İşte yargıda ilk paket

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu

Haberler 01.10.2019 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yarg Reformu Strateji Belgesi kapsamnda belirlenen amaç ve hedefler dorultusunda düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Bakanlna sunuldu.

AK Parti milletvekillerince hazrlanan Ceza Muhakemesi Kanunu ve Baz Kanunlarda Deiiklik Yapan Kanun Teklifi, baro levhasna kaytl ve en az 15 yl kdemi bulunan avukatlara hususi damgal pasaport verilebilmesine imkan tanyor.

Ancak avukatlarn haklarnda, Türk Ceza Kanununda belirtilen suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlardan dolay soruturma veya kovuturma bulunmamas art aranacak.

Teklif, milli güvenlie tehdit oluturduu tespit edilen yap, oluum, gruplara, terör örgütlerine üyelii, iltisak ya da bunlarla irtibat nedeniyle haklarnda idari ilem tesis edilenler ile suç soruturmas veya kovuturmas nedeniyle pasaportlar iptal edilen ya da pasaport talepleri reddedilenlere yönelik düzenleme içeriyor.

Haklarndaki idari veya adli ilemler lehine sonuçlansa da pasaportlar iptal edilenler veya pasaport verilmesi talepleri reddedilenlere, belirli koullarn bulunmas durumunda kolluk birimlerince yaplacak aratrma sonucuna göre çileri Bakanlnca pasaportlar verilebilecek.

Bu maddeden OHAL kapsamnda kabul edilen kanunlar uyarnca kamu görevinden çkarlmalar veya rütbelerinin alnmas nedeniyle pasaportlar iptal edilenler, OHAL Kapsamnda Alnan Tedbirlere likin KHKnin Deitirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 5. maddesi ve 375 sayl KHKnin geçici 35. maddesi uyarnca pasaportlar iptal edilenler, mahkemelerce yurtdna çkmalar yasaklananlar hariç olmak üzere pasaportlar iptal edilenler ile haklarnda pasaport verilmemesine yönelik idari ilem tesis edilmi olanlar yararlanacak.

Ancak haklarnda ayn nedenlerden dolay devam etmekte olan herhangi bir idari veya adli soruturma veya kovuturma bulunmamas, kovuturmaya yer olmadna, beraatine, ceza verilmesine yer olmadna, davann reddine veya dümesine karar verilmesi, mahkumiyet karar bulunanlardan cezasnn tümüyle infaz edilmesi veya ertelenmesi, hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verilmesi artlar aranacak.

-Hukuk Mesleklerine Giri Snav

Avukatlk staj ve noterlik staj bavurularnda Hukuk Mesleklerine Giri Snavnda baarl olma artlar aranacak.

lgili kanunlarda belirtilen artlara ek olarak; hakim adayl snavna girmek ve avukatlk veya noterlik stajna balamak için Hukuk Mesleklerine Giri Snavnda veya dari Yarg Ön Snavnda baarl olmak art gerekecek.

Hukuk Mesleklerine Giri Snavna, hukuk fakültesinden mezun olanlar ile yabanc bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiyedeki hukuk fakülteleri programlarna göre eksik kalan derslerden snava girip baarl olmak suretiyle denklik belgesi alanlar girebilecek. Snav ylda en az bir defa yaplacak.

dari Yarg Ön Snavna, hukuk bilgisine programlarnda yeterince yer veren siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarnda en az 4 yllk yüksekörenim yapm veya bunlara denklii kabul edilmi yabanc öretim kurumlarndan mezun olanlar girebilecek. Snav, 2 ylda en az bir defa olacak ekilde dier snav gibi Adalet Bakanl ile imzalanacak protokole göre Ölçme, Seçme ve Yerletirme Merkezince yaplacak.

Snavlar test eklinde olacak, en az 150 soru sorulacak ve 100 puan üzerinden en az 70 puan alanlar baarl saylacak.

-3 ay içinde karara balanacak

Ayn veya farkl bölge idare mahkemesi dairelerince benzer olaylarda verilen kesin nitelikteki kararlar arasndaki aykrlk veya uyumazln giderilmesine ilikin gerekçeli istemler, uyumazln konusuna göre Dantay dari veya Vergi Dava Daireleri kurullarnca 3 ay içinde karara balanacak. Aykrlk veya uyumazln giderilmesine ilikin olarak verilen kararlar kesin nitelikte olacak.

