Kazanımlarımıza hoyratça el uzatamazlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Küresel sistemin kabadayıları, bedeli kanla ödenmiş kazanımlarımıza hoyratça, destursuzca el uzatamaz" dedi.

Haberler 14.08.2018 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Küresel sistemin kabadaylar, bedeli kanla ödenmi kazanmlarmza hoyratça, destursuzca el uzatamaz. dedi.

Bakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde 10. Büyükelçiler Konferans katlmclarna verilen öle yemeinde yapt konumada, büyükelçilere seslenerek, görev yaptklar her yerde çaba göstererek çalmalarnn kritik öneme sahip olduunu söyledi.

Erdoan, Türkiyenin hiçbir gelimeye seyirci kalma lüksü olmadn belirterek, Kalplar amak, ezberleri bozmak, alkanlklar deitirmek zorundayz. Ya bir yol bulacaz ya bir yol bulacaz. Bunun baka bir çk yok. nallah bu oyunu hep birlikte bozacaz. ifadesini kulland.

Türkiyeye yönelik operasyonlar hep birlikte göüsleyeceklerini vurgulayan Erdoan, devlete atlan iftiralar boa çkaracaklarn, milleti hedef alan senaryolar hep birlikte hezimete uratacaklarn bildirdi.

- Her zaferimizin ardnda milletimizin fedakarl vardr

Erdoan, büyükelçileri seferberlik ruhu ile çalmaya davet ederek, yeni dönemde çok daha etkin, çok daha sonuç alc çalmalara imza atacaklarna inandn dile getirdi.

Cumhurbakan Erdoan, millet olarak bu corafyadaki varln, birilerinin ihsanna, lütfuna, ikramna borçlu olmadklarna deinerek, her zaferin ardnda milletin fedakarl, aln teri, kan ve can olduunun altn çizdi.

Bakan Erdoan, konumasn öyle sürdürdü:

Her baarmzn gerisinde Can, canan bütün varlm alsnda hüda/ Etmesin tek vatanmdan beni dünyada cüda diyerek cepheye koan kahramanlarn cesareti, onlarn ardndan aclarn, yüreklerine gömen ailelerin o vakur duruu vardr. Adlar, anlar, cüsseleri, kendilerine biçtikleri rol ne olursa olsun küresel sistemin kabadaylar, bedeli kanla ödenmi kazanmlarmza hoyratça, destursuzca el uzatamaz. Hele hele sözüm ona hukuk namna, hukuksuzluklar bize kimse dayatamaz. Türkiyenin d politika paradigmas ve krmz çizgileri bellidir.

Bizim gayemiz, milletimizin huzur ve emniyeti yannda yakn komularmzdan balayarak bölgemize ve dünyaya istikrarn hakim olmasdr. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürkün veciz ifadesiyle Yurtta sulh, cihanda sulh d politikamzn temel önceliidir. Nasl bal bal diyerek az tatlanmazsa, sulh sulh diyerek de bar tesis edilemez.

Bar salamann yolunun her alanda aktif, güçlü ve sözünü dinletebilir olmaktan geçtiine dikkati çeken Erdoan, aktif bir d politikann en önemli icraclarnn banda da büyükelçilerin geldiini söyledi.

Erdoan, sahada olmadan, masada olunmayacan vurgulayarak, Elbette masada iyi temsil edilmeden de sahadaki kazanmlara sahip çklamaz. Hem sahada hem masada varlk göstermeden sulhun idamesini salamak hayalden öteye gitmez. dedi.

Bakan Erdoan, unlar kaydetti:

Devletlerin baarsnn srr, ayet bar istiyorlarsa daima savaa hazr olmalarnda yatar. Biz hazrz, onu söyleyeyim. Her eyimizle hazrz. te bunu Frat Kalkannda da ortaya koyduk, Afrinde de ortaya koyduk, yarn da koyarz. Her alanda bu anlayla hareket ediyoruz. Suriyede gerçek anlamda barn ve huzurun, sadece ülkemizin güvenlii salad yerlerde bulunuyor olmas bu sözün en açk ifadesidir. Göç meselesinden terörle mücadeleye, insani krizlerden bölgemizde akan kannn durdurulmasna kadar pek çok meselede bu anlayla hareket ettik, bu anlayla hareket ediyoruz. Avrupa ülkelerinin yllardr savuna geldikleri prensipleri hiçe sayarak, insanlar dikenli tel örgülere mahkum ettikleri mülteci krizinde biz elimizi tan altna koyduk. 2011den beri cann kurtarmak için kapmza gelen snmaclarn diline, dinine etnik kimliine bakmadan ev sahiplii yapyor, insan onuruna uygun bir ekilde onlar arlyoruz. Bu insanlar için kendi bütçemizden Birlemi Milletler hesaplamalarna göre harcadmz rakam 32 milyar dolar buldu. Yük paylam konusunda Avrupa Birlii verdii sözün çok çok gerisinde bulunuyor.

