İYİ Parti, ekonomi paketi açıklayacak

Ekonomi Politikaları Başkanı Cihan Paçacı, "İYİ Partinin hazırladığı ve Genel Başkanımız Meral Akşener'in yakın bir zamanda açıklayacağı program ile ekonomideki kronik problemler çözülecek." dedi.

Haberler 29.08.2020 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Y Parti Ekonomi Politikalar Bakan Cihan Paçac, Y Partinin hazrlad ve Genel Bakanmz Meral Akenerin yakn bir zamanda açklayaca program ile ekonomideki kronik problemler çözülecek ve Türk ekonomisi teknolojik gelimelere paralel olarak salam bir temele oturtulacaktr. dedi.

Paçac, parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, devleti oluturan tüm kurumlarda kriz yaandn öne sürdü.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka saysnda son günlerde ciddi artlar yaandna iaret eden Paçac, Salk Bakanlnn açklad günlük verilerle adeta TÜKle alay eder hale geldiini söyledi. Paçac, Son yllarda TÜKin en önemli özellii açklad verilerin gerçekleri yanstmamasdr. Maalesef Salk Bakanlnn da açklad veriler, gerçeklerden uzaktr. Türk Tabipler Birliinin açklamalar ve illerden gelen bilgiler dorultusunda gerek hasta saysnn gerekse hayatn kaybeden vatandalarmzn saysnn çok daha fazla olduu anlalmaktadr. ifadelerini kulland.

Salgnn kontrolden çktn öne süren Paçac, Gerekli önlemler alnmad takdirde hastaln tedavisinde sadece salk sistemi deil mali boyut itibaryla da bir çöküntü yaanmas kaçnlmazdr. diye konutu.

Karadenizde bulunan 320 milyar metreküplük doal gaz rezervi

Karadenizde 320 milyar metreküplük doal gaz rezervinin bulunduunun açklandn anmsatan Paçac, bunun herkesi sevindirdiini ancak hükümetin abartl ve doru olmayan deerlendirmeler yaptn öne sürdü.

Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrakn ifadelerinin aksine bulunan gazn tek bana Türkiyenin cari ilemler açn kapatacak boyutta olmadn iddia eden Paçac, unlar söyledi:

Türkiyenin yllk cari ilemler aç ortalama 40 milyar dolar civarndadr. Bu yl 7. ay itibaryla cari açk 20 milyar dolar bulmutur. Bulunan gazn ekonomik deeri ise ortalama 32 milyar dolardr. Türkiyenin doal gaz tüketimi ise yllk 50 milyar metreküptür. Bulunan gaz rezervi, Türkiyenin ancak 6 yllk ihtiyacn karlayabilecektir.

Gazn tüketime hazr hale getirilmesine kadarki maliyeti de düüldükten sonra gazn 6 yl süresince cari aça olumlu katks yllk 4,5 milyar dolar civarnda olmaktadr. Dier bir deyimle cari aça katks 6 yl süresince cari açn ancak yüzde 10u kadar olabilecektir. Bunun dndaki söylemler yanl ve abartldr.

Teknoloji youn ürün üretimi ve ihracat tevik edilmeli

Y Parti olarak cari açn nasl kapatlacana ilikin önerileri olduunu ifade eden Paçac, öyle konutu:

Yüksek katma deerli, teknoloji youn ürün üretimi ve ihracat tevik edilmelidir. Üretimde dövize dayal ara mal girdileri azaltlmal, yerli üretim tevik edilmelidir. Enerjide da bamlln azaltlmas için güne, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarna yönelinmeli ve tevik edilmelidir. Turizm sektörü ciddi biçimde tevik edilmeli, desteklenmelidir. Ülkemize dorudan yabanc yatrm çekmek için uygun ortam oluturulmaldr. Gereksiz döviz harcamalarndan kaçnlmaldr. Bu tavsiyelerimiz dinlenir ve uygulanrsa cari ilemler aç ortadan kalkabilir.

Hükümetin bu tavsiyelerin tam tersini uyguladn iddia eden Paçac, ekonomide alnan yanl kararlarn krizin derinlemesine sebep olduunu, Merkez Bankas politika faizinin 8,25e kadar düürülmesi ve negatif reel faiz olumasnn dolarizasyonu ve kuru tetikleyen unsurlarn banda geldiini anlatt.

Bankalarn batk kredilerinin de hzla arttn öne süren Paçac, Bugün bankalardaki sorunlu kredilerin toplam kredilere oran yüzde 25lere yaklamtr. dedi.

Bütçe açnn 7. ayda 140 milyar liraya ulatn, hazinenin nakit aç ve kamu borçlanmasnn da sürekli arttn söyleyen Paçac, Bakan Albayrakn doru rakamlar açklamadn ve görevi brakmas gerektiini öne sürdü.

2019da faiz harcamalarnn yüzde 93 artarak 99,9 milyar liraya yükseldiini, 2020nin 7 aylk döneminde ise faiz harcamalarnn 79,4 milyar lira olduunu kaydeden Cihan Paçac, Ekonomi yönetimi maalesef yanl uygulamalarn inatla sürdürmeye devam etmektedir. Y Partinin hazrlad ve Genel Bakanmz Meral Akenerin yakn bir zamanda açklayaca program ile ekonomideki kronik problemler çözülecek ve Türk ekonomisi teknolojik gelimelere paralel olarak salam bir temele oturtulacaktr.

Ana Sayfaya Git