Hukuk yarglamasnda uygulanan ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruma icrasna dair hükümler, idari yargda da uygulanacak.

-Aday saysnn yüzde 20sini geçemeyecek

dari yarg hakim adaylna hukuk fakültesi mezunu olmayanlar arasndan yaplacak atamalarda, alan ve say snrlamas getiriliyor. Siyasal bilgiler, idari bilimler, iktisat ve maliye alanlarndan mezun olanlar, hakim adaylna atanabilecek. Ancak bu kiilerden atananlarn says, her dönemde atanacak toplam aday saysnn yüzde 20sini geçemeyecek.

Hukuk fakültesi mezunlarnn Adli veya dari Yarg Hakim Adayl Yazl Yarma Snavna girebilmeleri için Hukuk Mesleklerine Giri Snavnda; hukuk fakültesi mezunu olmayanlarn dari Yarg Hakim Adayl Yazl Yarma Snavna girebilmeleri için dari Yarg Ön Snavnda baarl olmalar gerekecek.

Adli yarg hakim adayl yazl yarma snav alan bilgisi konular arasnda i hukuku da yer alacak.

-Mülakat Kurulu 7 üyeden oluacak

Mülakat Kurulunun üye says 5ten 7ye çkarlacak, Hakimler ve Savclar Kurulu Genel Sekreteri ile Türkiye Adalet Akademisi Danma Kurulundan bir üye de kurulda bulunacak.

Türkiye Adalet Akademisi Danma Kurulunda; Yargtay veya Dantay mensubunun birden fazla olmas halinde bu kiiler arasndan, Yargtay veya Dantay mensubu bulunmamas halinde kurulda görev yapan hakim ve savclar arasndan her snav için Danma Kurulunca, üye tam saysnn salt çounluunun gizli oyuyla, snavn türüne göre bir asl üye Mülakat Kuruluna seçilecek.

Teklif, Türkiye Adalet Akademisinde ders verenlere ödenecek ders ücretlerini de düzenliyor. Akademiye öretim eleman olarak atanan veya görevlendirilen hakim ve savclar ile Yükseköretim Kanunu hükümlerine göre akademide görevlendirilen öretim elemanlarna haftalk 10 ders saatini aan ksm için ders ücreti ödenecek.

Akademide ders vermekle görevlendirilen Yargtay ve Dantay üyeleri, hakim, savclar, avukatlar, noterler ve alannda uzman kiiler, verdikleri her ders için ders ücreti alacak.

Akademide ders verenlerden üniversite öretim eleman olmayanlar bakmndan birinci derecede olanlar için profesörlere, ikinci derecede olanlar için doçentlere, üç veya daha aa derecede olanlar ile kamu görevlisi olmayanlar için öretim görevlilerine, Yükseköretim Personel Kanununa göre ödenen kadar ders ücreti ödenecek.

Üniversite öretim elemanlarnn akademide ders vermesini salamak amacyla bu kiilere Yükseköretim Personel Kanununa göre ödenenin bir kat fazlas ders ücreti ödenmesi de öngörülüyor.

Teklife göre, haber verme snrlarn amayan veya eletiri amacyla yaplan düünce açklamalar suç oluturmayacak.

Teklifle, uzmanlarn aile mahkemesi bünyesine atanmalar usulünden vazgeçiliyor, adliyelerde kurulacak müdürlükler bünyesine alnyor. Aile mahkemelerinde, Adalet Bakanlnca adliyelerde görevlendirilen psikolog, pedagog ve sosyal çalmaclardan yararlanlacak.

- Soruturma evresinde tutukluluk süresi

Teklife göre, uzlama kapsamndaki suçlar hariç olmak üzere, yalnz adli para cezasn gerektiren veya kanun maddesinde öngörülen hapis cezasnn yukar snr alt ay amayan suçlarda, ön ödeme miktar birer ay ara ile üç eit taksitle ödenebilecek.

Taksitlerin süresinde ödenmemesi halinde ön ödemenin gereinin yerine getirilmedii kabul edilecek ve soruturmaya devam edilecek.

