Kanal İstanbul ÇED raporu onaylandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul ÇED Raporu'nu onayladıklarını açıkladı.

Haberler 18.01.2020 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakan Murat Kurum, Bakanlk binasnda gazetecilerin Kanal stanbul Projesi ve gündeme ilikin sorularn yantlad.

Bir gazetecinin, Kurumun Akll ehirler Programnda yapt konumas üzerine stanbul Büyükehir Belediye Bakan Ekrem mamolu ve CHPli belediye bakanlarnn program terk ettii ve CHPli Özgür Özelin Açklamalarla belediyeleri ezdirmeyiz eklindeki sözlerini hatrlatmas üzerine Kurum, amaçlarnn kimseyi ezmek ve ezdirmek olmadn belirtti. Bunun aksine katlmc, çevreyi ve doay koruyan, milletin menfaatlerini içeren projeler gerçekletirmeye çaltklarn söyleyen Kurum, 18 yllk AKP iktidar sürecinde yaptklar tüm projelerde, attklar her admda önceliklerinin çevre ve doa olduunu öne sürdü.

Kurum, ehirleri akll ulam sistemleriyle, akll altyaplarla, akll binalarla baka bir boyuta tayacak, tasarrufu ön planda tutacak, insanlarn hayatlarn kolaylatracak admlar attklarn belirtti.

KANAL STANBUL, BOAZIMIZIN ÖZGÜRLÜK PROJESDR

Kanal stanbulun, çevre ve ehircilik Bakanlnn görev alan içerisinde, Ulatrma ve Altyap Bakanl ile birlikte yürüttükleri bir proje olduunu vurgulayan Kurum, öyle konutu:

çED sürecini, planlama sürecini bakanlmzn yürüttüü, yine uygulama süreçlerinde imar uygulamalarnn bakanlmz nezdinde yaplaca ve asrn projesi diyeceimiz Boaziçini, stanbul Boazn koruma ve kurtarma projesidir. Boazmzn özgürlük projesidir. stanbulumuzun medeniyet projelerinden bir tanesidir. Kanal stanbul Projesi içerisinde de hem akll ehir uygulamalarn gerçekletireceiz hem de kanaln iki yakasnda 500 bin nüfusunu amayacak, yatay ehirleme örnei gösterecek, örnek bir ehircilik modelini uygulayacaz. Bugün çED sürecinde, deerlendirmeleri yaptk, itirazlar deerlendirdik ve çED raporumuzu bugün itibaryla onaylam durumdayz. 1/100.000 ölçekli planmz askya çkt, 5000 ve 1000 ölçekli uygulama mar Planlarnn da hazrln yapyoruz. nallah onlar da 4-5 ay içerisinde tamamlayacaz ve uygulamaya geçireceiz.

Kurum, konumalarnda kimseyi yermek, kimseyi aalamak niyetinde olmadklarn ifade ederek, Biz, Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde Kanal stanbul Projesini yapacaz. Yani onlar öyle istedi, buras böyle dedi. uras öyle oldu diye bu projeden vazgeçecek durumda deiliz. Bugüne kadar yapm olduumuz her projede halkmzla beraber hareket ettik yine halkmzla beraber hareket edecek ve stanbulumuzun, 82 milyon vatandamzn geleceini ilgilendiren bu projede de kararl bir ekilde yolumuza devam edeceiz deerlendirmesinde bulundu.

HERKES NE BAKSIN DED

Özgür Özelin ifadelerinin hatrlatlmasna Kurum, Sayn Cumhurbakanmz ülkemizde halkmzn yüzde 52 oyunu alarak Cumhurbakan seçilmitir ve Sayn Cumhurbakanmzn iradesi de Cumhurbakanl Hükümet Sistemindeki kabineyi oluturmutur. Dolaysyla bir kiinin seçtii deil, yüzde 52 çounluun seçtii bir kabineyiz. Dolaysyla bizim nasl konuacamz, nerede konuacamz belirleyecek olan Sayn Özgür Özel deildir. Cumhurbakanmzn iradesi ile kabinemiz görev yapmaktadr. Nerede konuacamz da nasl konuacamz da biz çok tabii biliyoruz ve o çerçevede hareket ediyoruz. Herkes iine baksn karln verdi.

Kurum, halkn saln, geleceini ilgilendiren tüm projeleri, bugüne kadar nasl yaptlarsa bundan sonraki süreçte de kararl bir ekilde yapacaklarn ve yapmaya devam edeceklerini anlatt.

