Kılıçdaroğlu: Hep beraber, huzur içinde yaşayacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hep beraber, huzur içinde yaşayacağız, birlikte yaşayacağız. Ayrıştırmak değil toplumu birleştirmek, topluma huzur eksenli hayat tarzı sunmak, kavgayı değil barışı egemen kılmak. Bunun için sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin, meslek odalarının yöneticilerinin, muhtarların sorumluluğu var" dedi.

Haberler 23.03.2019 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Klçdarolu, Orduda muhtarlar ve sivil toplum kurulularnn temsilcileri ile kahvaltda bir araya geldi. Kanaat önderlerinin toplumda görevlerinin olduunu belirten Klçdarolu, muhtarlarn ise demokrasinin ta olduunu kaydederek, unlar söyledi:

Adaymz Kimlerin oyuna talibim? dedi. Herkesin oyuna talip, çok doru. Herkesin oyuna talip olmak durumunda; çünkü toplumu ötekiletirirseniz toplumun bir kesimini dost, dier kesimini düman olarak görürseniz bu doru deil. Bugün geldiimiz nokta maalesef bu. Ülkenin yars terörist, yars vatansever. Nasl oluyor bu? Böyle bir ey yok. Bu ülkede kim bayran, vatann, insann seviyorsa benim bamn üstünde yeri vardr. Hangi partiye oy verirse versin, sonuçta demokrasidir. Vatanda A, B, C, D partili diye ayrmak doru mu? Doru deil, hepimiz ayn otobüsteyiz. Hepimiz ayn belediye otobüsünde, ayn bayran altnda, ayn vatanda güzellik içinde yaamak istiyoruz. Sanki bir savaa gidiyormuuz gibi. Yok öyle bir ey. Ne yapacaz biz bu seçimde? Muhtar, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi, belediye bakan, büyükehir belediye bakan seçeceiz. Sanki savaa gidiyoruz. Herkesin oturup, bu balamda yeniden oturup, düünmesi lazm.

MUHTARIN SORUMLUU VAR

Muhtarlk kurumunun önemli olduunu belirten Klçdarolu, siyasetin muhtarla gereken önemi vermediini savunarak, Sizler toplumun kanaat önderisiniz. Kanaat önderi olmak kolay bir ey deildir. Kanaat önderi olmann getirdii bir sorumluluk var. Kimse size sorumluluktan belki bahsetmedi ama her bir kanaat önderinin bu toplum için bir sorumluluu vardr. Niçin? Hep beraber, huzur içinde yaayacaz, birlikte yaayacaz. Ayrtrmak deil toplumu birletirmek, topluma huzur eksenli hayat tarz sunmak, kavgay deil bar egemen klmak. Bunun için sivil toplum örgütlerinin yöneticilerinin, meslek odalarnn yöneticilerinin ve muhtarlarn sorumluluu var. çünkü vatanda en kolay muhtara ular, onun kaps açktr, ona derdini anlatr. Muhtarlar demokrasinin temel tadr derken, bouna bu laf söylemiyoruz. Muhtarlk kurumu çok önemli bir kurumdur ama siyaset kurumu muhtara gerekli önemi vermemitir, hep ikinci plana itmitir muhtarl. Oysa muhtarln, demokrasi güçlenecekse ön plana, birinci plana alnmas lazm diye konutu.

BRLKTE YÖNETM VURGUSU

Belediyelerde, mahallelerle ilgili alnan baz kararlardan muhtarlarn haberinin olmadn kaydeden Klçdarolu, belediye meclisinde muhtarlarla birlikte yönetim anlay sergilenmesi gerektiini vurgulad. Klçdarolu, Muhtar neden önemli ve muhtarlk için biz ne yapmalyz? Sayn bakan; inallah seçileceksin, ilk yapacan ey birlikte yönetim kavramn toplumun her kesimine anlatacaksn. Birlikte yönetim udur; büyükehir belediye bakan veya ilçe belediye bakan, beldenin herhangi bir mahallesi ile ilgili bir karar alacaksa önce o muhtarn görüünü almak zorundadr. Muhtarn görüünü alacak, gerekirse muhtarlar belediye meclis üyesi deilse belediye meclisine de davet edecek, Mahalle ile ilgili u karar alyoruz. Muhtar lehinde ya da aleyhinde konuma yapacak. Bunun olmas lazm. Bakyorsunuz, mahalle ile ilgili bir karar alnm, muhtarn haberi yok. Vatanda gelip, muhtara ekiyor. Muhtar ne diyecek? Haberim yoktu. Muhtarn haberinin olmas lazm dedi.