Cinsel saldr ve cinsel istismar suçu madurlarnn ifade ve beyanlarnn hukuka aykr olarak bakalarna verilmesi veya yaylmas veyahut bakalarnca ele geçirilmesi fiilleri, söz konusu suçun nitelikli hali olarak kabul edilecek ve ceza bir kat artrlacak.

Soruturma evresinde tutukluluk süresi, ar ceza mahkemesinin görevine girmeyen iler bakmndan alt ay, ar ceza mahkemesinin görevine giren iler bakmndan ise bir yl geçemeyecek ancak Türk Ceza Kanununun 2. kitap 4. ksmnda yer alan devletin güvenliine kar suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin ileyiine kar suçlar, milli savunmaya kar suçlar ve devlet srlarna kar suçlar ve casusluk; Terörle Mücadele Kanunu kapsamna giren suçlar ve toplu ilenen suçlar bakmndan bu süre en çok bir yl alt ay olacak, gerekçesi gösterilerek alt ay daha uzatlabilecek.

Bu maddede öngörülen tutukluluk süreleri, fiili iledii srada 15 yan doldurmam çocuklar bakmndan yar orannda, 18 yan doldurmam çocuklar bakmndan ise dörtte üç orannda uygulanacak.

Uzlatrma ve ön ödeme kapsamndaki suçlar hariç olmak üzere, cumhuriyet savcs, üst snr iki yl veya daha az süreli hapis cezasn gerektiren suçlardan dolay, yeterli üphenin varlna ramen kamu davasnn açlmasnn be yl süre ile ertelenmesine karar verebilecek. Suçtan zarar gören veya üpheli, bu karara itiraz edebilecek.

Bu madde hükümleri, örgüt faaliyeti çerçevesinde ilenen suçlar, kamu görevlisi tarafndan görevi sebebiyle veya kamu görevlisine kar görevinden dolay ilenen suçlar ile asker kiiler tarafndan ilenen askeri suçlar, cinsel dokunulmazla kar ilenen suçlar hakknda uygulanmayacak.

- ade edilecek iddianameler

Suçun sübutuna dorudan etki edecek mevcut bir delil toplanmadan düzenlenen iddianameler;

Ön ödemeye veya uzlatrmaya ya da seri muhakeme usulüne tabi olduu soruturma dosyasndan açkça anlalan ilerde ön ödeme veya uzlatrma ya da seri muhakeme usulü uygulanmakszn düzenlenen iddianameler;

Soruturma veya kovuturma yaplmas izne veya talebe bal olan suçlarda izin alnmakszn veya talep olmakszn düzenlenen iddianameler, iade edilecek.

Soruturma veya kovuturma evresinde, dava nakli veya adli tp ilemleri nedeniyle yerleim yeri dnda bir yere gitme zorunluluu domas halinde madurun yapm olduu konaklama, iae ve ulam giderleri, Adalet Bakanl bütçesinden karlanacak.

- Beyanlar uzmanlar araclya alnacak

Cumhuriyet savcs veya hakim tarafndan ifade ve beyannn özel ortamda alnmas gerektii ya da üpheli veya sank ile yüz yüze gelmesinde saknca bulunduu deerlendirilen çocuk veya madurlarn ifade ve beyanlar özel ortamda uzmanlar araclyla alnacak.

Cinsel istismar maduru olan çocuklarn soruturma evresindeki beyanlar, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde cumhuriyet savcsnn nezaretinde uzmanlar araclyla alnacak.

Madur çocuun beyan ve görüntüleri kayda alnacak. Kovuturma evresinde ise ancak maddi gerçein ortaya çkarlmas açsndan madur çocuun beyannn alnmas veya bakaca bir ilem yaplmasnda zorunluluk bulunmas halinde bu ilem, mahkeme veya görevlendirecei naip hakim tarafndan bu merkezlerde uzmanlar araclyla yerine getirilecek. Madur çocuk yarg çevresi ve mülki snrlara baklmakszn en yakn merkeze götürülmek suretiyle ilemler yerine getirilecek.

Beyan ve görüntülerin kayda alnmasnda madurun rzas aranacak.