RANTA MÜSAADE ETMEYECEZ

Kanal stanbul Projesinde arsa el deitirmesi, tapularn el deitirme sürecini yakndan takip ettiklerine de deinen Bakan Kurum, Biz Kanal stanbul Projesinde veya herhangi bir projede arsa rantna müsaade etmeyiz. Bundan önceki tüm projelerimizde etmediimiz gibi, Kanal stanbul Projesinde de arsa rantna da hiçbir ekilde müsaade etmeyeceiz. Böyle bir durum olmas halinde de olaya el koyacamz da buradan net bir ekilde ifade etmek isterim ifadelerini kulland.

Murat Kurum, yabanclarn burada mülk edildiine ilikin de sorular geldiini belirterek, Son 3 ylda yabanclar nezdinde, özel ve tüzel kiiler nezdinde buradaki arsa el deitirme 600 bin metrekaredir. 26 bin 500 hektar yani 265 milyon metrekarelik Kanal stanbul Projesi içerisinde çok düük bir orandr dedi.

Projeye ilikin su kaynaklar, doal kaynaklar ve deprem riski tadna ilikin iddialarn da ortaya atldna iaret eden Kurum, projenin ne su kaynaklarn yok ettiini ne deprem tehlikesine yol açtn, aksine Kanal stanbul Projesi ile orada yaayan vatandalarn can ve mal güvenliini koruyacak adm attklarn net bir ekilde raporlarla belgelediklerini dile getirdi.

Hazrladklar çED raporunda alnmas gereken tedbirleri bir bir belirttiklerini aktaran Kurum, unlar söyledi:

Projede de Ulatrma Bakanlmz yapm esnasnda bu tedbirleri alarak, yapacaktr. Dolaysyla proje bitiminde stanbulumuza yeni bir cazibe merkezi, stanbul Boazmzdaki vatandalarmzn oradaki yaayan insanlarmzn can ve mal güvenlii riskini bertaraf edecek ve örnek bir ehircilik anlayyla, yatay mimari esasl, depremde rezerv konutlarmzn üretildii, içinde üniversitelerimizin, Ar-Ge alanlarmzn, millet bahçelerinin, ekolojik koridorlarnn, vatandan 7 gün 24 saat vakit geçirebilecei alanlarn, limanlarn ve marinalarn olduu asrn projesini gerçekletireceiz. Burada kararlyz ve bu projeyi yaparken de atacamz her adm da yaptmz gibi çevremizi, doamz koruyacak her türlü tedbiri alacaz, tüm stanbulumuz tüm Türkiyemiz bundan emin olsun, ki bundan önceki yaptmz her projede olduu gibi.

100 BN SOSYAL KONUTA EN çOK BAVURU STANBULDAN

Gazetecilerin, 100 bin sosyal konut projesindeki bavuru rakamlarna ilikin sorusunu da yantlayan Kurum, çok büyük bir teveccüh oldu projemize, 100 bin sosyal konut projesine 1 milyon 209 bin bavuru oldu. 100 bin sosyal konutumuzu da ilk 3 ay içerisinde yerlerini, projelerin tamamlayp ihale süreci ile birlikte inaatlarna da balayacaz ve nallah bir buçuk yl içerisinde de 100 bin sosyal konutumuzun tamamn vatandalarmza yapp, teslim etmi olacaz bilgisini verdi.

çevre ve ehircilik Bakan Kurum, 100 bin sosyal konut bavurularndaki illere ilikin de açklama yapan Kurum, Bavurularn en çok olduu iller stanbulda 375 bin bavuru oldu, zmir ilimizde 75 bin, Bursada da 56 bin bavuru oldu ve dier illerimize de yine bavuru saylar ayrdmz kontenjann oldukça üstünde. Dolaysyla bir projemize inallah 2021 ylnda da ayn kararllkla devam edeceiz. Bu ülkede alt gelir grubu vatandalarmzn tamamnn ev sahibi olaca ekilde bu projemizi yürüteceiz. Bu ülkede inallah evi olmayan vatandamz kalmayacak ekilde bu projeyi de yürütmü olacaz diye konutu.

Bu projede afet riskine kar salam, güvenli konutlar ina edeceklerini dile getiren Kurum, Bu noktada biz Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde millet bahçelerinden, sosyal konuta, kentsel dönüüme birçok adm atyoruz ve atmaya da devam edeceiz. Bizim polemiklerle kaybedecek zamanmz yok. Biz kararl bir ekilde 2023 yl hedeflerimize emin admlarla ilerleyeceiz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git