"İttifakların gündemde olmasının nedeni sistem değişikliğidir"

YEREL seçimlerde yaklaştıkça, ittifak olasılıkları da gündemde. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türk siyasetine getirdiği en önemli değişikliklerden birinin seçim ittifakları ve ittifak arayışları olarak göründüğünü belirten Dr. Öğretim Üyesi Alihan Limoncuoğlu, “Bundan evvel yerel seçimlerde oldukça nadir olarak görünen bu ittifakların böylesine gündeme gelmesinin sebebi hükümet sistemi değişikliğidir” ifadelerini kullandı.

Haberler 23.09.2018 - 10:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Adalet ve Kalknma Partisi (AKP) Genel Bakan ve Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Cumhur ttifaknda beraber hareket ettii Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile bir ittifak yapmak istediinin gönlünden geçtiini ifade ettiini hatrlatan stanbul Geliim Üniversitesi (GÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararas likiler Bölümü Dr. Öretim Üyesi Alihan Limoncuolu AK Partinin yaklamn öyle deerlendirdi:

Fakat partinin kurmaylar arasnda ittifak konusunda tam bir görü birlii olmadn söylemek de yaplan açklamalardan müahede edilmesi oldukça mümkün. AK Parti her yerel seçimde genel seçimlerde ald oyun gerisine dütüü için ve de ülkedeki iktisadi artlarn be sene öncesini aratmasyla beraber yerel seçimlerde yaayabilecei olas oy kaybn minimize etmeye çalyor. AK Parti 2011 genel seçimlerinde ald neredeyse yüzde 50 oyun akabinde, 2014 yerel seçimlerinde yüzde 43 oya ulaamam, yüzde 47 oy ald 2007 genel seçimleri sonrasndaki 2009 yerel seçimlerinde ise yüzde 38in çok az üstünde oy almtr. Bu da ister istemez AK Partinin yerel seçim oy oranlarnn bugüne kadar genel seçim oy oranlarnn altnda olduunu göstermektedir eklinde konutu.

BAHçEL VE KURMAYLARI NE STYOR?

MHPnin, Türkiye gündemine giren yaklaan yerel seçimlerdeki yaklamn da deerlendiren Dr. Ör. Üyesi Limoncuolu, MHP lideri Devlet Bahçelinin de tam bir ittifak olmasa da AK Parti ile i birliine devam etmek istedii yönünde iaretler var. Anlalan Bahçeli ve kurmaylarnn aklndan geçen, ehirleri partilerin arasnda paylamas. Bahçelinin yapt açklamalar da bunu dorular nitelikte dedi. Limoncuolu siyaset arenasnn dier ittifak üyeleri için ise öyle konutu:

MLLET TTFAKINDA BELRSZLK HAKM

Millet ittifaknn eski iki ortanda ise belirsizlik hkim gibi. Bu ittifak sürecinden en çok zararl çkan parti gibi görünen yi Parti ise bu sefer bir ittifaka yanama konusunda isteksiz gibi görünmekte. Belki bir ihtimalle birkaç ilde (aday üzerinde uzlalarak), Cumhuriyet Halk Partisi adayna doru bir yönlendirme yaplabilir ama CHP eer Halklarn Demokratik Partisi (HDP) ile bir seçim ittifakna doru yanarsa yi Parti CHP ile beraber hareket etmeyi kesinlikle istemeyecektir. CHP ise zor bir süreç ile kar karya. Olas bir HDP ile ittifak seçmeninin büyük çounluunu yi Partiye doru itecektir. Genel seçim sonuçlarndan sonra CHP taban mevcut parti yönetimine zaten tepkili olduundan ötürü; CHP yönetiminin admlarn oldukça dikkatli atmak zorunda olduu görünüyor.

Ana Sayfaya Git