Kayda alnan beyan ve görüntüler dava dosyasnda saklanacak ve gizlilii için gerekli tedbirler alnacak.

- Seri muhakeme usulü

Teklifle, seri muhakeme usulü yarg sistemine dahil ediliyor.

Soruturma evresi sonunda kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine karar verilmedii takdirde seri muhakeme usulü uygulanacak.

Seri muhakeme usulü, TCKde yer alan, hakk olmayan yere tecavüz; genel güvenliin kasten tehlikeye sokulmas trafik güvenliini tehlikeye sokma; gürültüye neden olma; parada sahtecilik; mühür bozma; resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan; kumar oynanmas için yer ve imkan salama; bakasna ait kimlik veya kimlik bilgilerinin kullanlmas suçlar ile Ateli Silahlar ve Bçaklar ile Dier Aletler Hakknda Kanun, Orman Kanunu; Rulet, Tilt, Langrt ve Benzeri Oyun Alet ve Makinalar Hakknda Kanun; Kooperatifler Kanununda yer alan baz suçlarda uygulanacak.

Cumhuriyet savcs veya kolluk görevlileri, üpheliyi, seri muhakeme usulü hakknda bilgilendirecek.

Cumhuriyet savcs tarafndan seri muhakeme usulünün uygulanmas üpheliye teklif edilecek ve üphelinin müdafi huzurunda teklifi kabul etmesi halinde bu usul uygulanacak.

Cumhuriyet savcs, suçun kanuni tanmnda öngörülen cezann alt ve üst snr arasnda tespit edecei temel cezadan yar orannda indirim uygulamak suretiyle yaptrm belirleyecek.

Sonuç olarak belirlenen hapis cezas, cumhuriyet savcs tarafndan koullar bulunmas halinde Türk Ceza Kanununa göre seçenek yaptrmlara çevrilebilecek veya ertelenebilecek.

Bu madde kapsamnda yaptrm uygulanmas, güvenlik tedbirlerine ilikin hükümlerin uygulanmasna engel tekil etmeyecek.

Cumhuriyet savcs, üpheli hakknda seri muhakeme usulünün uygulanmasn yazl olarak görevli mahkemeden talep edecek.

Mahkeme, üpheliyi müdafi huzurunda dinledikten sonra eylemin seri muhakeme usulü kapsamnda olduu kanaatine varrsa talepte belirlenen yaptrm dorultusunda hüküm kuracak; aksi takdirde talebi reddedecek ve soruturmann genel hükümlere göre sonuçlandrlmas amacyla dosyay cumhuriyet basavclna gönderecek.

Mazeretsiz olarak mahkemeye gelmeyen üpheli, bu usulden vazgeçmi saylacak.

Seri muhakeme usulünün herhangi bir sebeple tamamlanamamas veya soruturmann genel hükümlere göre sonuçlandrlmas amacyla cumhuriyet basavclna gönderilmesi hallerinde, üphelinin seri muhakeme usulünü kabul ettiine ilikin beyanlar ile bu usulün uygulanmasna dair dier belgeler, takip eden soruturma ve kovuturma ilemlerinde delil olarak kullanlamayacak.

Suçun itirak halinde ilenmesi durumunda üphelilerden birinin bu usulün uygulanmasn kabul etmemesi halinde seri muhakeme usulü uygulanmayacak.

Seri muhakeme usulü, ya küçüklüü ve akl hastal ile sar ve dilsizlik hallerinde uygulanmayacak.

Resmi mercilere beyan edilmi olup da soruturma dosyasnda yer alan adreste bulunmama veya yurt dnda olma ya da baka bir nedenle üpheliye ulalamamas halinde seri muhakeme usulü uygulanmayacak.

Cumhuriyet savcsnn talebi dorultusunda mahkemece kurulan hükme itiraz edilebilecek.

- Basit yarglama usulü

Teklifle, yarg sistemine dahil edilmesi öngörülen ikinci düzenleme ise basit yarglama usulü.

Asliye ceza mahkemesince, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezasn veya üst snr iki yl veya daha az süreli hapis cezasn gerektiren suçlarda basit yarglama usulünün uygulanmasna karar verilebilecek.