DÜÜNEREK SANDIA GDECEZ

Konumasnda ekonomiye de deinen CHP lideri Klçdarolu, unlar söyledi:

Kan kaybna urayan esnaf, binlerce kiinin kepenk kapatt esnaf. Esnafn ne günah var? Esnaf neden kepenk kapatyor? Esnafn en temel özellii nedir? Devlete yük olmaz. Tam tersine vergi verir; 1 kiiyi alr, yannda yetitirir, çrak olarak onun da ayn meslei sürdürmesini ister. Esnaflk yok oluyor. Kim yok etti? Büyük alveri merkezleri kurdular, alveri merkezlerine kar deiliz ama bu ülkede yaayan esnaf da var. Bu esnafn da evine ekmek götürmesi lazm, bu esnafn da siftah yapmas lazm. Dier ülkelerde de var; ama orada büyük alveri merkezleri haftann 1 günü tümüyle kapaldr. Bizde ise günün 24 saati neredeyse açk. Vatanda esnafa gitmiyor, oras daha cazip geliyor. Esnaf bu duruma sokan siyasal partiye esnaf ne yapt? Her seferinde gitti, oy verdi. Sen benim sonumu getiriyorsun, ben de sana oy veriyorum dedi. Ya insaf, esnaf kardeimin de biraz uyanmas lazm. Esnaf arkadalarn bir ksm kira ödüyor. Kiradan kesilen stopaj da siz ödüyorsunuz. Niye kaldrlmyor bu? Kaldrlmasn savunan kim? Biz. Kaldrlmasn diyen kim? ktidar. Esnafn oy kime gidiyor? Kaldrlmasna gidiyor. Hem Kaldrn diyor bize, kaldrmayana da gidip oy veriyor. Olmaz. Bu seçimin bir özellii var. Düünerek sanda gideceiz. Elimizi vicdanmza koyarak, sanda gideceiz.

ÜRETCLER, SORUNU çÖZMEYEN KTDARA SAHP çIKIYOR

Devletin planlama, liyakat ve adalet ile yönetilmesi gerektiini vurgulayan Klçdarolu, Fndk sorunu ben bildim bileli var; bir türlü çözülmüyor, çözmüyorlar. Fndk üreticileri, sorunu çözmeyen iktidara sahip çkyor. Austos aynda fnd topluyorsunuz. Austosun sonunda, eylülde satyorsunuz. Ekimin sonunda da fndk fiyatlar açklanyor. Vatanda fndn zaten satt. Ne olacak? Düünerek sanda gitme zaman. 17 ylda, Efendim ben bunu yapacaktm ama bir koalisyon ortam var, o izin vermedi olsayd kabul ederdim. Bir gerekçe bulurduk. Tek bana iktidarsn. stediin kanun, kararname çkard istediin bakan, vali, kaymakam, müstear, genel müdür tayin ettin; istediin genelge çkardn. Nasl oluyor da 17 yln sonunda bu ülkenin insanlar soan, patates kuyruuna giriyor? Bir de kusura bakmayn ama sizin aklnzla alay ediyorlar. Adna varlk kuyruu diyorlar. Ne varl? Varlk kuyruu olsa o kuyruun en banda sen olurdun. Ben bunu bilmiyor muyum? dedi.

DEVLET GÜçLÜ KILAN, ÜRETMEKTR

Konumasnda üretimin önemine vurgu yapan CHP lideri Klçdarolu, unlar kaydetti:

Türkiyede her ey var. Türkiyede devlet akl yok, 1 kiinin akl var. Türkiyede liyakat yok. Siyasi partiler devlet olmak için gelmezler, devleti yönetmek için gelirler. Devleti bürokrasi ile yönetirler. Hakim adaletle karar alr. Siyasi parti ufuk belirler. Kaynaklar uraya harcayaca fabrika, lojman, üniversitelere katk yapacam der. Siyasi partinin görüü budur. Ülkücü kardelerime, milliyetçi kardelerime de seslenmek istiyorum. Ne diyorlard? Vatan, bayrak, ordu, devlet, hepsi tamam; bamn üstünde yeri var. Devleti devlet yapan, güçlü klan üretmektir. Üretirseniz o devlet güçlüdür. Japonya niye büyük bir devlet? Dünyann her tarafna gelimi ürün ihraç ediyor. Güney Kore otomobil üretmezken, Türkiyenin otomobili vard. Bugün Güney Korenin dünya çapnda 4- 5 markas var Bizim bir markamz bile yok. Hani Otomobil üretiyoruz dediler, nerede? Milleti kandrmak için. Türkiye otomobil üretir, otomobil üretmek artk sradan bir olay. Mesele, ürettiin otomobili kime satacaksn? Gerçekten de güçlü bir otomobil markas üretebilecek misin? Türkiye yapabilir mi? Yapabilir. Bunun için güçlü bir siyasal irade, vatan sevgisi, bayrak sevgisi, insan sevgisi, harcadn her kuruun hesabn millete verme ihtiyac lazm. Bunlar gerekiyor.

EHT ALESNE TAZYE ZYARET

Miting sonras CHP Genel Bakan Klçdarolu, rnakn Silopi ilçesinde yürütülen operasyonda, PKKl teröristlerin araziye önceden tuzaklad el yapm patlaycnn infilak ettirilmesi sonucu 2 gün önce ehit olan Jandarma Astsubay çavu Burçin Damcnn, Ordunun Altnordu ilçesinde yaayan ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Basna kapal ziyaretin ardndan CHP lideri Klçdarolu, Giresuna hareket etti.

Ana Sayfaya Git