Kılıçdaroğlu "Nasıl bir başkanlık sistemi belli değil"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübünün ev sahipliğinde "15 Temmuz ve Parlamenter Sistem" başlıklı konferansta konuştu.

Haberler 26.11.2016 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

15 Temmuz darbe giriiminde yaadklarna ilikin konuan Klçdarolu, O akam oteller kapal olduu ve bizi otele almadklar için Bakrköy Belediye Bakanmzn evine gittik. Sayn babakan aradm ulama ansmz olmad. Hemen bir not hazrladk. Notu saat 12.04te medyaya geçtik. Bu ülke darbelerden çok çekmitir. Ayn skntlarn yeniden yaamamasn istemiyorum. Cumhuriyetimize ve demokrasimize sahip çkyoruz . O akam Ankaraya dönmek istedim uçaklarn kalkmadn söylediler. stanbulda kaldk. O gece ben, çok sayda milletvekili arkadam ile görütüm parlamentoya gidin demokrasi mücadelemizi verin diye talimat verdim. Ertesi gün yine uçaklarn kalkmasnda sorun vard. Pendikten araca binip Ankaraya geldim. Darbe, demokratik parlamenter sisteme kar yaplmtr. Demokratik parlamenter sistemimiz darbeyi engellemitir ifadelerini kulland.

PARLAMENTOYU DEVRE DII TUTMANIN BR GEREKçES YOK DEDK HAYIR DEDLER

OHALe ilikin de konuan Klçdarolu, Sayn Babakan darbenin ikinci veya üçüncü günü telefon ile arad. OHAL uygulamasn getireceiz bize destek verir misiniz? unu söyledim; bu parlamentoda demokrasiyi savunacak bir partiye ihtiyaç var o da en çok CHPye yakr. Biz OHALe evet oyu vermeyeceiz. Sayn Babakan bunu büyük bir olgunluk ile karlad. Biz getireceiz dedi. Düzenleme meru, anayasaya uygun. OHAL durumu var. Neden siz evet demediniz sorusu gelebilir akllarnza. Nedeni bir darbe giriimi yapld doru. 4 siyasi parti arasnda bir uzlama var. Tamam darbeye kar. Bu kadar büyük uzlama varken, bir düzenleme getiriyorsanz parlamentoya getirin ortak uzlama içinde yasalatralm ne eksiimiz var. Parlamentoyu devre d tutmann bir gerekçesi yok. Hayr dediler bu uygulamay yapacaz dediler diye konutu.

ÜNVERSTELERDE REKTÖR ATAMASINI KALDIRDILAR. BUNUN DARBE LE NE LGS VAR

Klçdarolu, üniversitelerde rektör atamalarna ilikin düzenlemeyle ilgili ise Üniversitelerde rektör atamasn kaldrdlar. Ne ilgisi var bunun darbe ile? Bir üniversitede rektör seçilemiyorsa, o üniversitede demokrasiden söz edebilir misiniz? OHAL ile ne ilgisi var. yi ki biz OHAL uygulamalarna evet dememiiz. Demokrasinin yannda durmuuz dedi.

BM DLEKçE VERYORSANIZ TÜRKYENN MAJINI ZEDELERSENZ

Klçdarolu, BM Siyasi ve Medeni Antlar Sözlemesi var. Bu sözleemeye Türkiye de taraf. Bu sözlemenin 13 maddesine çekince kondu OHAL uygulamalar nedeniyle. 2 madde Türkiye Cumhuriyeti hükümet, adil yarglamaya çekince koydu. Yani OHAL döneminde adil yarglama yapmayacam dedi. Siz adil yarglama yapmayacam diye BM dilekçe veriyorsanz Türkiyenin imajn zedelerseniz. Mahkum veya gözaltna alnanlara insanca davranma kural var. Hükümet ona da çekince koydu. Ne demek ikence yapacam demek. Böyle bir eyi kabul etmek asla mümkün deil. Bir anlamda, kendisini BMye ihbar ediyor dedi.

BAKANLIK SSTEMNN REJM DEKL OLDUUNU SÖYLEDM. SAYIN BABAKAN HAYIR DED

Bakanlk sistemine ilikin ise Klçdarolu u ifadeleri kulland: Türkiyenin normallemesi beklentisi içindeyken, bir bakanlk tartmas balad. Bunun rejim deiiklii olduunu söyledim. Sayn Babakan hayr dedi. Sayn Binali bey belki daha rahat kavrar diye TDKdan rejim nedir, onu söyleyeceim. Bir ülkenin yönetim biçimine rejim denir. Bu kadar basit. Bizdeki parlamenter demokratik sistem. Neyi getirecekler? Bakanlk... Deiiyor rejim. Efendim Cumhuriyet deimiyor. Cumhuriyet her ülkede, randa da var biz de var. Baka ülkelerde de var. Parlamenter demokratik sistem, bizim 140 yllk bir birikimimiz

HEP, OSMANLI, OSMANLI, OSMANLI DYORLAR. GÜZEL BZ DE OSMANLIYA SAYGI DUYUYORUZ.

Klçdarolu, Hep, Osmanl, Osmanl, Osmanl diyorlar. Güzel biz de Osmanlya sayg duyuyoruz. Sonuçta bizim kültürümüz, tarihimiz, zaman zaman üzüldüümüz, gurur duyduumuz, hakszlklarn, beceriksizlerin olduunu da biliyoruz dedi.

PARLAMENTER SSTEM, BR GECE DETRECEZ DENYOR. NçN, NASIL BR BAKANLIK STEM BELL DEL

Bakanlk için ABD örnek gösteriliyor diyen Kemal Klçdarolu, Eyaletler var, bakan en zayf halkadr, her eyaletin parlamentosu var yasa çkarr ve uygular. Türkiyede eyaletler sistemi yok. Bunu amaçlyorsa kamuoyuna deklare etmeleri lazm. ngilterede kraliçe var ama parlamento da var. Parlamenter sistemi, bir gece deitireceiz deniyor. Niçin, nasl bir bakanlk sitemi bu sorularn yant henüz belli deil dedi.

Klçdarolu, Milli iradeyi kullanan 3 erk var. Buna 4. güç olarak eklenen medya. Medyaya hep beraber Fatihay okuduk. Medyann durumunu siz de ben de biliyorum. Demokrasimizi güçlendirmemiz gerekiyor eklinde konutu.

GELN BAKANLII HALLEDELM DERSENZ YOKUZ DEDK

Bizim parlamenter sistemimiz mükemmel çalyor mu, hayr. Neden çalmyor? diyen CHP Genel Bakan Klçdarolu, çünkü darbe sonras çkarlan yasalar 1980 sonras çkan yasa ve anayasalar güçlü bir demokratik parlamenter sistemin olumasn engelledi. Yapmamz gereken Türkiyeyi darbe hukukundan arndrmak. Anayasa dahil demokrasinin önündeki yasalarn deimesi demektir. 1982 Anayasas basn hürdür, sansür edilemez. Nasl oluyor da basn hür deil. Sayn Binali Yldrma unu söyledim, 142 gazetecinin tutuklu olduu ülkede demokrasiden söz edemezsiniz. Eksiklerimizi gazeteci özgürce yazacak. Darbe hukukundan bunu kastediyorum. Darbe dönemlerinden miras kalan yasalarn deimesi lazm. Bizi anayasa deiikliklerini davet ettiklerinde darbe hukukunu deitirecekseniz o toplantya katlrz dedik. Ama gelin bakanl halledelim derseniz yokuz dedik ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git