- Kudüsün statüsüne yönelik tacizlere asla sessiz kalmayacaz

Tüm bunlara karlk rkçln, yabanc dümanlnn ve slam kartl söylemlerin giderek Avrupa siyasetini rehin aldn dikkati çeken Erdoan, rkç ve yabanc düman akmlarn her seçimde oylarn artrarak, yönetime ortak olmasnn Avrupa ülkelerinde yaayan 6 milyon Türk vatandayla beraber tüm dünya için de büyük bir tehdit olduunu aktard.

Erdoan, geçen asrda iki büyük cihan harbi yaayan Avrupann bu iin sonunun ne olduunu en iyi bilmesi gereken yer olduunu anlatt.

Asrlardr farkl kültürlerin, inançlarn, etnik kimliklerin bar içinde bir arada yaad Türkiyenin bu zorlu sürecin atlatlmas için inisiyatif almaya hazr olduunu hatrlatan Erdoan, aktif ve giriimci d politika vizyonunu küresel ve bölgesel konularda hayata geçirmeye gayret ettiklerini vurgulad.

Özellikle Suriye, Irak, ran gibi Türkiyeyi yakndan ilgilendiren meselelerdeki tutumlar, ikili ilikilerdeki sorunlara deil, ilkelere dayandrdklarn ifade eden Erdoan, Rusya ile Türkiyenin çkarlarnn gerektirdii biçimde ilikilerde ilerlemeler kaydedildiini belirtti.

Recep Tayyip Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Körfezdeki kardelerimizle ticaretten diplomasiye, ikili i birliinden bölgesel krizlerin çözümüne kadar youn bir terikimesai içindeyiz. çinin ekonomik vizyonuyla kendi ekonomik hedeflerimizin uyumas bu alanda önümüze yeni ve önemli frsatlar çkartyor. Arakan Müslümanlarnn maruz kald zulmü bir nebze azaltmak ve en temel haklarna kavumalarn salamak için insanln gözü, kula, sesi olduk. Asya-Pasifikte, Latin Amerikada ve Afrikada kararl bir ekilde sürdürdüümüz açlm politikalarmza hz kesemeden devam ettik. Özbekistan, Kazakistan, Azerbeycan bata olmak üzere Türk dünyasyla balarmz çok daha ileriye tadk. Önümüzdeki dönemde Orta Asya ziyaretlerimizi sklatracaz, ilikilerimizi daha da gelitirip, derinletireceiz. Karde corafyalardan FETÖnün tamamen temizlenmesi için mücadelemizi younlatracaz.

Tarihi, kültürel ve beeri balarmzn olduu Balkanlarla hiç kimseyi dlamadan istikrar ve güvenlik odakl çabalarmz artarak devam ediyor. Filistin davas ve Filistinli kardelerimizin hukuk mücadelesi, d politika önceliklerimiz arasndadr. lk kblemiz Kudüsün statüsüne yönelik tacizlere asla sessiz kalmadk, kalmayacaz. Türkiye, ekseni tek bir bölgeye mahkum edilemeyecek kadar büyük ve önemli bir ülkedir. Bu anlayla BRICS, Afrika Birlii, ASIAN tarz bölgesel tarz oluumlarla ibirliimizi daha da derinletirmeye çalyoruz. Önümüzdeki süreçte her anlamda tempomuzu artracak, ufkumuzu gelitirecek, manevra kabiliyetimizi güçlendireceiz. 2023 hedeflerimizi gerçekletirmek için brakn projelerimizden vazgeçmeyi, vitesi daha da yükselteceiz.

Erdoan, son gelimeler nda d ticaretin artrlmas, uluslar aras yatrmclara Türk ekonomisinin sunduu frsatlarn tantlmas noktasnda büyükelçilere önemli görev ve sorumluluklar dütüünü de vurgulad.

Ana Sayfaya Git