Kılıçdaroğlu, canlı yayında soruları yanıtladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a yönelik sözleriyle ilgili, "Böyle bir olayı araştırmadan, sorgulamadan doğrudan Mansur Yavaş'ı hedef alıp onu suçlama yönüne gitmesi doğru değil." dedi.

Haberler 02.12.2021 - 09:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

STANBUL - CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin Ankara Büyükehir Belediye Bakan Mansur Yavaa yönelik sözleriyle ilgili, Böyle bir olay aratrmadan, sorgulamadan dorudan Mansur Yava hedef alp onu suçlama yönüne gitmesi doru deil. dedi.

Klçdarolu, FOX TVde canl yaymlanan çalar Saat programna katlarak smail Küçükkayann gündeme ilikin sorularn yantlad.

Gelir dalmnda olaanüstü bir dengesizlik olduunu savunarak her eye zam yapldn dile getiren Klçdarolu, gelir dalmndaki dengesizliin birinci sebebinin enflasyon olduunu kaydetti.

Faizi savunmadklarn, inmesi gerektiini ifade eden Klçdarolu, Siz esnafn faizini indirdiniz mi, çiftçinin faizini indirdiniz mi, vatandan bankalardan çektii kredinin faizini indirdiniz mi? Hayr. Bunlara hiçbir ey olmad. Merkez Bankas birkaç baz puan indirdi ondan sonra bankalarda her ey olduu gibi duruyor zaten. diye konutu.

Yaplan zamlarn sebebini birisinin çkp anlatmas gerektiini kaydeden Klçdarolu, öyle devam etti:

Merkez Bankasnn faizini indiriyorsun. Ekonomiyi düzeltirsen faiz kendiliinden düer. Zaten bilmedii nokta o. Ekonomiyi düzelteceksin, enflasyonu indireceksin, piyasay duraan hale getireceksin, üretimi, yatrm artracaksn. Üretim, yatrm, istihdam arttkça her ey dengeyi bulur. Siz bu dengeyi temelden bozuyorsunuz. Temelden bozduun için bu noktaya geliyor zaten. Faizi indirdik. diyor. Londradaki tefecilere dünyann faizini ödeyen kim, ben mi ödüyorum? AK Parti hükümetleri döneminde 189 milyar dolar faiz ödendi. Her saatte, her dakikada, her günde, her ayda ödenen faizi defalarca dile getirdim. Bu ekonomi politikasyla bu i düzelmez. dedim. Ekonomiyi düzeltmek istiyorsanz önce üretim, üretim, üretim...

- ndiriyorsan çiftçinin faizini, esnafn faizini indir

Klçdarolu, iktidara gelmeleri halinde çiftçi ve esnafn kredi borçlarnn faizini sileceini belirterek, Sen Merkez Bankasnn faizini brak kardeim indiriyorsan çiftçinin faizini, esnafn faizini indir. ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoann, kendisinin Merkez Bankas ziyaretine ilikin önce Bamsz olmasayd sen oraya gidemezsin., ardndan da Merkez Bankasnn Bakann görevden aldk, çünkü laf dinlemiyordu. dediini aktaran Klçdarolu, unlar söyledi:

Merkez Bankas kendisinin çiftlii mi? Oras Türkiye Cumhuriyeti Devletinin saygn bir kurumu. Türk lirasnn deerini korumak için elinden gelen çabay göstermitir. Bu tablonun yaatlmasn salayan da Merkez Bankasnn bamszlnn elinden alnmasdr. Ben talimat vereceim sen gereini yapacaksn. E verdin talimat ite böyle oldu. Dolar geldi kaça dayand. Türk liras eriyor. Türk parasnn deeri mi kald Allah akna.

- MHP Lideri Bahçelinin Mansur Yavaa yönelik sözleri

Klçdarolu, MHP Genel Bakan Devlet Bahçelinin Ankara Büyükehir Belediye Bakan Mansur Yavaa yönelik sözleriyle ilgili, Böyle bir olay aratrmadan, sorgulamadan dorudan Mansur Yava hedef alp onu suçlama yönüne gitmesi doru deil. dedi.

