Kemal Kılıçdaroğlu, canlı yayında Devlet Bahçeli'ye destek verdi

Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Candaş Tolga Işık'ın Instagram hesabındaki canlı yayına katılarak özellikle korona virüs ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberler 25.04.2020 - 22:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Bu virüsün bize gösterdii bir sosyal devlet gerçei var. Yani insan odakl, insan yücelten, kucaklayan bir devlet. çocuklarn yataa aç girmediini hedefleyen, ilkeleyen bir devlet. Buradan yola çkmamz lazm. dedi.

Klçdarolu, gazeteci Canda Tolga Ikn Instagram hesabndaki canl yayna katld, gündeme ilikin sorular yantlad, açklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ardndan baka bir dünya düzeninin oluacana yönelik Cumhuriyet Gazetesinde yaymlanan yazs anmsatlarak Salgndan sonra dünyada siyasal ve toplumsal yaamda ne deiecek? sorusuna karlk Klçdarolu, bugüne kadar izlenen ekonomi politikalarnn ana felsefesinin maksimum kar olduunu ve insann biraz göz ard edildiini anlatt.

nsanlarn oturup yeniden düünmesini de gerektiren bir sürecin yaandn aktaran Klçdarolu, Bu virüsün, bize gösterdii bir sosyal devlet gerçei var. Yani insan odakl, insan yücelten, kucaklayan bir devlet. çocuklarn yataa aç girmediini hedefleyen, ilkeleyen bir devlet. Buradan yola çkmamz lazm. Dolaysyla maksimum kara bakmamak, insana, insann yaam standardna bakmak gerekiyor. Bu çerçevede yeni bir dünya düzeninin kurulaca kansndaym. deerlendirmesini yapt.

Klçdarolu, baz siyasetçilerin, salgnn otoriter rejimlerin de güçlenmesine yol açaca yönündeki görülerine katlmadn belirterek Tam tersini düünüyorum. Otoriter rejimlerin bu süreç içerisinde zayflayacan, sosyal devlete olan ilginin artacan düünüyorum. Dolaysyla devleti yöneten yöneticiler, zorunlu olarak istemeseler bile sosyal politikalar uygulamak zorunda kalacaklardr. diye konutu.

CHP Genel Bakan Klçdarolu, ABD Bakan Donald Trump ile Kanada Babakan Justin Trudeaunun, evinde kalan vatandalar için açklad destek çalmalarna iaret ederek Türkiyede ise Ksa çalma Ödenei, nakdi ücret destei gibi uygulamalarn devreye alndn anmsatt.

Bu balamda Türkiye de sosyal politikalarn gelitirmek zorunda ve bu çalmay da yaparken salkl ve tutarl bir strateji izlemesi lazm. diyen Klçdarolu, bu stratejinin birinci ayanda saln olmas gerektiini aktard.

YENDEN APKAMIZI ÖNÜMÜZE KOYUP DÜÜNMEK ZORUNDAYIZ

Klçdarolu, salk çalanlarnn bu süreçte çok baarl bir ekilde çaltn vurgulayarak stratejinin ikinci ayanda isizlikle mücadele ve üçüncü ayanda da yoksullukla mücadelenin olmas gerektiini söyledi. Sosyal devletin tam da bu noktada ortaya çktn anlatan Klçdarolu, ksa çalma ödenei ve dier desteklerde kayt d çalanlarn durumunun da dikkate alnmasnn önemli olduunu vurgulad.

Klçdarolu, Dolaysyla biz, yeniden apkamz önümüze koyup düünmek zorundayz. Dedim ki demokratik bir anayasaya ihtiyacmz var, ikincisi devleti yönetenlerin kesinlikle hesap verebilir konumda olmalar lazm. Madem benim vergimi topluyorsun, benim vergimi harcyorsun nerelere harcandn bana, topluma söylemiyor. Yani devlet yönetiminde effaflk olsun, bunu salayalm diyorum. Üçüncüsü aile yardmlar sigortasn çkarn dedim. ifadelerini kulland.

