İttifaklar başbaşa!

Sosyo Politik Saha Araştırma Merkezinin sıcak anketi. İktidar partileri "kan kaybı" yaşarken, ülkenin en büyük sorunun işsizlik olduğu vurgulanırken, Kürt sorunu yüzde 7.2'de kaldı.

Haberler 05.07.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ktidara muhalifliiyle bilinen Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezinin anketine göre, Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? sorusuna katlmclarn yantnda, AK Parti yine birinci parti çkt. Ankette dier anketlere göre yükselite olan yi Partinin yüzdelii düük gözükürken ciddi oy kayb yaayan CHPnin ise yüzde 25lerin üzerinde gösterilmesi dikkat çekti.

Sosyo Politik Saha Aratrmalar Merkezi, seçmen eilimini ölçmek amacyla Türkiye genelinde 21-28 Haziran tarihleri arasnda anket yapt. stanbul, zmir, Ankara, Adana, Ar, Batman, Bitlis, Diyarbakr, Antep, Kars, Mardin, Mersin, anlurfa, Van, Antalya, Konya, Bursa, Mula, Samsun ve Artvinde yaplan anket kapsamnda bin 8 kii ile online ve telefonla üzerinden görüme yapld. Ankette katlmclara yöneltilen sorular üç bölümden olutu. Birinci bölümde aratrma grubunun sosyo-ekonomik durumlarn tespit edecek demografik sorular; ikinci bölümde Türkiyenin öncelikli temel sorunlarna ve gündeme dair algy ölçmeye yarayacak sorular; üçüncü bölümde ise ittifaklara dair eilim ile olas Genel seçimler ve Cumhurbakanl seçimlerine dair oy verme tercihlerini ölçmeye yönelik sorular yöneltildi. Ankete katlanlarn yüzde 54,6s kadn, yüzde 45,4ü ise erkeklerden olutu.

EN ÖNEML SORUNLAR

Türkiyenin en önemli 1nci öncelikli sorunu nedir? sorusuna katlmclarn yüzde 47,9u Ekonomik kriz/isizlik, yüzde 10,9u Hukuk sisteminin mevcut durumu, yüzde 7,2si ise Kürt Sorunu eklinde yant verdi.

YEN SSTEM

Katlmclarn yüzde 58,3ü, Cumhurbakanl Hükümet Sistemine ilikin sorulan soruya baarl bulmuyorum dedii iddia edilirken, sistemi baarl bulanlarn oran yüzde 20,2 gösterildi. Mevcut hükümetin ülkeyi yönetme performansn nasl deerlendiriyorsunuz? sorusuna katlmclarn yüzde 20,7si baarl, yüzde 59,2si baarsz cevab verdi. Katlmclarn yüzde 20si ise Kararszm eklinde yant verdi.

ERKEN SEçM

Türkiyenin içinde bulunduu mevcut koullar göz önünde bulundurduunuzda, erken bir genel seçime gidilmesi gerektii düünüyor musunuz? sorusuna katlmclarn yüzde 61,4ü Evet, yüzde 22,4ü Hayr, yüzde 16,2si Kararszm eklinde yantlad.

PEKERN AçIKLAMALARI

Sedat Pekerin son dönemde içerisinde hükümet ve devlet yetkililerinin de olduu kimi isimleri zikrederek sosyal medyada ileri sürdüü iddia ve anlatlar duydunuz mu? sorusuna yüzde 87,1 Evet, yüzde 12,9 Hayr cevab verdi. Sedat Pekerin sosyal medyadaki iddialar oy verme tercihinizi etkiledi mi? sorusuna yüzde 54,9 oy verme tercihime hiçbir etkisi olmad, yüzde 23,2 oy verdiim partiye daha sk sarlmaya karar verdim, yüzde 12,9 duymadm için oy tercihime etkisi olmad, yüzde 6,4 hiçbir partiye oy vermemeye karar verdim, yüzde 2,6 oy verdiim partiyi deitirmeye karar verdim yant verildi.

AK PART-MHPDEN KAçI

Ankette, Partimi deitirmeye karar verdim diyenlerin ilk sralarn MHP, Saadet ve AK Parti seçmeni oluturdu. Katlmclarn yüzde 64,4ü iddialarn hiçbiri için etkili bir soruturma yürütüleceini düünmediini ve yüzde 14,5i bir ksmnn soruturulacan düünüyorum diye belirtti. Katlmclarn sadece yüzde 6,7si tüm iddialar için etkili bir soruturma yürütüleceini düündüünü bildirdi.

