Kılıçdaroğlu: Biz kardeşçe yaşamak istiyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz kardeşçe yaşamak istiyoruz. Siyaset, toplumu ayrıştırmaya başladı. Kavga ediyoruz, siyaset hizmet yarışıdır, biri 'Ben şunu yapacağım' der, öbürü de 'Ben şunu yapacağım' der. Herkes kendi projelerini ortaya koyar, oturur, tartışırız" dedi.

Haberler 15.03.2019 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Malatyada bir otelde sivil toplum kurulular ve oda temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Toplantya, Genel Bakan Yardmcs Veli Ababa, CHP milletvekilleri, CHP l Bakan Enver Kiraz, CHPli belediye bakan adaylar, parti ve kadn kollar üyeleri ile birlikte kurum ve kurulu temsilcileri katld. Kemal Klçdarolu, burada yapt konumada 8inci Cumhurbakan Turgut Özal ile Malatyada çok çaltn söyledi. Klçdarolu, Kendisi burada çok sevilen birisiydi. smet nönü çok büyük bir liderdi. Ayn ekilde Recai Kutan da çok saygdeer bir siyasetçidir. Hiçbir ayrm yapmadan bu ülkeye hizmet eden, ta üstüne ta koyan herkese sayg ile yaklamak bizim görevimizdir. Recai Bey ile de frsat buldukça bir araya geliriz. Turgut Özal Türkiyenin yetitirdii en zeki siyasetçilerden birisiydi. Ülkenin sorunlarna en pratik yollardan çözüm arayan bir kiiydi dedi.

Sivil toplum ve meslek kurulular ile muhtarlar ve kanaat önderlerine önem verdiklerini ifade eden Klçdarolu, Kanaat önderlerinin bu memlekete kar sorumluluu var ve o sorumluluk gerei bizim konumamz lazm. Kanaat önderlerine bir eyler söylememiz lazm. Bu açdan kanaat önderlerinin birikimleri çok önemlidir. Kanaat önderleri ayn zamanda sorumluluk tayan kii demektir. O yüzden kanaat önderleri ile bir araya gelmek istedik diye konutu.

ÜRETRSENZ HER EVDE HUZUR OLUR

Türkiyenin ciddi sorunlar olduunu, isizliin de en temel problem olduunu belirten CHP Lideri Klçdarolu, öyle konutu:

Neredeyse her evde bir isiz var. siz says 7 milyon civarnda. En can yakc olan da üniversite mezunlarnn isizlii. Üniversiteyi bitirenlerin yüzde 25- 30u isiz, bu ciddi bir sorun. sizlik bütün kötülüklerin anas demektir. Bir insan isiz kalrsa nasl geçinecek. sizlii önleyecek olan sosyal devlettir, yani devleti yönetenlerdir. Eer siz isizliin önleyemiyorsanz, milyonlarca genç isizse, oturup düünmek gerekiyor. sizlii önlemenin dünyada tek yolu var, üretmek. Eer üretirseniz herkesin bir ii olur, üretirseniz herkesin a olur. Üretirseniz her evde huzur olur. Üretirsiniz ülkenin beka sorunu olmaz. Üretirseniz Türkiye bölgesinde söz sahibi olur. Fabrikada üretmek lazm, tarmda, kültürde üretmek lazm. Hayatn her alannda üretmek lazm. Osmanl niye ykld, üretimden koparld için. Devasa Osmanlnn parasn basacak milli bankas yoktu. Dünyada bütün devletler 10- 20- 30, hatta 50 yllk planlarla yönetirler, ama Türkiyede plan yok. Lafla peynir gemisi yürümez. Dünya o kadar hzl deiiyor ki; o deiime ayak uyduramazsanz geriye düersiniz. Türkiyenin üniversiteleri yeterli bilgi üretmiyor. Ne oldu da Türkiyenin üniversiteleri bilgi üretemez noktaya geldi.

