Kılıçdaroğlu: Bu sorunu Meclis’te hep birlikte çözebiliriz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözüm yeri olarak Meclis’i işaret edip, HDP ile birlikte diğer partilere “Bu sorunu Meclis’te hep birlikte, konuşarak, görüşerek çözebiliriz, çözmeliyiz” diyerek çağrıda bulundu.

Haberler 22.09.2021 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz sözleriyle balayan tartmalara ilikin yeni bir açklama yapt.

Halk TVden Fikret Bilaya konuan Klçdarolu, Kürt sorununun çözümü konusunda HDPyi adres göstermesinin ardndan HDPli Sezai Temellinin, Demokratik çözümün adresi ve asl muhatab mraldr ifadesine karn, Ben görüümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisidir. Parlamento dnda bir adres yoktur. mral da Kandil de muhatabmz deildir yorumunda bulundu.

Klçdarolu, srarla parlamentoyu iaret etmesinin nedenlerini öyle açklad: Türkiye Cumhuriyeti, kuruluu dahil en kritik sorunlarn Mecliste çözmütür. Meclis millet iradesinin Kabesidir. O kadar ki bu Meclis, Mustafa Kemal Atatürke bakomutanlk yetkisini bile 3 aylk süreyle vermitir. Gerek gördüünde yine belli süreyle yetki vermitir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yetkileri konusunda çok hassastr. Bu nedenle Türkiye yine kritik, çok önemli sorunlarn Mecliste çözmelidir. Kürt sorununun çözüm yeri de Meclistir. Parlamentoyu çözüm yeri olarak gösterirken sadece HDPye çar yapm olmuyorum. Bütün partilere çar yapyorum. Bu sorunu Mecliste hep birlikte, konuarak, görüerek çözebiliriz, çözmeliyiz.

Meclis dnda bir çözüm adresi aranmasn stratejik bir hata olarak gören Klçdarolu, Geçmi dönemde Meclis dnda çözüm denendi ve baarsz oldu. Ben o zaman da Meclis dnda çözüm aramann yanl olduunu, stratejik bir hata olduunu söylemitim. Eletirilerimi, uyarlarm dile getirmitim. çözüm süreci olarak adlandrlan o dönem baarszlkla sonuçland. çünkü adres yanlt. Stratejik yanlt ifadelerini kulland.

HDP MUHATAPTIR

Klçdarolu, Kürt sorununun çözümünde HDPyi muhatap almasnn gerekçelerini ise, HDP meru bir partidir. Vatandatan oy alarak Meclise gelmitir. Mecliste grubu vardr. Meclis Bakan Vekillii vardr ve sras gelince Meclisi HDPli bakan vekili yönetmektedir. Bu bakmdan sorunlarn çözümünde muhataptr olarak açklad.

Klçdarolu, Kürt sorununda çözüm çerçevesine ilikin soruyu ise, çözüm parlamentoda ve üniter yap içinde olacaktr. Tanmlamak gerekirse, çerçeve elbette anayasann ilk dört maddesidir. Vatann bölünmezlii, üniter yaps, bayra, Türkiye Cumhuriyetinin nitelikleri çerçeveyi oluturur. Bütün sorunlar gibi bu sorun da bu çerçeve içinde çözülecektir diye yantlad.

Ana Sayfaya Git