Basit yarglama usulünün uygulanmasna karar verildii takdirde mahkemece iddianame, sank, madur ve ikayetçiye tebli edilerek, beyan ve savunmalarn 15 gün içinde yazl olarak bildirmeleri istenecek.

Tebligatta duruma yaplmakszn hüküm verilebilecei hususu da belirtilecek. Ayrca, toplanmas gereken belgeler, ilgili kurum ve kurululardan talep edilecek.

Beyan ve savunma için verilen süre dolduktan sonra mahkemece duruma yaplmakszn ve cumhuriyet savcsnn görüü alnmakszn hüküm kurulacak. Mahkumiyet karar verildii takdirde sonuç ceza dörtte bir orannda indirilecek.

Mahkemece, koullar bulunmas halinde ksa süreli hapis cezas seçenek yaptrmlara çevrilebilecek veya hapis cezas ertelenebilecek ya da uygulanmasna sank tarafndan yazl olarak kar çklmamas kaydyla hükmün açklanmasnn geri braklmasna karar verilebilecek.

Hükümde, itiraz usulü ile itirazn sonuçlar belirtilecek.

Mahkemece gerekli görülmesi halinde bu madde uyarnca hüküm verilinceye kadar her aamada duruma açmak suretiyle genel hükümler uyarnca yarglamaya devam edilebilecek.

Basit yarglama usulü, ya küçüklüü, akl hastal, sar ve dilsizlik halleri ile soruturma veya kovuturma yaplmas izne ya da talebe bal olan suçlar hakknda uygulanmayacak.

Basit yarglama usulü, bu kapsama giren bir suçun, kapsama girmeyen baka bir suçla ilenmi olmas halinde uygulanmayacak.

- Basit yarglama usulünde itiraz

Basit yarglama usulünce verilen hükümlere kar itiraz edilebilecek. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleecek.

tiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruma açlacak ve genel hükümlere göre yarglamaya devam olunacak. Taraflar gelmese bile duruma yaplacak ve yokluunda hüküm verilebilecek.

ve çalma hürriyetinin ihlali; güveni kötüye kullanma; suç eyasnn satn alnmas veya kabul edilmesi suçlar da uzlatrma kapsamna alnyor.

Uzlatrma kapsamna giren bir suçun, bu kapsama girmeyen baka bir suçla ayn madura kar ilenmi olmas halinde uzlatrma hükümleri uygulanmayacak.

Ceza dairelerinin temyiz edilebilecek kararlar

Buna göre, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerince duruma açlmakszn, cezay kaldran veya cezada indirim yaplmasn gerektiren ahsi sebeplere ya da ahsi cezaszlk sebeplerine bal olarak daha az ceza verilmesini veya ceza verilmesine yer olmadna karar verilmesini gerektiren hallerde, hukuka aykrln düzeltilerek istinaf bavurusunun esastan reddine karar verilebilecek.

Teklifle, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin bozma yetkisine yenileri ekleniyor.

Bölge adliye mahkemesi, soruturma veya kovuturma artnn gerçeklemediinin veya ön ödeme ve uzlatrma usulünün uygulanmadnn anlalmas ya da davann ilk derece mahkemesinde görülmekte olan bir dava ile birlikte yürütülmesinin zorunlu olmas halinde hükmün bozulmasna ve dosyann yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere hükmü bozulan ilk derece mahkemesine veya kendi yarg çevresinde uygun görecei dier bir ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verebilecek.

Teklifle, istinaf aamasnda uygulanmas kabul edilen istisnai hükümlerin kapsam geniletiliyor.

Buna göre sank, müdafi, katlan ve vekilinin davetiye tebli olmasna ramen durumaya gelmemesi halinde durumaya devam edilerek sann sorgu tutanaklar anlatlmak suretiyle dava yokluklarnda bitirilebilecek. Sank hakknda verilecek ceza, ilk derece mahkemesinin verdii cezadan daha ar ise her durumda sann dinlenmesi gerekecek.

Teklifle, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin temyiz edilebilecek kararlarnn kapsam geniletiliyor.