BURASI MEVLANANIN TOPRAI KN TUTULMAZ

82 milyon kii ile ayn bayrak altnda, tasada ve kvançta beraber olduklarn dile getiren Klçdarolu, Biz kardeçe yaamak istiyoruz. Siyaset, toplumu ayrtrmaya balad. Kavga ediyoruz, siyaset hizmet yardr, biri ben unu yapacam der, öbürü de ben unu yapacam der. Herkes kendi projelerini ortaya koyar, oturur, tartrz. Memleket düzlüe nasl çkar, oturur tartrz. Bu topraklara kavgac tohum ekmeye kimsenin hakk yok. Buras Mevlanann topra, bu topraklarda kin tutulmaz. Nasl oldu da toplum böyle, bu kadar büyük bir ayrma içine girdi. Bunlar engellemek zorundayz diye konutu.

NEDEN MLLETLE ARANDA BÜYÜK MESAFELER OLUTU

Tarmdan, üretimden koparldklarn aktaran Klçdarolu, öyle devam etti:

82 milyon Türkiyenin karnn kim doyuracak? 2018de Yunanistandan 115 milyon dolar pamuk ihraç etmiiz. Londradaki bir avuç çeteciye Türkiye Cumhuriyetinin ne kadar borcu olduunu biliyor musunuz? 149 milyar dolar, kim veriyor bu faizi? Biz veriyoruz. 149 milyar dolar sanayiye yatrsaydn, fabrikaya yatrsaydn, insanlar çalsayd, yeni Keban Baraj yapsaydk, ya da dier barajlar yapsaydk daha iyi olmaz myd? 17 yln sonunda ne oldu? Bizim ödediimiz vergiler, alnan borçlar nereye gitti? siz says artt, Türkiye büyüyor diyorlar, küçüldü. Ben bunu sorguluyorum, sizler de sorgulayn. Ben ülkeme kar sorumluyum, sizler de sorumlusunuz. AK Partili kardelerim 17 yl bir partiyi tek bana iktidar yaptnz, hiçbir zaman da sizlere Niye bunlara verdiniz? diye sormadk. Ama imdi oy verirken vicdanlarda bir sorgulama yapmanz gerekiyor. Ankaraya geldiinde Keçiörende mütevaz bir yerde oturuyordun. Milletvekili lojmanlarna gerek yok, milletvekilleri halkn arasnda otursun, dedin. Katldk, takdir de ettik, ama sonra ne oldu neden milletle aranda büyük mesafeler olutu? Bunlar sormamz lazm. Mutfaklarda yangn var, insanlar isyan ediyor. Dolaysyla AK Partili kardelerimin sorgulamas lazm. Ülkücü kardelerimizin de sorgulamas lazm.

ADALET VE YARGININ GÜçLÜ OLMASI LAZIM

Türkiyenin çok önemli bir stratejik dönüüm yapmak zorunda olduuna iaret eden Kemal Klçdarolu, Bu stratejik dönüümün 4 tane sacaya var. lk olarak demokrasiye ihtiyacmz var, can ve mal güvenliine ihtiyacmz var. Adalet ve yargnn güçlü olmas lazm. kinci olarak üreten Türkiye. Demokrasinin olduu yerde insanlar üretir, demokrasinin olduu yerde yabanclar gelir, yatrm yapar. Üçüncü olarak sosyal devlet. Yüz binlerce çocuk bugün yataa aç giriyor. çocuklar bizim çocuumuz deil mi? Yazk günah, hiçbir çocuumuzun aç ve açkta kalmamas lazm. Her çocuumuza hizmet etmek bizim görevimiz. Onlar bizim evlatlarmz, onlarn iyi eitim görmeleri lazm, iyi yetimeleri lazm. Dördüncü olarak ise sürdürülebilirlik. Sürdürülebilirlik olacak. Bunlarn hepsi sürekli olacak. Bunlar olmad takdirde Türkiye geriye gidecektir. Bunlar bir tarafa yazn dedi.

Kemal Klçdarolu ve beraberindekiler toplantnn ardndan Hekimhan ilçesine hareket etti.

Ana Sayfaya Git