Kapatma çözüm değil

HDP’nin kapatılmasına ilişkin ortak açıklama yapan bölgedeki Sivil toplum örgütleri, parti kapatma talebinin reddedilmesi gerektiğini belirterek, yeni sivil anayasa yapılması çağrısında bulundu.

Haberler 20.03.2021 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bölgede bulunan çok sayda sivil toplum örgütü (STÖ), Halklarn Demokratik Partisine (HDP) yönelik kapatma davas ve Ömer Faruk Gergerliolunun vekilliinin düürülmesine ilikin ortak yazl açklama yapt. Parti kapatma konusunda Türkiyenin son derece dramatik bir hafzaya sahip olduuna dikkat çekilen açklamada, Anayasa Mahkemesinin kuruluundan bu yana 24 siyasi parti kapatlmtr. Son olarak 2008 ylnda AKPnin kapatlmas için Anayasa Mahkemesine dava açlmtr. Bizler demokrasiye, hukuka ve çoulculua olan inancmz, ilkesel ve ahlaki tutumumuzun gerei o dönemde AK Partinin kapatlmasna kar çkm, bu görüümüzü de kamuoyuyla paylamtk denildi.

SVL ANAYASA TALEB

Türkiyenin demokratiklemesinin en etkili yolunun, AB üyelii sürecinden geçtiine vurgu yaplan açklamada, duraksayan, geri braklan reform sürecinin kararl bir irade ile yeniden programlanmas gerektii ifade edilerek, Siyasi partiler ve seçim kanunlar derhal TBMM gündemine alnarak, demokratik bir hale getirilmeli, siyasi partilerin yarg erkinin, keyfi, siyasi ve denetimi mümkün olmayan takdir hakk ile kapatlmasnn önüne geçecek bir düzenlemeye kavuturulmaldr. Türkiyede gerçek demokrasi isteyen çevrelerin ibirlii ile Türkiyenin temel sorunlarnn çözümüne cevap verecek bir içerikle en ksa zamanda yeni sivil bir anayasann hazrlanmas için çalmalar hzlandrmaldr diye belirtildi.

SYASET GÜçSÜZLEECEK

Demokrasi ve seçimin ayrlmaz ikili parça olduuna vurgu yaplan açklamada, Hiç kukusuz demokrasinin en önemli nianesi seçimdir. Bölgemizdeki birçok il ve ilçe 2016 ylndan beri, seçilmi belediye bakanlarnn yerine merkezi yönetim tarafndan kayym olarak atanan vali ya da kaymakamlar tarafndan yönetilmektedir. Genel bir uygulama haline gelen kayym uygulamas demokrasiye olan inanc zayflatmtr. Geçmi tecrübelerimizle de sabit olduu üzere, siyasi partileri kapatmak suretiyle siyaset kurumunu güçsüzletirmek ve etkisiz hale getirmek, ülkemizi demokratik deerlerden ve nihai hedef olan Avrupa Birlii üyeliinden daha da uzaklatraca gibi ayn zamanda siyaset d araçlarn daha da güçlenmesine yol açacaktr diye belirtildi.

SORUNLAR AIRLAACAK

Açklamann devamnda öyle belirtildi: STÖ ve meslek örgütleri olarak; parti kapatma ve milletvekillii dokunulmazlnn kaldrlmasnn ülkemize bir yarar salayamayacan, pandeminin etkisiyle artan ekonomik sorunlar daha da arlatracan, çoulculuk ve hukuk devleti ilkesi açsndan da krlmalara yol açacan düünüyor ve deerlendiriyoruz. Bu nedenle siyaset kurumunu denklem dna itecek uygulamalardan vazgeçilmeli, ekonomik, sosyal ve insan haklar alanndaki reformlara öncelik ve hz verilmesinin ülkemizin ve tüm yurttalarmzn yararna olaca kansndayz.

KAPATMA TALEB REDDEDLMEL

Anayasa Mahkemesinin HDP hakknda açlan kapatma davasna ilikin olarak, AHMin daha önce birçok parti kapatma davasnda ortaya koyduu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir. Türkiyenin gelecei için önemsediimiz bu görü ve taleplerimizin dikkate alnmasn temenni ediyoruz.

BLDRYE MZA ATANLAR

Açklamada imzas bulunan STÖ ve meslek örgütleri öyle: Adyaman, Ar, Batman, Bingöl, Bitlis, Dersim, Diyarbakr, Hakkari, Mardin, Mu, Siirt, rnak, Urfa, Van Barolar. Cizre Ticaret ve Sanayi Odas, Diyarbakr Ticaret Borsas, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas, Mu Ticaret ve Sanayi Odas, rnak Ticaret ve Sanayi Odas, Van Ticaret ve Sanayi Odas. Diyarbakr Mali Müavirler Odas, Van Mali Müavirler Odas, Bitlis Mali Müavirler Odas. Diyarbakr, Ar, Siirt, Bitlis, Mardin, anlurfa, Van-Hakkari, Batman ve rnak Tabip Odas. Diyarbakr, Gaziantep, Urfa, Van, Dersim, Adyaman, Hakkari, Bingöl ve rnakta faaliyet yürüten KESKe bal ubeler. Diyarbakr, Batman, Urfa, Van, Mardin, Hakkari, Malatya, Elaz, rnak,Siirt Bingöl, Tunceli, Adyaman, Bitliste faaliyet yürüten TMMOBa bal odalar. nsan Haklar Dernei Adyaman, Ar, Batman, Bitlis, Dersim, Diyarbakr, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Kahramanmara, Kars, Malatya, Mardin, Siirt, anlurfa, Van, rnak ubeleri. Rosa Kadn Dernei, THV Diyarbakr Temsilcilii, HAK nisiyatifi Diyarbakr Temsilcilii, Özgürlük çin Hukukçular Dernei (ÖHD) Genel Merkezi, Amed ve Van ubesi, DSK Diyarbakr Bölge Temsilcilii, Pir Sultan Abdal Kültür Dernei Diyarbakr ubesi, Diyarbakr Sanayici ve nsanlar Dernei (DSAD), Güneydou Tekstil Sanayi ve nsanlar Dernei (GÜNTAD), Dou ve Güneydou Kadnlar Dernei (DOGÜNKAD), Van Organize Sanayicileri ve nsanlar Dernei (VOSAD), Van Giriimci nsanlar Dernei, Van oförler ve Otomobilciler Esnaf Odas, Van çEVDER-Tarihi Eserleri Koruma Aratrma ve Gelitirme Dernei, Hac Bekta Veli Anadolu Kültür Dernei Adyaman ubesi, Demokratik Alevi Dernei Adyaman ubesi, Pir Sultan Abdal Kültür Dernei Adyaman ubesi, Adyaman Ferhat Dernei.

Ana Sayfaya Git