine yakan ite budur. Dünyann özellikle salgn sonras, hiçbir bakmdan asla yeniden eskisi gibi olamayaca bir dönemden geçtiimizi unutmamalyz. Bu sürecin ülkemizde de siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel her türlü alanda yeni bir silkinie, yeni bir uyana, yeni bir dirilie vesile olmasn diliyoruz. çünkü ülkemizde, maalesef, tek parti devrinden beri bu millete maddi-manevi eziyet eden bir anlayn, salgn günlerinde dahi içindeki kini, nefreti, karanl ortala saçmaktan geri durmayan örnekleriyle karlayoruz.

Cumhurbakan Erdoan, milli iradenin üstünlüünü, demokrasiyi, hakk, hukuku, adaleti, sand hazmedemeyen bu faist zihniyetin hala vesayet, darbe ve cunta özlemiyle yanp tututuunu bildirdi.

CHP yöneticilerinin sadece son bir haftadaki beyanlarn alt alta koyduunuzda ortaya çkan tablo bize bunu söylüyor. diyen Erdoan, bu zihniyetin ülkenin 70 yllk demokrasi tecrübesinden zerre kadar nasiplenmediinin anlaldn kaydetti.

Erdoan, Demokratik yöntemlerle iktidara gelmek yerine, darbeyle ülkenin yönetimini gasbetme hevesiyle hareket edenler, 15 Temmuzda milletten aldklar derse ramen ayn yolda yürümekte srar ediyorlar. Sadece son günlerdeki kötü örnekler bile, karmzdaki hastalkl zihniyetin asla iflah olmayacann delilidir. diye konutu.

SÜREKL FTRA ATILARAK, NSANLARIN MAHREMYETNE GRLEREK SYASET YAPILMAZ.

CHP yöneticilerinin siyaset diye sergiledikleri tavrlarn dünyann hiçbir yerinde demokrasiyle, hukukla ve hatta insanlkla badamayacana dikkati çeken Erdoan, Sürekli yalan söyleyerek siyaset yaplmaz. Sürekli yanl bilgilerle insanlar hakszca itham edilerek siyaset yaplmaz. Sürekli iftira atlarak, insanlarn mahremiyetine girilerek siyaset yaplmaz. Doru olmadn çok iyi bildikleri konular, pervaszca ve yol açt sosyal, siyasi, ekonomik sonuçlar umursamadan tartmaya açanlarn yaptklar iin ad siyaset deildir. Gerçi bunlarn kasetle göreve gelmi genel bakanlar da yllardr ayn yöntemleri kullanyor. Hal böyle olunca yardmclarna, il bakanlarna diyecek söz bulamyoruz. deerlendirmesini yapt.

Erdoan, CHPnin bu tarz yüzünden, yeni nesillerin siyasetten soumasndan endie ettiklerini belirterek, kadnlar ve gençleri siyasi karar alma mekanizmalarnda daha etkin ekilde yer almaya davet ederken bu tür kötü örneklerin gayretlerini sekteye uratmasna asla izin veremeyeceklerini söyledi.

Siyasetin kalitesini artrmann yolu, bu kirli zihniyeti ülkemizden tasfiye etmekten geçiyor. ifadelerini kullanan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü: Aziz milletim... CHP yöneticileri ile ayn zihniyetin medyadaki ve dier mahfillerdeki mensuplarn buradan bir kez daha ikaz ediyorum. Beyhude yere uramayn. Türk Milleti, sizi ne o sandktan çkartr, ne de srtnz yaslamaya çaltnz darbecilere meydan brakr. çünkü siz kesinlikle milli deilsiniz, yerliliiniz de tartlr. çünkü siz bu halkn inancna, tarihine, kültürüne, gönül dünyasndaki szlara saygl deilsiniz. çünkü siz bu ülkede ne kadar bozguncu, ne kadar sapkn, ne kadar azgn varsa hep onlarla birlikte oldunuz, asla milletin safnda yer almadnz. çünkü sizin ne tarihi, ne manevi, ne ahlaki bir nirengi noktanz, omurganz, davanz, kavganz var. çünkü siz mitolojideki sadece dümanlktan, nefretten, korkudan, kargaadan, acdan beslenen yaratklar gibisiniz. Ne bu ülkeye ne bu millete ne insanla dokunan en küçük bir faydanz olmad gibi verdiiniz zararlarn haddi hesab yok.

Ana Sayfaya Git