Mansur Yavan siyasi tartmalardan uzak durduunu, 6 milyon Ankaralya hiçbir ayrm yapmadan hizmet verdiini anlatan Klçdarolu, sözlerini öyle sürdürdü:

Neden böyle bir suçlama yapld akl alr ey deil. Alparslan Türke, Allah rahmet eylesin, onun anma töreni var, ailesi düzenliyor bu töreni. Kuran tilaveti srasnda bu baskn yaplyor. Bunu da özellikle halkmzn bilmesini isterim. Arkada siz neden böyle bir ey yapyorsunuz? nsanlar orada Alparslan Türkei anyorlar. Alparslan Türke, Türk siyaset tarihinin önemli aktörlerinden birisidir. Ailesi, sevenleri, geçmite onunla birlikte politika yapanlar anyorlar. Dolaysyla baskn yapp, Siz neden Alparslan Türkei anyorsunuz. diye bask kurmak asla doru deil. Ellerinde sopalarla polislerin bir anlamda korumasnda oraya baskn düzenlenmesi doru deil. Bahçelinin yapmas gereken baskn düzenleyenleri eletirmesiydi. O anma törenine baskn düzenleyenleri partide tutmayacam ve atacam. demesi lazmd. Ama bunu yapmad. Tam tersine hiç ilgisi olmad halde Mansur Beyi suçlad. Bu unu gösteriyor aslnda: Eer siz bir siyasi partinin genel bakan olarak kendinizi baka bir yere vakfetmiseniz, yani AK Partinin altnda bir yerde kendinizi konumlandrmsanz ve AK Parti kazansn diye kendi partinizi ve ülkücüleri tümüyle feda etmeye hazr bir pozisyon taknmsanz artk siyaset üretemezsiniz mümkün deil. Siyaseti bakalar üretir size empoze ederler, Buraya saldrn. derler, sen gidersin o görevini yaparsn. Bahçelinin dütüü pozisyon budur. Bu açdan ben Bahçelinin pozisyonuna emin olun üzülüyorum, böyle olmamas lazm.

AK Partinin toplumun her kesimine hitap edecek pozisyondan dütüünü savunan Klçdarolu, Eskiden AK Parti toplumun her kesimine hitap ediyordu, her kesimini kucaklayabiliyordu, her kesim için söyleyecek bir eyleri vard. Ama Bahçeli ile beraber olduktan sonra toplumun önemli bir kesimini tamamen sistemin dna çkardlar, kendi görü alanlarnn dna çkardlar. Onlara verecekleri hiç bir ey yok artk bu saatten sonra. Dolaysyla gerçei gören AK Partililer bu durumdan rahatszlar. dedi.

- Para gelecek diye her eyi feda edemezsiniz

Klçdarolu, Tank Palet Fabrikasnn Katar ordusuna verildiini savunarak, Bunu para için yaptlar. Para gelsin de ne olursa olsun. Bu mantkla gidiyorlar. Bir devlet böyle bir mantkla yürütülemez. Bir devletin onuru vardr, bir devletin silahl kuvvetleri vardr, bir devletin kendi gizli srlar vardr. Siz para gelecek diye her eyi feda edemezsiniz. Bu ülke parayla kurulmad ki kanla gözyayla kuruldu. ifadelerini kulland.