Teklife göre, Türk Ceza Kanununda yer alan hakaret, halk arasnda korku ve panik yaratmak amacyla tehdit, suç ilemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, halk kin ve dümanla tahrik veya aalama, kanunlara uymamaya tahrik, cumhurbakanna hakaret, devletin egemenlik alametlerini aalama, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve devletin kurum ve organlarn aalama, silahl örgüt, halk askerlikten soutma suçlar nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararlar temyiz edilebilecek.

Ayrca, Terörle Mücadele Kanununun, terör örgütlerinin; cebir, iddet veya tehdit içeren yöntemlerini meru gösteren veya öven ya da bu yöntemlere bavurmay tevik eden bildiri veya açklamalarn basmak veya yaynlamak suçlar ile Toplant ve Gösteri Yürüyüleri Kanununa kanuna aykr toplant veya gösteri yürüyüleri düzenlemek, yönetmek ve katlmak suçlar, kanuna aykr propaganda vastalar ve suç ilemeye tevik ile direnme suçlar nedeniyle de verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararlar da temyiz edilebilecek.

Düzenleme, kanunun yaymland tarihten itibaren 15 gün içinde talep etmek kouluyla ayn suçlarla ilgili olarak bölge adliye mahkemelerince verilmi kesin nitelikteki kararlar hakknda da uygulanacak. Cezas infaz edilmekte olan hükümlülerin, tutukluluunun devam edip etmeyecei hususu, hükmü veren ilk derece mahkemesince deerlendirilecek.

Teklifle, bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarna kar yaplan itirazlarn öncelikle karar veren ceza dairesi tarafndan incelenmesi, dairenin itiraz yerinde görürse kararn düzeltmesi, yerinde görmez ise itirazn ceza daireleri bakanlar kurulu tarafndan incelenmesi için bu kurula gönderilmesi salanyor.

Kurula gönderilen itiraz dosyas hakknda, kararna itiraz edilen dairenin bakan veya görevlendirecei üye tarafndan kurula sunulmak üzere bir rapor hazrlanacak. Dairenin itiraz yerinde görmemesi üzerine bakanlar kurulunun itiraz hakknda verecei kararlar ise kesin nitelikte olacak. Düzenlemeyle yaplan deiiklikler, kanunun yaymland tarihten önce itiraz yoluna bavurulup reddedilmi olan itirazlar hakknda uygulanamayacak.

- nfazn ertelenmesi ve durdurulmas

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin nfaz Hakknda Kanununda yaplan deiiklikle infazn ertelenmesine ilikin nedenler arasna yeni bir neden ekleniyor.

Buna göre, bölge adliye mahkemesinde inceleme ve kovuturmalarda verilen kararlarn sank lehine olmas halinde, bu hususlarn istinaf isteminde bulunmam olan dier sanklara da uygulanma olana varsa bu sanklarn da istinaf isteminde bulunmuçasna verilen kararlardan yararlanmas ile hükmün bozulmasnn dier sanklara etkisini düzenleyen maddenin uygulanma olanann bulunduu hallerde hükmü veren ilk derece mahkemesinden infazn ertelenmesine veya durdurulmasna ilikin karar verilmesi istenebilecek.

Karar verilmeden önce Cumhuriyet savcs ve hükümlünün görülerini yazl olarak bildirmesi istenebilecek. Karar, duruma açlmakszn verilecek ve bu karara kar itiraz yoluna gidilebilecek. Erteleme veya durdurma talebinin kabulü, güvence gösterilmesine veya dier bir arta balanabilecek.

çocuk Koruma Kanununda yaplan deiiklikle, kamu davasnn açlmasnn ertelenmesine ilikin hapis cezalarnn üst snr 15 yan doldurmam çocuklar bakmndan 5 yl olarak uygulanacak.

Teklifle, nternet Ortamnda Yaplan Yaynlarn Düzenlenmesi ve Bu Yaynlar Yoluyla lenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakknda Kanununda yaplan deiiklikle, baz suçlarda verilen eriimin engellenmesi kararlar, ihlalin gerçekletii yayn, ksm, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. eklinde) içerie eriimin engellenmesi yöntemiyle verilecek. Ancak, teknik olarak ihlale ilikin içerie eriimin engellenmesi yaplamad veya ilgili içerie eriimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemedii durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak eriimin engellenmesi karar verilebilecek.

Ana Sayfaya Git