Aile yardmlar sigortasnn 1971de çkarlmasnn önerildiini ama 2020 ylna gelindiinde hala çkmadn söyleyen Klçdarolu, yoksullukla mücadelenin insan onurunu koruyarak devletin vatandaa asgari bir gelir güvencesi salamas anlamna geldiini dile getirdi.

KAVGADAN, KUTUPLAMADAN TOPLUMUN KURTULMASI LAZIM

Siyasette kutuplama, kavga olduunu dile getiren Klçdarolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu kavgadan, kutuplamadan toplumun kurtulmas lazm. Siyaset, sorunlar çözme sanatna dönümeli. Siyaset, intikam, öç alma alan deil ki. ktidar, muhalefet beraber oturacaz, konuacaz. Kovid-19 çkt, Türkiyeyi geldi vurdu. Binlerce kii hayatn kaybetti, youn bakmda, hastanelerde yatyor. Yaklak 5 milyon kii, en az, u anda iinden oldu, evinde. Aylk alamyor. Ona sadece snrl sayda bir miktar para ödeniyor ama tamamna da deil. u soruyu sormamz gerekiyor; böyle bir tablodan biz nasl çkabiliriz? Bunun için Ekonomik Sosyal Konseyi toplayn önerisinde bulunduk.

Kovid-19 ile mücadele için Bilim Kurulunun oluturulduuna iaret eden Klçdarolu, Ekonomik Sosyal Konseyi ise isizlik ve yoksullukla mücadele için oluturulmasn istediklerini ama gereinin yaplmadn dile getirdi. Klçdarolu, u ana kadar getirilen çözümlerin yaraya merhem olmadn savundu.

KOVD-19LA LGL HAZIRLANAN RAPOR, DÜN GECE BANA GÖNDERLD

CHP Genel Bakan Klçdarolu, Bu süreçte Sayn Cumhurbakan ile hiç görütünüz mü? sorusu üzerine, böyle temel bir sorunla karlaldnda devleti yönetenlerin ortak akl egemen klmak ve ortak politika oluturmak açsndan dier siyasi partilerin liderlerini davet etmesi gerektiini belirtti. Hayatn her tarafn etkileyen bu olayda görülerinin alnmadn aktaran Klçdarolu, bunun üzerine partinin kendi içinde bir Bilim Kurulu oluturduklarn anmsatarak öyle konutu:

Dardan bu konular iyi bilen arkadalarmzla bir rapor hazrladk. Raporu, parlamentoda grubu olsun veya olmasn, bütün siyasi partilerin genel bakanlarna önerilerimizi de ekleyerek gönderdik. Sayn Erdoana da gönderdim. Sayn Erdoan da daha sonra, onlar da Kovid-19la ilgili bir rapor hazrladlar. Dün gece saat 23.00te bana gönderildi bu rapor. Yaplan uygulamalar, bir ekliyle orada yazlm vaziyette. Yüz yüze görümenin, düüncelerimizi aktarmann, gerekirse eletirileri yapmamzn bize deil ülkeye yönetenlere büyük katks olaca kansndaym. çünkü bazen bizim gördüümüzü onlar görmeyebilirler, bazen onlarn gördüünü biz görmeyebiliriz veya onlarn bildiini biz bilmeyebiliriz. Dolaysyla ortak, salkl, tutarl bir politika oluturmak gerekiyordu ama bu olmad.

BZM SALIK KADROMUZ AVRUPANIN EN Y KADROSUDUR

Türkiyenin dünya ile kyasla Kovid-19 ile mücadelede iyi durumda olmas hatrlatarak buna ilikin görüleri sorulan Klçdarolu, Bizim salk kadromuz, Avrupann en iyi kadrosudur. Bunu kabul etmek lazm. kincisi bizim nüfusumuz ölüm vakalarnn çok olduu ülkelere göre genç bir nüfustur. 2035ten sonra Türkiye yalanmaya balayacak. Bu iki ana unsuru unutmamamz gerekiyor. ifadelerini kulland.