Abu Dabi Veliaht Prensi eyh Muhammed bin Zayid Al Nahyann ziyaretini de eletiren Klçdarolu, unlar aktard:

imdi Birleik Arap Emirlikleri geliyor. Niye geliyor? Hani bunlar 15 Temmuzda darbe giriimine en büyük destei verenlerdi. Kendi azyla söylüyor zaten. Bunlarn havuz medyas dediimiz gazeteleri bunlarn tamamn erefsiz olarak tanmlyorlard. Nasl oldu da Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbakan erefsiz diye tanmlad bir kiiyle tokalar? Bunun hesabn nasl verecekler? Özellikle AK Partili kardelerime soruyorum, 15 Temmuz gazilerine, ehit ailelerine söylüyorum. Hani düne kadar bunlar kötüydü, darbe giriimine destek vermilerdi, paralar vermilerdi ne oldu birdenbire? Geldiler buraya neymi 10 milyar dolar para getirecekler. Ya 10 milyar dolar nedir Allah akna? Birleik Arap Emirlikleri kim Allah akna? Düne kadar en ar ekilde eletirdiin kiiye bugün neden muhtaç hale geliyorsun? Ben bu sorunun cevabn örenmek isterim.

Ziyaretin ardndan ASELSAN, HAVELSAN ve ROKETSANn da Birleik Arap Emirlikleri tarafndan alnacana yönelik haberlerin çkmaya baladn hatrlatan Klçdarolu, hükümetten, Yok öyle bir ey diye açklama beklediini söyledi.

- Bütçe getirdiler Meclise bütçe zaten eskidi

Ülkede ekmekten una, doal gazdan peynire her eye zam yapldn dile getiren Klçdarolu, Sonra kalkm Piyasada istikrar olacak. diye. Ya konutukça batryorsun ülkeyi. Kendisine dedim ki Allah akna bir sus, bir sus ya. Bu ülkenin sanayicileri, tüccar, çiftçisi konusun. Bir dinle kardeim bunlar. Konuuyor, bilerek konusa eyvallah diyeceim. Vallahi billahi bakn yemin ediyorum ya ekonomiyi de bilmiyor. Maliye politikasndan haberi bile yok. Bütçe getirdiler Meclise bütçe zaten eskidi. Dolar kuru ön gördükleri 2 sene sonrasn geçti. dedi.

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, gecikilen her günün maliyeti arlatrdn, mutfaktaki yangn büyüttüünü savunarak, unlar kaydetti.

Buradan nasl çkacaz? Seçimle çkacaz. Biz diyoruz ki, erken seçim yapalm. Hatta baz liderler Erken deil, derhal seçim olsun. dedi. Evet seçim olmas lazm. Demokrasilerde halkn iradesinden niye korkuyoruz ki halkn iradesinden korkmann bir mant yok. En büyük hakem kim? Halk. Halk seni seçiyorsa bamzn üzerine, zaten söyleyecek bir lafmz yok. Ama seni seçmiyor baka birisini getiriyorsa o zaman buna izin vereceksin. Kimse önünü göremiyor. Türkiye üretimden koparlyor. Böyle bir tablo olmaz. Türkiye çok fakir olsun, Türkiyenin fakirliini satalm, bize döviz gelsin. Allah akna hangi iktisat kitabnda yazyor bu? Ben kitabn yazdm. diyor Allah akna söyle ya hangi kitap bu? Ben gidip kitapçdan alacam, o sayfay okuyacam. Yok böyle bir kitap, böyle bir ey yok zaten. Ekonomi bir bilimdir, 2 kere 2 eittir 4. 5 diyemezsiniz.

- Türkiye öyle bir Türkiye deil

Türkiye borç para istediinde Senin ülken güvensiz bir ülke, dünyann en yüksek faizi bu, istiyorsan al. denildiini kaydeden Klçdarolu, Adamn dünyadan haberi yok, adamn ekonomiden haberi yok, adamn Türkiyeden haberi yok. Bütün dünyas saray. Saraya bakyor, 5 maa alan var, 3 maa alan var, 7 maa alan var. Dolaysyla Türkiyede nerede sorun var, bakyorum herkese hiç kimsenin sorunu yok. diyor. Ama Türkiye öyle bir Türkiye deil. ifadelerini kulland.

