Kayıtsız kalma lüksü yoktur?

"NATO, (Türkiye ile) ittifak dayanışmasını net bir şekilde göstermesi gereken kritik dönemin içindedir"

Haberler 10.03.2020 - 12:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Hiçbir Avrupa ülkesinin Suriyedeki çatmalara ve insani drama kaytsz kalma lüksü yoktur. dedi.

Cumhurbakan Erdoan ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiyenin Avrupa Birlii Daimi Temsilciliindeki görümelerinin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

Erdoan, 27 ubatta dlibde Türkiyenin güvenlii için hayatlarn ortaya koyan Türk Silahl Kuvvetleri mensuplarna yönelik saldr gerçekletiini anmsatarak Saldrnn akabinde 28 ubat günü Washington Antlamasnn 4üncü maddesi çerçevesinde NATO Konseyi olaanüstü toplantya davet edilerek müttefiklerimiz ile bilgi paylatk, danmalarda bulunduk. diye konutu.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptklar görümede öncelikle Suriyedeki durumu ele aldklarn bildiren Erdoan, öyle devam etti:

Konsey toplantsnda NATOdan ve müttefiklerimizden talep ettiimiz ilave destein bir an önce salanmasnn önemini vurguladm. Türkiyenin Suriye snr ayn zamanda NATOnun güneydou snrdr. Suriye kaynakl kriz, güvenlik ve insani boyutlaryla bölgemizi hatta Avrupann tamamn tehdit eder durumdadr.

Hiçbir Avrupa ülkesinin Suriyedeki çatmalara ve insani drama kaytsz kalma lüksü yoktur. Suriye meselesinde çabalarmz her zamankinden daha fazla artrmalyz. Türkiye tam 9 yldr Suriye kaynakl tehdit ve tehlikelerle mücadele ediyor. DEAla göüs göüse çarpan ve bu uurda ehitler veren tek NATO ülkesiyiz. Ayrca 3,6 milyon Suriyeli snmacya ev sahiplii yapyoruz.

- Düzensiz göç dalgasnn müsebbibi olarak Türkiyeyi iaret etmesi akl ve izan ddr

Türkiyenin büyük özveriyle ve tek bana yürüttüü bu mücadelesine müttefiklerin tamamndan somut destek beklediklerini vurgulayan Erdoan, NATO, ittifak dayanmasn net bir ekilde göstermesi gereken kritik bir dönemin içindedir. NATOdan taleplerimizin önemli bir ksm 2012 ve 2015 yllarnda alnan kararlar temelinde, Türkiyenin savunmasn desteklemeye yönelik tedbirlerin tam manasyla uygulanmasna ilikindir. eklinde konutu.

Genel Sekreter Stoltenbergin bu konuda ittifak içindeki çalmalarn sürdüünü ve süreci bizzat takip ettiini söylediini aktaran Erdoan, unlar kaydetti:

Sayn Genel Sekretere ayrca düzensiz göç konusunda deerlendirmelerimizi aktardm. Bu hususlar birazdan bir araya geleceim Avrupa Birlii Konseyi ve Komisyonu bakanlar ile de görüeceiz. Bir müttefik ve komu ülkenin, düzensiz göç dalgasnn müsebbibi olarak Türkiyeyi iaret etmesi akl ve izan ddr. Bu ülkenin mevcut durumu ve Avrupa Birliini de kullanarak kendine haksz kazanmlar elde etmeye çalmasna izin vermeyeceimizi Sayn Genel Sekretere de özellikle ifade ettim. Deerli dostumla Afganistandaki bar süreci ile bu ülkedeki NATO mevcudiyetinin gelecei hakknda da görü alveriinde bulunduk. Türkiye, gelimelerden bamsz olarak Afganistanl kardelerinin yannda olmay sürdürecektir.

Türkiyenin NATOya, NATOnun da Türkiyenin gücüne güç kattn vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, konumasn öyle tamamlad:

Tabii burada esas olan NATOnun ülkemizin savunmasna ve terörle mücadelesini katma deer salamasdr. Ayrca müttefiklerimizin ülkemizde dayanmalarn ayrm gözetmeden ve siyasi koullar ileri sürmeden sergilemelidir. Talep ettiimiz destein daha fazla gecikmeksizin karlanmas bu bakmdan çok önemlidir. Önümüzdeki süreçte gereken admlarn atlacana inanyor Sayn Genel Sekretere teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git