Bir kiinin bile hayatnn çok deerli olduunu ve olaya bu çerçevede baklmas gerektiini vurgulayan Klçdarolu, bu anlamda salk çalanlarnn dorudan riskle kar karya çaltklarn alktan çok daha fazlasn hak ettiini ve yaptklar çalmaya ükran duyulmas gerektiini ifade etti. Bu süreçte güvenlik görevlileri, belediye zabtalar, kuryeler, gazeteciler, apartman görevlileri gibi daryla balanty salayan çok fazla kii olduunu dile getiren Klçdarolu, Salgnn bir an önce kontrol altna alnarak sonlanmas hepimizin ortak dilei. Aslnda dünyann ortak dilei. dedi.

Normallemenin bir an önce olmasn arzu ettiklerini aktaran Klçdarolu, bu sürecin oturup yeniden düünülmesi gereken bir süreç olduunun ve bunu ön yarglardan arnarak yapmak gerektiinin altn çizdi.

Klçdarolu, sokaa çkma yasayla doada meydana gelen hava temizlii, yunuslarn görülmesi gibi deiikliklere dikkati çekerek unlar söyledi:

nsan olarak bizim doaya yönelik olarak hafzamzda özel bir yer ayrmamz gerek. Artk bu noktay da görmemiz gerekiyor. Günlük kavgalardan biraz arnmamz, biraz düünmemiz gerekiyor. Siyaseti de sorgulamamz gerekiyor. Acaba bu siyaset Türkiyeye yarar m, zarar m getiriyor? Siyaset bir uzlama kültürüyse neden kavga ediyoruz, hangi gerekçeyle kavga kültürünü oluturuyoruz? unu da düünmeli herkes, ana muhalefet partisi niye itiraz ediyor? Hangi gerekçeyle nelere itiraz ediyor?

Bizim söylemlerimizi de AK Partiye veya dier partiye oy veren vatandalarn da dikkatle dinlemesi lazm, art Erdoann söylemlerini de bize oy veren vatandalarn dinlemesi lazm. diyen Klçdarolu, vatandan düünüp bunlar kyaslamas gerektiini anlatt.

Geçmite 15 Temmuz ehitleri için para toplandn anmsatan Klçdarolu, Biz gündeme getirmeseydik para buharlap gidecekti, imdi topladklar bir yerde duruyor. Mecburen duruyor. Hala vermediler bakn. Dolaysyla saydamlk, halka hesap vermek dediimiz bir kuraln, kavramn olmas lazm. dedi.

AçIKLAMALARI BLM KURULU SÖZCÜSÜ YAPMALIYDI

Klçdarolu, Salk Bakan Fahrettin Kocann çalmalarn baarl bulup bulmadna ilikin bir soru üzerine, bir bakan baarl ve baarsz diye vurgulamak istemediini belirtti.

Salk Bakannn Bilim Kurulu ile zaman zaman görü farkllklar olduunu savunan Klçdarolu, Bilim Kurulunun söylediklerini yapsayd çok daha güzel olurdu ve çok daha ksa sürede çok daha az hasar görerek Türkiye bu süreci aabilirdi. dedi.

Klçdarolu, Kocann bir doktor olduunun altn çizerek insan hayatnn ne kadar deerli olduunu en iyi bilecek kiilerden birisi olduunu ifade ederek Süreç içerisinde bir eyler yapmaya çalyor. Özel olarak, bir eletiri getirmek belki hakszlk olur. deerlendirmesini yapt.

MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin Bilim Kurulunun bir sözcüsü olmas yönündeki sözlerini doru bulduuna iaret eden Klçdarolu, açklamalar Bilim Kurulu sözcüsünün yapmasn, yani siyasetten arndrlm, tümüyle sala kilitlenmi, alnmas gereken önlemleri açklayacak bir yetkili olmas gerektiini kaydetti.

Ana Sayfaya Git