MLLET TTFAKI ÖNDE

Mevcut durumda, var olan ittifaklara oy verir misiniz? sorusuna katlmclarn yüzde 30,1i Millet ittifakna oy veririm, yüzde 29,3ü Cumhur ittifakna oy veririm, yüzde 23,9u Oy verdiim parti içinde olursa ancak oy verebilirim, yüzde 8,9u Kararszm, yüzde 7,8i Hayr, hiçbir koulda oy vermem diye yantlad.

YEN BR TTFAK

Ankette, ittifaklara dair de katlmclara soru yöneltildi. Katlmclara Sizce HDP nasl bir ittifakta yer almal? sorusu yöneltildi. Katlmclarn yüzde 35,9u Hiçbir ittifakta yer almamal, yüzde 32,8i Millet ittifaknda yer almal, yüzde 16s Deva Partisi ve CHPnin içinde olduu yeni bir ittifakta olmal, yüzde 15,3ü Cumhur ittifaknda yer almal yant verdi. HDP hiçbir ittifakta yer almamal diyen seçmenin yüzde 80,4ü önceki seçimde HDPye oy verdiini açklarken, CHPye oy vermi önemli bir seçmen grubu da içinde HDP ile Deva Partisinin olduu yeni bir ittifak önerdii görüldü.

PARTLERN BAARILARI

Katlmclara Aadaki partilerin ülke gündemine ve sorunlarn çözümüne dair yürüttüü politikalar baarl buluyor musunuz? sorusu da yöneltildi. AK Partinin yürüttüü politikalar için katlmclarn yüzde 49,4ü Baarsz, yüzde 25,8i Baarl CHPnin yürüttüü politikalar için katlmclarn yüzde 32,8i Baarsz, yüzde 28,8i Baarl HDPnin yürüttüü politikalar için katlmclarn yüzde 41,6s Baarsz, yüzde 19,9u Baarl Y Partinin yürüttüü politikalar için katlmclarn yüzde 39,7si Baarsz, yüzde 28,9u Baarl MHPnin yürüttüü politikalar için katlmclarn yüzde 62,3ü Baarsz, yüzde 7si Baarl cevab verdi.

MUHALEFET YÜKSELYOR

24 Haziran 2018de gerçekleen genel seçimlerde hangi partiye oy verdiniz? sorusuna katlmclarn yüzde 36,7si AK Parti, yüzde 25,6s CHP, yüzde 10,1i HDP, yüzde 9,8i Oy Kullanmadm, yüzde 9u Y Parti, yüzde 8i MHP ve yüzde 0,7si ise SAADET Partisi eklinde yantlar verdi. Bu Pazar bir genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz? sorusuna ise katlmclarn yüzde 29,3ü AKP, yüzde 27si CHP, yüzde 12,6s Y Parti, yüzde 11,6s HDP, yüzde 6,5i MHP, yüzde 2,9u Deva Partisi, yüzde 1,2si Gelecek Partisi ve yüzde 0,2si Saadet Partisi yant verdi. Yantlara göre AK Parti 7,4 puan, MHP 1,5 puan gerilerken, muhalefet partilerin oylarnn artt görülüyor.

SEçMLER KM KAZANIR?

Katlmclar, Sizce aday olmas halinde u andaki cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan yine seçimleri kazanr m? sorusunu yantlad. Katlmclarn yüzde 49,7si Hayr kazanmaz, yüzde 24,9u Evet ve yüzde 25,4ü Kararszm yant verdi. Ardndan yöneltilen 24 Haziran 2018de gerçekletirilen cumhurbakanl seçiminde hangi adaya oy verdiniz? sorusuna katlmclarn yüzde 41i Recep Tayyip Erdoan, yüzde 33,2si Muharrem nce, yüzde 11,6s Oy Kullanmadm, yüzde 7,4ü Selahattin Demirta ve yüzde 6,7si Meral Akener yant verdi.

ERDOANIN OYUNDAK ENGE

Bu Pazar bir Cumhurbakanl seçimi olsa hangi adaya oy verirsiniz? sorusuna ise katlmclarn yüzde 28i Recep Tayyip Erdoan, yüzde 14,6s Partimin gösterdii aday kimse ona oy veririm, yüzde 13,7si Kemal Klçdarolu, yüzde 10,6s Ekrem mamolu, yüzde 7,3ü Selahattin Demirta, yüzde 6,3ü Meral Akener yant verdi.

Ana Sayfaya Git