Seçilmeleri halinde faiz ve dolarn düeceini savunan Klçdarolu, konumasn öyle sürdürdü:

Güven verdiiniz andan itibaren her ey çözülür. Konutukça niye dolar yükseliyor, niye Türk liras deer kaybediyor? Bir ülkenin cumhurbakan konutuu zaman ekonomi allak bullak olur mu? Bunu d güçler yapyor. diyorlar hangi d güç kardeim çk söyle. Kald ki sen ekonomiyi 19-20 yldr yönetip de ekonomiyi bu kadar zayf hale düürdüysen bunun sorumlusu kim? Ekonomiyi bu hale getiren kim, kararlar alan kim? Merkez Bankas Bakann d güçler mi deitirdi, bakanlar d güçler mi atad? Kim yapt bunlar? Sen yaptn. Bir devlet bir kiinin iradesine balanamaz, dünyada böyle bir örnei yoktu bizde çkt. Koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devletinin iradesini bir kiinin iradesine baladk. Hiç kimse ona itiraz edemiyor ama biz diyoruz ki Bu yanltr. Yanl söylemek aslnda onun lehine. Ekonomide Kurtulu Savan vereceiz. diyor. Hangi Kurtulu Savan kardeim. gal mi var bu ülkede?

Hem sadaki hem soldaki ile helallememiz lazm. diyen Klçdarolu, Türkiyenin bu ekilde büyüyeceinin altn çizdi. Cumhurbakan Erdoann, Gayri milli dedii için kendisiyle helallemeyeceine ilikin sözlerinin hatrlatlmas üzerine Klçdarolu, Ben seninle helallemek istemiyorum. O senin bilecein i, ben ona bir ey diyemem. diye konutu.

Klçdarolu, Millet ttifaknn Cumhurbakan aday konusunu aralarnda henüz konumadklarn belirterek, Millet ttifakndaki demokrasi kültürü gelitirilirse ülkeye de geleceini söyledi.

Ülkenin mantksz kavgalarla dövülerle bir yere doru gittiini anlatan Klçdarolu, unlar kaydetti:

Ben Türkiyeyi buradan çkarmak istiyorum. Tereyandan kl çeker gibi çekip çkaraym denir ya Türkiye buradan çkmak zorundadr. Türkiye yeni bir anlay, demokrasi kültürünü büyütmek zorundadr. Farkl düüncelere sayg göstermek zorundadr. Farkl düündü diye insanlar suçlayamazsnz, hapse atamazsnz. Osman Kavala hapiste, niye hapiste kardeim? Selahattin Demirta hapiste, niye hapiste kardeim? Askeri örenciler hapiste, niye hapiste kardeim? Tuttun bir sürü yanda aldn, FETÖcü olduu halde, 17-25ten sonra bile gidip görütüü halde onlara getirdin dünyann ihalesini verdin, tuttun askeri örencileri hapse atyorsun akl alacak ey deil.

- Enflasyon rakamlarna tepki

Enflasyonun düük gösterilmesi için TÜKe talimat verildiini iddia eden Klçdarolu, TÜKin verdii rakama kimse güvenmiyor zaten. çünkü sonuçta adam pazara gidiyor, ekmek alyor, gübre alyor, süt alyor, neye baksa her eye zam geldi. Bir bakyor 19,89 mu? Hayr efendim yüzde 30, yüzde 40, yüzde 50, yüzde 100 zam gelmi. Devletin bütün kurumlarn çürüttükleri gibi TÜKi de çürüttüler. Oraya getirdiler parti militanlarn, parti militanlarna talimat veriliyor, Bu talimata göre rakam verin. ama devlet vergi almaya balaynca Yüzde 36,20 bunu uygulayacaz. diyor. dedi.

Klçdarolu, kalc yaz saati uygulamas nedeniyle çocuklarn karanlkta sokaa çkmak zorunda kaldn ifade ederek, hükümetin bu konuda Elektrik Mühendisleri Odasndan fikir almas gerektiini söyledi.

Ana Sayfaya Git